Pietruszka


Pietruszka występuje w dwóch odmianach: naciowej, która posiada twardy, niejadalny korzeń, a jej liście wykorzystuje się najczęściej do celów spożywczych. Drugą odmianą jest pietruszka korzeniowa posiadająca zarówno jadalne liście, jak i korzenie. Oba gatunki zawierają olejki eteryczne, które nadają jej specyficzny smak, oraz zapach. Warto pamiętać o tym, że pietruszka naciowa jest o wiele bogatsza w składniki odżywcze niż korzenna. 

Natkę pietruszki powinnyśmy jeść codziennie. Swietnie komponuje sie z różnymi potrawami. Natka nie tylko jest doskonałą przyprawą, która  podnosi walory smakowe potrawy, ale również bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. 

Chociaż pietruszka nie jest jedzona w dużych ilościach, zioło to jest dobrym, naturalnym źródłem: 

  • karotenu (prowitaminy A) 5.054,00 mcg,
  • choliny 12,8 mg,
  • kwas foliowy 152,00 mcg,
  • niacyna 1,313 mg,
  • kwas pantotenowy 0.400 mg,
  • ryboflawina 0,098 mg,
  • tiamina 0,086 mg,
  • witamina A 421,00 mcg,
  • Witamina C 133,0 mg,
  • witamina E 0,75 mg,
  • witamina K 1640,0 mcg,
  • wapń 138,00 mg,
  • miedź 0,149 mg,
  • zelazo 6,20 mg,
  • magnez 50,00 mg,
  • mangan 0,160 mg,
  • fosfor 58,00 mg,
  • potas 554,00 mg,
  • selen 0,1 mcg,
  • sód 56,00 mg,
  • cynk 1,07 mg.
Natka pietruszki to prawdopodobnie najbogatsze źródło witaminy K z całego ziołowego światka.

Natkę możesz przechowywać zimą w postaci suszonej lub mrożonej (posiekaną i dokładnie osuszoną zamrażamy w plastikowym pojemniczku).


Wlasciwosci natki pietruszki:

Układ krwionośny:
  • potas jest ważnym składnikiem komórek i płynów ustrojowych, który pomaga kontrolowac tętno i ciśnienie krwi,
  • regularne spożywanie natki może pomóc w walce z chorobami układu krążenia. Witamina K zapobiega gromadzeniu się wapnia w naszych tkankach, który może prowadzić do miażdżycy, zawalów serca i udaru mózgu,
Bądź piękna naturalnie:
  • pietruszka jest bogata w przeciwutleniacze, takie jak luteolina, oraz flawonoidy, które wyszukują i eliminują wolne rodniki w organizmie,
  • potas dobrze wpływa na przemianę materii dzięki czemu pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.

Antynowotworowe właściwości:
  • pietruszka swietnie radzi sobie w walce z rakiem prostaty,


Odporność, właściwości przeciwzapalne:
  • pietruszka pomaga w walce z reumatyzmem, oraz astmą,
  • likwiuje uporczywy kaszel,
  • zawarta w pietruszce witamina C służy jako skuteczny środek przeciwzapalny. Kiedy spożywana regularnie, natka zwalcza początki chorób zapalnych, takich jak degeneracja chrząstki stawowej i kości podstawowej, reumatoidalne zapalenie stawów (choroba powodująca zapalenie stawów),
  • umocnienia uklad odpornościowy organizmu,
  • witamina C jest niezbędna dla budowy kolagenu - główne białko tkanki łacznej. Ten niezbędny składnik odżywczy nie tylko przyspieszaja zdolność organizmu do naprawy ran, ale również pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,

Układ pokarmowy:
  • natka ułatwia przemianę materii, przyspiesza trawienie,
  • radzi sobie z dolegliwościami trawiennymi, wzdęciami, kolkami i gazami,
  • aktywizuje do pracy wątrobę.
Inne właściwości:
  • jest cenionym promotorem miesiączki, pomaga zarówno w wywołaniu spóźnionej miesiączki, jak też jest ziołem łagodzącym bóle menstruacyjne,
  • rzucie pietruszki jest także dobrym sposobem na zlikwidowanie przykrego zapachu z ust,
  • w tradycji ludowej pietruszka była używana także jako lek na bezpłodność, który wzmagał męską potencję,
  • oczyszcza organizm - działa moczopędnie.

CIEKAWOSTKI:
***Pietruszka zawiera dwa razy wiecej witaminy C niż cytryna. 

***Warto pamiętać, że witamina C szybko się utlenia, dlatego też natkę pietruszki należy dodawać pod koniec gotowania (do zupy można ją wrzucić, gdy ta będzie już gotowa).

***Kobiety w ciąży nie powinny stosować tak dużych ilości, gdyż zioło to posiada właściwości pobudzające macicę. Osoby cierpiące na choroby zapalne nerek powinny również zaniechać używania dużych ilości pietruszki zwyczajnej.

***Pietruszka korzenna zawiera znacznie mniej fosforu, natomiast nie ma w sobie w ogóle sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi. Posiada też mniej witamin i białka.

***Zielone lodyzki pietruszki wykorzystujemy jako skladnik bulionów - mozna je zwiazc nitka, by latwiej bylo je potem odlowic.


***Swieze liscie pietruszki dodajemy zawsze pod koniec gotowania, bo w postaci surowej sa najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Gdy ugotowane przybieraja niezbyt apetyczna forme, a i smak jest taki nijaki.




jejzdrowie zielnik nutritionvalue.org

Ziarna gorczycy aka musztarda


Nasiona gorczycy są bogate w przeciwutleniacze i składniki odżywcze takie jak selen, który posiada właściwości przeciwzapalne. Ponadto przyprawa zawiera sporą ilość kwasów tłuszczowych  omega-3 i omega-6, potasu, fosforu, manganu, magnezu i wapnia. 

Wyróżniamy nasiona białe, czarne, oraz brązowe.

Właściwości gorczycy mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie naszego ciała, ponieważ:

obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają miażdżycy,


- nasiona gorczycy mają antyseptyczne, oraz anty-grzybiczne właściwości - pomagają oczyszczać układ pokarmowy,

- spożywane regularnie,  mogą korzystnie wplynąć na zmniejszenie częstości występowania migreny,

- olej z gorczycy jest bardzo dobry dla skóry - generuje ciepło,

- wysoka zawartość magnezu w nasionach gorczycy, pomaga zmniejszyć ataki astmy,

- nasiona gorczycy są doskonałe na trawienie, ponieważ zwiększają tempo metabolizmu,

- musztarda w postaci gorących kompresów, może być stosowana, aby pomóc zmniejszyć  objawy zapalenia stawów, zwichnięć, lub bólu mięśni, jak również reumatyzmu,

- mogą być wykorzystywane jako maść rozprowadzona po klatce piersiowej w celu zachęcenia do rozładowania tłoku zablokowanych zatok i płuc.

***Cierpisz z powodu braku apetytu ??? Wymieszaj kilka czarnych nasion gorczycy z mlekiem i miel je przez 15-20 minut. Zajadaj przed posiłkiem.




Własna musztarda:


(???) 6 Sierpnia Dniem Musztardy ? Słyszeliście ?



Płukanka z pokrzywy lekko przyciemni włosy i nada im blasku

Rewelacja!! Mój #2 w pielęgnacji włosów. Plukanka wzmacnia korzonki włosów, zapobiega łupieżowi. Włosy są delikatne, silne, miękkie i jedwabiste. Najlepiej stosowac do wlosów ciemnych, gdyz pokrzywa lekko przyciemnia kolor.  Ja zazwyczaj zbieram chwasty z łąki oddalonej od ''cywilizacji'' (zanieczyszczen) o milion km, Zasuszam i trzymam w słoiczkach. 

Płukankę z porzywy możemy przygotować :
- z suszonych ziól (w tym herbatki)
- lub ze świeżych liści  


25g suszonej pokrzywy, lub gotową herbatkę zalewam 500ml wrzącej wody i odstawiam na bok do ostygniecia. 

Miksturę na bazie świeżej pokrzywy robimy nastepująco: 50g-80g liści, wraz z łodygami wrzucam do garnka, lub sloika zalewam 500ml wrzącej wody i zostawiam na około 10 minut.

 Włosy myje szamponem i dokładnie spłukaje wodą.
Stopniowo polewam włosy miksturą z pokrzywki, delikatnie wmasowuje napar w skórę głowy i we włosy: szczególnie w koncówki.
Ja czasami też wkładam koncówki włosów do szklanki z płukanką i trzymam tak chwilkę. 
Mikstury nie trzeba spłukiwac wodą.

Stosuj 2-3 razy na tydzien.

Płukanka z rumianku do jasny włosów

Plukanka rumankowa poleca sie do wlosów jasnych, gdyz lekko rozjasnia wlosy. Jezeli masz ciemniejszy kolor, a pragniesz go naturalnie rozjasnic, plukanka z rumianku i cytryna bedzie idealnym rozwiazaniem. Dodatkowo po jej zastosowaniu zauwazymy zdecydowana róznice w kondycji naszych wlosów: stana sie delikatniejsze, mocniejsze, oraz pelne blasku. 

sok z cytryny | 25g suszonego kwiatu rumianku, lub 50g swiezych ziól | 500ml wody

Suszony rumianek zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 30 min. do naciągnięcia. 
Odcedzam i wciskam sok z cytryny. 
Dokaldnie mieszam i wmasowuje w skórę głowy.

Mięta


Mięta jest szeroko znana ze swoich odświeżajacych właściwości, dlatego wykorzystuję się ją w przemyśle kosmetycznym. Jednakże to zioło charakteryzuję się niezwykłymi właściwościami leczniczymi. Rynek jest pełen produktów, takich jak pasty do zębów, gumy do żucia, płyny i odświeżacze do jamy ustnej, cukierki itp. I większość z nas zna miętę od tej właśnie strony, lecz zioło to, ma do zaoferowania znacznie więcej.

SuperSkład:

  • kwas foliowy 105.00
  • niacyna 0.948 mg
  • kwas pantotenowy 0.250 mg,
  • ryboflawina 0,175 mg,
  • tiamina 0,078 mg,
  • witamina A, B6, C 13,3 mg,
  • węglowodany 8,41 g,
  • błonnik 6,8 g.

Korzyści zdrowotne mięty:

Trawienie: 
Mięta wspomaga trawienie, dzięki jego aromatowi.  Łagodzi bóle żołądka w przypadkach niestrawności, zapalenia itp. Specyficzny aromat mięty aktywuje gruczoły śliny w naszej jamie ustnej, jak również pobudza gruczoły, które wydzielają enzymy trawienne, ułatwiając tym samym trawienie.

Nudności i ból głowy: 
Silny i orzeźwiający aromat mięty jest doskonałym i szybkim lekarstwem na nudności. Jeśli dopadaja cię nudnosci i ból glowy, wdychaj olej z mięty, lub zmiażdżonych świeżych liści mięty, albo używaj jakiegokolwiek produktu o smaku miętowym. W rzeczywistości, wielu ludzi z problemami lokomocyjnymi trzyma przy sobie mięto-podobne produkty aby uniknąć nudności podczas podróży. Balsamy na bazie mięty lub z olejy miętowego, po naniesieniu na czoło, lub nosie, daje szybką ulgę. Zamiast zaopatrywac się w tabletki, wybierzmy się na łakę, lub do sklepu spożywczeczgo po swieżą miętę.

Choroby układu oddechowego.
rootorganics
Kaszel: mocny aromat mięty jest bardzo skuteczny w walce z bólem gardła i oskrzeli płuc, dając ulgę w chorobach układu oddechowego wynikających z astmą, przeziębieniach. Skutecznie radzi sobie z zapaleniem dróg noddechowych - chłodzi i łagodzi podraznienia gardła, nosa i innych oddechowych kanałów, oraz przynosi ulgę w kaszlu. 
Inhalatory oparte na bazie mięty są bardziej efektywne i przyjazne dla środowiska też.

Astma: 
Regularne stosowanie mięty jest bardzo korzystne dla chorych na astmę, poniewaz przynosi ulgę w zatorach. Jednakze przedawkowania mogą drażnić.

Pielęgnacja skóry: 
Podczas gdy olejek miętowy posiada właściwości antyseptyczne i walczy ze świądem, sok miętowy znakomicie oszyczsza skórę. Łagodzi, leczy infekcje, świąd, likwiduje wypryski.  Ze względu na jej właściwości bakteriobójcze i owadobójcze, mietę stosuje się w leczeniu ukąszeń owadów, takich jak komary i pszczoły, szerszenie, osy, komary itp. Szczgólnie przydatne w okresie letnim. Można ją również stosować na poparzenia (słoneczne zarówno). 

Ochrona jamy ustnej: 
Dba o zdrowie jamy ustnej, poprzez hamowanie wzrostu szkodliwych bakterii wewnątrz, oraz czyszczenie języka i zębów.
Odświeża oddech.

DIY Kosmetyki:

Peeling do ciała/twarzy - cukier, miód, mięta


Składniki:


3 łyżki cukru 
3 łyżki miodu
5 listków mięty
kilka kropelek olejku miętowego










Peeling - rozmaryn, cukier, mięta, oliwa z oliwek, olejek zapachowy

 Składniki


Skladniki:



słoiczek cukru
posiekane zioła 1:1 - rozmaryn i mięta - ja dodałam dużo, 

dużo mięty, bo uwielbiam jej ożeźwiajacy zapach
olejek miętowy - opcjonalnie
1/4 oliwy z oliwek, lub oleju


Czytaj więcej...




Gorzka czekolada

fangle.pl
Gorzka czekolada zaliczana jest do afrodyzjaków i posiada wiele korzyści zdrowotnych, m.in  działa jako przeciwutleniacz poniewaz zawiera flawonoidy. Przeciwutleniacze chronią organizm przed starzeniem sie, spowodowane przez wolne rodniki, które mogą powodować choroby serca. Ciemna czekolada zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy (prawie 8 razy więcej niz truskawki). Flawonoidy również pomagaja zrelaksować ciśnienie krwi poprzez produkcję tlenku azotu, oraz pomaga zbalansowac niektóre hormony w organizmie.

Skład:
  • zawiera witaminy - przede wszystkim witaminy z grupy B: B1, B2, B6, ale także witamina H,
  • oraz mineraly - magnez, potas, żelazo, fosfor i wapń.

Najważniejsze zdrowotne korzyści to:
  • niższe ciśnienie krwi. Badania wykazały, że spożywanie kilku kosteczek gorzkiej czekolady codzienne, może zmniejszyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi,
  • hamują agregację płytek krwi co zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu. Wykazano, ż  ciemna czekolada również zmniejsza zły cholesterol nawet o 10 procent,
  • pobudza produkcję endorfin, które dają poczucie radości,
  • zawiera serotoninę, która działa anty-depresyjne,
  • pobudza pracę mózgu, oraz wpływa na lepszą pamięc,
  • ziarna kakaowca są bogatsze w magnez, niż jakakolwiek inna roślina. Magnez jest ważnym minerałem, który pomaga w regulacji układu pokarmowego, systemu nerwowego i układu krążenia. Ponieważ wiele osób cierpi na ubytki magnezu, dodanie gorzkiej czekolady do diety może poprawić ogólny stan zdrowia,
  • spożywanie czekolady wydłuża życie i zmniejsza zachorowania,
  • badania wykazały, że znajdująca sie w czekoladzie teobromina zapobiega próchnicy zębów,
  • zapobiega nowotworom.

Czy czekolada nie zawiera za dużo tłuszczu?

dietanatak.pl
Dobra wiadomość dla zajadaczy czekolady - niektóre z tłuszczy nie mają wpływu na poziom cholesterolu. Tłuszcze w czekoladzie to kwas oleinowy, kwas stearynowy i kwas palmitynowy.

Kwasy oleinowe to zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które znajduja sie również w oliwie z oliwek. Kwasy stearynowe to tłuszcze nasycone, i jak wykazaly badania, maja neutralny wpływ na poziom cholesterolu. Kwasy palmitynowe wlicza sie także do tłuszczów nasyconych, i to one podnosza poziom cholesterolu i wywoluja ryzyko chorób serca.

Oznacza to, że tylko 1/3 tłuszczów w ciemnej czekoladzie jest zła dla Ciebie.

(!!!) Pamietajmy, czekolada która zwiera wiecej kakao, jest zdrowsza. Gorzka/ciemna czekolada zawiera go aż w 80%.

vikipedia

Maseczka rozjaśniająca z awokado i soku z cytryny

pinterest.com

Bardzo prosta rozjasniajaca maseczka do twarzy z dwóch skladników. Awokado głęboko nawilża, pomoga utrzymać zdrowy i piękny wygląd skóry, odbudowuje ochronną warstwę lipidową, chroni przed nadmierną utratą wilgoci, pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki. Sok z cytryny pomaga usunac przebarwienia, w tym piegi i lekko rozjasnia kolor skóry. 

1 awokado | 1/2 łyżeczki z soku z cytryny

Awokado przekraja wzdłuż, wyciągam pestkę i wydłubuje miąż ze środka. Następnie rozgniatam widelcem na gładką papkę

Dodaje sok z cytryny i mieszamy dokładnie.

Nakladam na 15 minut na oczyszczoną twarz i szyję. Zmywam letnią wodą.

Nawilżająca maseczka do cery dojrzałej z awokado i olejku elemi

Awokado jest świetną bazą na maseczki, ponieważ napakowane jest witaminami. W swoim składzie posiada witamine A, B1, B2, E i D, czyli prawie wszystko czego nasza skóra potrzebuje do prawidłowego rozwoju. Olejek eteryczny elemi poleca się do cery dojrzałej, suchej. Podobnie jak olej arganowy, redukuje zmarszczki, poprawia elastyczność skóry, pomaga redukować widoczność blizn. Pozytywnie też wpływa na stan psychiczny - koi nerwy, uspokaja. Ma głęboki, lekko ostry, słodki, świeży zapach. 

1 awokado | łyżka oleju arganowego (argania spinosa)| 2-3 kropelki olejku elemi (canarium luzonicum)

Owoc i olejk arganowy umieszczam w pojeminku i blenduję na gładką papkę. Dodaję olejek eteryczny i dokładnie mieszam.

Nakładam na oszyczszoną skórę twarzy. Możesz również nałożyć na szyję.

Tost z awokado i nasionami słonecznika

Szybki i prosty sposób na zdrowe i lekkie śniadanie.


[składniki] (2 tosty)
1 awokado
1,5 łyżki stołowej nasion słonecznika
sól i pieprz
dwie kromki brazowego chleba tostowego, lub zwykłego

[przygotowanie]
Rozgnieć awokado na gładką papkę i dodaj nasiona słonecznika. 
Dopraw pieprzem i solą według własnego uzniania. 
Upiecz chleb i posmaruj smarowidłem z awokado.
Posyp rzeżuchą.


Olejek migdałowy - zrób to sama

lushsg.com
Jest on niestety czasochłonny i wymaga naszej cierpliwosci.

[składniki]
2 szklanki niepalonych migdałów (ilość zależy od preferowanej ilości olejku),
łyżki stołowe oliwy z oliwek

[przygotowanie]
Umieść migdały w mikserze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Rozpocznij mieszanie  na najwolniejszej opcji i stopniowo zwiększaj szybkość.
Nie przejmuj sie, jeżeli migdały zaczną formować się w 'kulkę'. Kontynuuj mieszanie. Po kilku minutach kulka zacznie się rozkładać w kremową pastę
Dodaj olej. Jeśli masz problemy z rozbiciem 'kulki' powinnaś dodać ekstra łyżeczkę oliwy z oliwek. Mieszaj przez kolejną minutę.
Tak otrzymaną substancję umieść w pojemniku i przechowywuj w temperaturze pokojowej przez 1-2 tygodni - olej musi oddzić się od orzechów.
Używaj olejku migdałowego do pielegnacji skóry, oraz do wytworzenia aromatycznych zapachów.


(!!!) Nie wyrzucaj oddzielonych orzechów, gdyż są one jeszcze zjadliwe. Dodaj do niech kilka łyżek oleju rzepakowego, szczyptę soli i trochę miodu. Użyj jako smarowidło na kanapki, lub tosty.

Relaksujaca maseczka do twarzy

Oba olejki eteryczne posiadają uspokajające i relaksujące właściwosci. Stosuj wieczorem, przed pojściem spać, ponieważ olejki pomagają zasnąć, lagodzą stany napięcia. Wygładzą, nawilżą i ujędrnią twoją skórę.  

1 kropelka olejku lawendowego | 1 kropelka olejku rumiankowego | 1 łyżeczka oleju rycynowego | 1 łyżeczka miodu | 2 łyżeczki czerwonej glinki | 1 łyżeczka wody

Wszystkie składniki łączę ze sobą i dokładnie mieszam. Nakładam na oczyszczoną skórę twarz i pozstawiam na 20 minut.
Spłukuję ciepłą wodą.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga