gtahomesbyryan.com |
Kiszona kapusta nie dość, że jest piekielnie smaczna (ja jestem uzależniona), to również oferuje ciekawy zestaw właściwości zdrowotnych. Pół szklanki kapusty zawiera błonnik, wapń, potas, fluor, żelazo, witaminy C i K. Stanowi również bogate źródło przeciwutleniaczy. Kapusta kwaszona ponadto zawiera probiotyki, zdrowe bakterie, które pomagają w trawieniu. Ponadto, ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.
W
łaściwości:
- kiszona kapusta korzystnie wpływa na funkcjonowanie systemu odpornościowego. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów (w tym fitochemikalia, powstają podczas procesu fermentacji), które pomagają wzmocnić układ odpornościowy, co prowadzi do zmniejszenia liczby problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienia, czy problemy skórne,
- posiada właściwości przeciwzapalne - skutecznie pomaga w zmniejszaniu stanu zapalnego (np zapalenie jelita cienkiego),
- pomocna przy wzdeciach,
- badania wykazały, że kiszona kapusta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu,
- może pomóc zwalczać niektóre rodzaje raka,
- jedzenie kapusty kiszonej to świetny sposób, by utrzymac równowage w procesie trawienia,
- reguluje ciśnienie i krzepnięcie krwi.
sarahbesthealth.com |
Pomimo swoich zalet zdrowotnych, za dużo kiszonej kapusty może powodować problemy zdrowotne, ponieważ jest ona bardzo bogata w sód. Dieta zbyt bogata w sód zwiększa ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Płukanie kapusty przed jedzeniem, pozwala zredukowac trochę sodu, ale jedzenie jej w umiarkowanych ilościach jest najlepszym sposobem na utrzymanie zdrowego organizmu.
Przepis na domowa kiszona kapuste www.learningherbs.com/sauerkraut_recipe.html (Po angielsku).
www.livestrong.com naturalnews.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz