Szczypiorek

Szczypiorek pachnie wiosną i słońcem, ma mnóstwo witamin i minerałów, jest tani i łatwo go wyhodować. Rośliny rosną dobrze w miejscach lekko zacienionych, lecz tworzą największe i najsilniejsze kępki w pełnym świetle. Szczypiorek należy do roślin wieloletnich, ktory nie potrzebuje specjalnej pielegnacji. Szczypiorek kwiatnie późną wiosną, a jego cieniutkie w kształcie rurki liście o pikantnym smaku, mogą osiągnąć do 30 cm wysokości. Szczypior bardzo się rozrasta, tworząc wręcz kępy. Jego kwiaty są drobne, osadzone na pędach,  o barwie różowej lub fioletowej. Okres kwitnienia przypada na maj i czerwiec.

Wymagania: 

Nasłonecznienie: Co najmniej 6 godzin bezpośredniego słońca dziennie. Jeśli szczypiorek uprawiamy w pomieszczeniach, zachować światło 15 cm powyżej rośliny i pozostawić na 14 godzin dziennie. Odpowiada to 6 godzinom słońca.
Woda: utrzymuj glebę wilgotną. Liście zżółkna, jeśli roślina jest zbyt sucha.

Wilgotność: Średnia wilgotność pomieszczenia.
Zabiegi pielęgnacyjne: Warzywno nie należy do wymagających, a jego pielęgnacja sprowadza się przede wszystkim do systematycznego odchwaszczania, spulchniania podłoża oraz wycinania pędów kwiatostanowych w celu niedopuszczenia do kwitnienia, które ogranicza rozrost rośliny. 

Temperatura i gleba: szczypiorek ma małe wymagania klimatyczne jest wytrzymały na niskie temperatury i może zimować bez przykrycia. Szybko rośnie w temperaturze powyżej 15 C, lecz najsilniejszy przyrost zielonej masy następuje w temperaturze 20-30 C.

Wymagania glebowe: także niewielkie, aczkolwiek najlepiej rośnie na glebach żyznych, próchniczych oraz gliniasto- piaszczystych, dość wilgotnych oraz wapiennych. W przypadku suchszych stanowisk nie będzie w pełni soczysty, a jego smak będzie bardziej ostry. 
Wysiew: Siać nasiona późną zimą (w kwietniu sadzimy kępkami, po kilka sztuk  do gruntu, w rozstawie 30 x 20 cm. Możemy także wysiać go bezpośrednio do gruntu w rzędach do 30 cm). 
Jak zbierać szczypiorek: 

Do celów kulinarnych możemy wykorzystywać nie tylko liście, ale również kwiaty, które kwitną w połowie lata. Można zbierać liście w dowolnym momencie, gdy rośliny osiągną 15 cm wysokości. Dodawaj do sosow, zup i salatek. Do posypania na kanapki, jak równiez jako dekoracje. Nadaje lekko pikantny aromat naszym potrawa.
Ususzony szczypiorek nie posiada tyle samo wartości co szczypiorek swieży. Jeżeli pragniemy usyszyć szczypiorek, to jest sposób, by zachować jego wlaściwości. Musmy tylko posiekany szczypiorek, umieścić w suchym i ciemnym miejscu na kilka dni by tam naturalnie schnął

***Zbioru dokonuje się po około 4 tygodniach od rozpoczęcia pędzenia. Jeżeli zechcemy przyśpieszyć termin pędzenia,  wówczas kępki szczypiorku moczymy około 8 godzin, w ciepłej wodzie (temp. ok. 40°C), po czym sadzimy do wcześniej przygotowanych pojemników. 

Warzywa/Owoce, które odrastają: szczypior z odzysku



Nie wyrzucaj korzonków dymki - szczypior odrasta!!!! 

Włóż do wody, poczekaj, zasadź i ciesz się ciągle odrastającym szczypiorkiem 
:) 
Na drugi dzień powinnaś zauważyć już pierwsze zielone efekty, a po tygodniu ... sama się przekonaj.



guide-to-houseplants.com
szczypiorek.com.pl
swiatkwiatow.pl

Kiedy sadzić warzywa i inne rośliny ogrodowe?



Okres sadzenia roślin jest różny w zależności od gatunku rośliny. Sprzedaż roślin w centrach ogrodniczych odbywa się niemal przez cały rok jednak ważne jest by sadzić rośliny w odpowiednim dla nich czasie

Marzec:
W marcu można wysiać w domu nasiona pora, sałaty, selera.
Pod koniec marca można wysiać do gruntu nasiona marchwi i pietruszki.


Kwiecień:
W kwietniu można posadzić truskawki i poziomki.
W domu do doniczek można wysiać paprykę, pomidora, ogórki, cukinię.
Można zakładać trawnik

Maj:
Papryka, pomidory, ogórki, cukinia na grządki
Groch, buraki na botwinkę, fasolę szparagową, szczypiorek

Czerwiec:
Siejemy marchew i sałatę na kolejny plon

Lipiec:
Można siać fasolę szparagową, rzodkiewkę, sałatę

Sierpień:
Ostatni raz wysiewamy sałatę, rzodkiewkę i koper na późny zbór
Przygotowujemy sadzonki z roślin balkonowych
Sadzimy drzewa liściaste i iglaste zimozielone
Na koniec miesiąca sadzimy bulwy zimowitów

Wrzesień:
Można przesadzać starsze rośliny ogrodowe
Sadzimy cebulki bylin wiosennych
Wycinamy pędy malin, które zakończyły owocowanie
Wstawiamy do pomieszczeń rośliny doniczkowe

Październik:
Sadzimy krzewy i drzewa owocowe z gołym korzeniem
Sadzimy róże, jeżyny, maliny

Listopad:
Obficie podlewamy rośliny zimozielone i iglaki przed zimą


Peeling z soli, oliwy z oliwek i olejku benzoensowego

Oliwa działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Olejek benzoensowy pobudza krążenie krwi, dzięki czemu skóra będzie lepiej odżywiona i gładsza. Nadaje się do skóry podrażnionej.


1 łyżka soli | 1 łyżka oliwy z oliwek | 2-4 kropelki olejku benzoensowego

Mieszam wszystkie składniki i delikatnymi wcieram przez ok 5-7 minut. Zmywam letnią wodą.

Prosty peeling z oliwy z oliwek i cukru


beautynust.blogspot.com

Najprostszy, bez żadnych eterycznych dodatków, to peeling z oleju i soli, lub cukru. Stosuj jeżeli nie masz pod ręką nic innego, a skóra Twoich dłoni wzywa o pomoc. Oliwa jest nieziemska - nawilża, ujędrnia, wygładza, skóra staje się miękka i delikatna.


3 łyżki oliwy z oliwek | 1-2 łyżki cukru

Wymieszaj składniki i delikatnie 'szoruj' skóre dłoni przez około 5 minut.

Peeling z płatków owsianych

photl.com

[składniki]
2 łyżki płatków owsianych
1 ½ łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka oliwy z oliwek

[przygotowanie]
Zalej płatki owsiane 1/4 szklanki wody i pozostawić na 10 minut, aż zmiękną.

Dodaj 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny i łyżeczkę oliwi z oliwek do płatków owsianych i dobrze wymieszaj.

Pocieraj mieszankę w dłoniach przez 1-2 minuty. Przemyj zimną wodą i osusz. 

[efekt]
Delikatny peeling złuszczający z płatków owsianych, soku z cytryny i oliwy z oliwek pomoże im wyglądać młodziej i zdrowiej, oraz pozostawi Twoje dłonie odżywione i gładkie.

Olejek lawendowy - Zrób to sama

Lawenda od wieków znana z cudownych właściwości,  kilka już razy udowodniła, że  rzeczywiście jest cudowna.

Olejek lawendowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejów uniwersalnych. Lawenda ma odprężające własciwosci. Możesz go dodawać do kapieli - zazwyczaj relaksujacy piatek, kilka kropel możesz dodać na poduszkę (ułatwia zasypianie) oraz olej ten możesz stosować podczas masażu (cudowny zapach),a także jako peeling do ciała, czy dłoni (zob. zastepujac oliwek z oliwek, olejkiem z lawendy)

Ponieważ ma działanie przeciwbakteryjne lawenda może być również stosowana na oparzenia i cięcia. Nie tylko leczy skórę, ale również pomaga w leczeniu blizn (za darmo!). Lawenda pomaga również w problemach zatok - wdychaj olej z lawendy, oraz swietnie radzi sobie z bólem głowy (wdychaj ususzone kwiaty lawendy, lub olejek).

Co będzie potrzebne:
  • oliwa z oliwek (ewent. olej), 
  • kwiaty lawendy (suszone, lub swieże),
  • słoik,
  • sitko (lub gaza),
  • folia i gumka (opcjonalnie),
  • rondel.

1.  Olejek lawendowy możemy wykonać zarówno ze swieżej jak i suszonej lawendy, z samych kwiatow, lub wraz z łodygami (przycinaj bardzo blisko kwiatów).  

Zbieram wystarczającą ilość kwiatów lawendy i wypełniam nimi średniej wielkości słoik.
thelittlebackyardfarm.com

2. Kolejmy etapem jest zalanie kwiatów oliwą z oliwek. 

Wlewam oliwę z oliwek, aż wszystkie kwiaty będą przykryte. Szczelnie zamykam słoik i pozostawiam w dobrze nasłonecznionym i ciepłym miejscu  (najlepszy parapet)*** na ok. tydzień.

3. Po tygodniu odcedzam otrzymany olej, używając sitka, lub gazy. By 'wycisnąć' każdą krople olejku lewandowego, używam łyżki, albo  dłoni. 
thelittlebackyardfarm.com


(Jeżeli olejek nie będzie posiadał oczekiwanego zapachu, dodaj kolejne kwiaty lawendy i powtórz proces).

5. Następnie przelewam odcedzony olejek lawendowy do ciemnej butelki/słoiczka (musi być koniecznie ciemna).

Przechowuj go w chłodnym miejscu.
Data ważnosci olejku to ok. 6 miesięcy.
couronneco.com



wikihow.com
***W przypadku, gdy słońca brak (...), oraz jest chłodno, umieść słoiczek z kwiatami w garnku z woda i na bardzo małym ogniu podgrzewaj przez 10 minut. Czynność  powtarzaj tylko raz dziennie.

(nie robilam jeszcze, na razie pomysl jest zapisany tylko).

Nafta + żółtko

mowimyjak.pl
Rewelacyjna maseczka, która odżywi, wygładzi i nada blask twoim włosom.

[składniki] 
(włosy długie)
dwa żółtka,
1,5 łyżki stolowej nafty.

(Masz krótkie włosy, użyj jednego żółtka i jednej łyżki stolowej nafty).

[przygotowanie]
Oba składniki dobrze mieszamy, by powstała 'gładka' masa i nakładamy maseczke na suche włosy. Nakładamy czepek foliowy i pozostawiamy na 15 minut. 

Jak naturalnie wybielić zęby?

Poniżej przedstawiam naturalne sposoby wybielania zębów. Nie tylko są one tanie, ale równiez skuteczne. Zamiast wybielać zęby w sposób chemiczny, drogi i zazwyczaj niezdrowy dla szkliwa, lepiej zaufaj naturze.
mirror.co.uk

1. Truskawka jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy. Zarówno świeże jak i mrożone wybielają zęby, dzięki kwasom, które te owoce zawieraja. Truskawki oprócz właściwości wybielających mają również właściwości czyszczące zęby. Częste jedzenie truskawek zapobiega osadzaniu się kamienia na zębach. 

Rozetrzyj dwie truskawki na papkę. Używaj jej jako pasty do zębów,
wcieraj w zeby truskawkę, powoli ją konsumując - smacznie,
lub dodaj rozgniecioną truskawkę do pasty do zebów.

2. Nie tylko jedzenie owoców cytrusowych, pomoże utrzymać biel i dobry stan naszych zębów. Skórka pomarańcza ma również właściwości wybielające. Codziennie nacieraj zęby wewnętrzną częścią skórki z pomarańczy.

3. Płucz usta roztworem z octu i wody.

4. Zmielone na pastę, zielone łupiny orzechów laskowych, lub rozdrobniony orzech włoski, nałóż na szczoteczkę i wyszoruj zęby. Orzechy naturalnie wyczyszcza zęby, zapobiegając ich żółknięciu i osadzaniu się kamienia. Utrzymają twoje zęby białe i wolne od bakterii. Zawarte w nich związki chemiczne usuwają przebarwienia. Dawniej stosowano je do rozjaśniania piegów.

5. Czyść zęby popiołem drzewnym. Popiół drzewny już od wieków jest znany ze swoich właściwości wybielających.

6. Wysuszony i sproszkowany liść laurowy zmieszany z suchą (i sproszkowaną) skórką z pomarańczy jest znakomitym sposobem na wybielenie zębów. Liść laurowy uchroni przed próchnicą zębów.

7. Do pasty  dodaj kroplę olejku goździkowego. Olejek goździkowy ma dodatkowe właściwości - zmniejsza wrażliwość zębów, wzmacnia szkliwo i działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie.

8. Zucie ziaren sezamu lub nasion słonecznika utrzymuje zęby i dziąsła w dobrym stanie, ponieważ zawierają mnóstwo składników mineralnych. 

9. Użyj skórki od banana. Banan zawiera potas, magnes i mangan. Przez ok. 2 minuty wcieraj w zęby wewnętrzą część skórki banana. Czynność powtarzaj dwa razy dziennie.

10. Kurkuma mimo iz barwi tkaniny, nasze zeby pomoze wybielic.

11. Sól morska - nasyp troszke soli morskiej na paste do zebów i delikatnie szoruj.

12. Oliwa z oliwek.


13. Używaj nici do czyszczenia przestrzeni międzyzębnych.

14. Soda oczyszczona - stsowana w niewielkich ilosciach, raz w tygodniu nie zaszkodzi naszym zebom.



Nigdy nie przestawaj się uśmiechać, bo nie wiesz kto może zakochać się w twoim uśmiechu

Żywność, która barwi zęby

Oto lista produktów, które zabarwią nasze zęby. Aby nasz usmiech pozostał śnieżnobiały i zdrowy, unikaj lub ogranicz spożycie niektórych produktów, oraz zainteresuj się higieną jamy ustnej po ich degustacji.

Herbata 
Jest zdecydowanie bardzo smaczna i zdrowa, ale nie dla naszych zębów. Szczególnie herbata czarna. Większość dentystów uważa, że herbata ta odbarwia zęby nawet bardziej niż kawa. Inne rodzaje herbaty nie mają aż takiego wpływu na kolor szkliwa, co nie znaczy, że są całkowicie bezpieczne. Oczywiście herbata, a także kawa nie "pokolorują" naszych zębów od razu, ale nie powinno się przesadzać z jej ilością. 

*Kawa i herbata powodują żółknięcie zębów - aby tego uniknąć pij przez rurkę. Picie przez rurkę ograniczy kontakt płynu z zębami.


Czerwone wino
Silne składniki barwiące zawarte są niestety w czerwonym winie, a także soku z czerwonych winogron. Składniki kwasowe uszkadzają szkliwo. W przypadku czerwonego wina reakcja jest natychmiastowa. Białe wino nie daje takich efektów, co wcale nie oznacza, że jest bardziej bezpieczne. Jego niska kwasowość powoduje, że silniej wymywa z zębów wapń i fosfor. Jest jednak sposób by zapobiec erozji szkliwa - najlepiej w tym samym czasie podjadać sery (zawierają dużo wapnia). W żadnym wypadku nie powinniśmy łączyć wina musującego z truskawkami, bo wówczas atak kwasów jest silniejszy.


Kolorowe sosy
Nadają aromatyczny smak prawie kazdej potrawie i są smaczne, lecz sosy  (pomidorowy, sojowy, czy tez curry) o intensywnej barwie mogą znacznie zmienić kolor naszych zębów. Nie rezygnuj z nich - po każdym posiłku popijaj wodę, oraz dyskretnie płucz zęby.


Napoje gazowane i energetyczne
Sztuczne barwniki zawarte w napojach gazowanych takich jak cola, oranżada, uszkadzają szkliwo, tym samym ułatwiając wnikanie barwnika z innych produktów.

Owoce leśne
Naturalne barwniki zawarte są w wielu owocach - zwłaszcza leśnych. Zęby barwią jeżyny, czarne porzeczki, maliny, a szczególnie jagody. Choć są bogate w witaminy, najlepiej zajadać się nimi w domu, a po degustacji koniecznie umyć zęby.


Farbowane słodycze 
Niektóre słodyczne kolorowane są barwnikami naturalnymi, a inne sztucznymi. Jeśli jednak łakocie barwią usta i język, oznacza to, że napewno "farbują" też zęby. I choć przebarwienia da się usunąć szczoteczką, powinniśmy ich unikać.  Sztuczne barwniki to nic innego jak czysta chemia, które mają negatywny wpływ na nasze zęby. 

Co jeść, by mieć śnieżnobiały uśmiech

guardian.co.uk/fashion
Sposobów wybielania zębów jest wiele – od wyspecjalizowanych produktów i zabiegów dentystycznych, do dobrze przemyślanej diety. Ciemnienie zebów jest częściowo procesem naturalnym, ponieważ z wiekiem, w wyniku ścierania się zębów, odsłaniana jest zębina, która odpowiada za żółty odcień naszych zębów. Z drugiej strony, to co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również na kolor naszych zębów.

Aby zachować białe zęby powinniśmy unikać jak to tylko możliwe, pokarmów i substancji powodujących plamy i przebarwienia. Niektóre z nich to kawa, coca-cola, czy jagody. (Pełna lista tutaj: http://mo-naturalnie.blogspot.co.uk/2013/01/zywnosc-ktora-barwi-zeby.html).

Zasada jest prosta, każda żywność, która powoduje plamy na ubraniach, może powodować przebarwienia na zębach. Potrzeba tylko siedmiu minut, aby rozpoczął się proces niszczenia tkanki zęba. Możesz jednak łatwo temu zapobiec poprzez szczotkowanie zębów, lub przynajmniej płukanie wodą jamy ustnej, zaraz po spożyciu tych produktów. Jeżeli nie masz pod ręką ani wody ani szczoteczki, użyj gumę do żucia bez cukru. Pomaga ona usunąć cząstki pokarmu z zębów, przyczyniające się do ich niszczenia, a także w czasie żucia wytwarzana jest ślina, która neutralizuje szkodliwe działanie kwasów na zęby

Z drugiej strony istnieje również  grupa warzyw, owoców i innych produktów spożywczych, które pomagają w osiągnięciu śnieżnobiałego uśmiechu. 


Co należy jeść:


1.  Twarde owoce i warzywa

Jedz jabłka, seler, kalafior oraz marchew. Dlaczeo ? W czasie jedzenia produkty te działają podobnie do papieru ściernego, oczyszczając zęby z osadu nazębnego. Są to naturalne szczoteczki do zębów. Dodatkowo, te warzywa i owoce stymulują produkcję śliny, która usuwa brud z zębów.

2. Owoce cytrusowe i truskawki

Kwas zawarty w pomarańczach, mandarynkach i ananasie może wybielić powierzchnię zębów. Dodatkowo, kwas z cytrusów zawiera enzymy, które niszczą bakterie mogące prowadzić do próchnicy, oraz nieświeżego oddechu. Jak wyżej wymienione produkty, owoce cytrusowe zawierają substancje, które pobudzają produkcję śliny co z kolei zapobiega tworzeniu się płytki nazębnej, a także dzialają jako odplamiacze, usuwając plamy powstałe w wyniku picia kawy, coca-coli czy czerwonego wina. Warto sięgnąć także po truskawki. Te zawierają enzym – kwas maleinowy, który ma właściwości wybielające.

3. Nabiał

Produkty mleczne, takie jak jogurt i twaróg, oraz mleko, zawierają kwas mlekowy, który może chronić przed psuciem się zębów. Proteiny zawarte w jogurcie przywierają do zębów, działając jak tarcza ochronna chroniac nas przed bakteriami. Jedzenie twarogu natomiast zwiększa produkcję śliny, mającej działanie przeciwbakteryjne. Poza tym nabiał jest bogaty w wapń, który chroni i wzmacnia kości utrzymujące zęby w odpowiednim miejscu.


http://portal.abczdrowie.pl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga