Jesień w pełnym natarciu. Pora roku, w której warto skupić się na wzmocnieniu naszego organizmu. Katar i kaszel to nudne rzecze są. Jeżeli dorwało nas bolące gardło, to w tym przypadku, kuracja pomidorowa będzie zarówno bardzo pomocna.
Aromatyczna zupa pomidorowa to prawdziwny kopniak zdrowia.
Pomidory same w sobie zawierają mnóstwo witaminy C, mniejsze ilości witaminy E, oraz beta karoten. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, oraz magnezu.
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, a zioła dodatkowo wzbogacą zupkę o witaminy A i z grupy B.
1 średnia cebula | 3 ząbki czosnku | 23 średnie pomidory | sól, pieprz, warzywko, sos sojowy | po 1 łyżeczce suszonych oregano i bazyli | wywar
Wywar tradycyjnie robię z tego przepisu.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Doprawiam sosem sojowym i pieprzem. Gotuję na srednim ogniu.
W międzyczasie kroję pomidory - można sparzyc i zdjac skórkę. Wrzucam do woka, gdy cebulka się zeszlki. Smażę przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pół szklanki wywaru roślinnego, przykrywam i duszę przez kolejne 10 minut.
Do podduszonych warzyw wlewam odczedzony wywar i gotuję przez kolejne kolejne 10-15 minut. Całość blenduję na gładki krem.
Zostawiam na małym ogniu przez 7 minut.
Doprawiam do smaku.
Podaję z makaronem i świeżym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz