Aromatyczny talerz witamin i minerałów, czyli pomidorówka


Jesień w pełnym natarciu. Pora roku, w której warto skupić się na wzmocnieniu naszego organizmu. Katar i kaszel to nudne rzecze są. Jeżeli dorwało nas bolące gardło, to  w tym przypadku, kuracja pomidorowa będzie zarówno bardzo pomocna.

Aromatyczna zupa pomidorowa to prawdziwny kopniak zdrowia.

Pomidory same w sobie zawierają mnóstwo witaminy C, mniejsze ilości witaminy E, oraz beta karoten. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, oraz magnezu. 
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, a zioła dodatkowo wzbogacą zupkę o witaminy A i z grupy B.


1 średnia cebula | 3 ząbki czosnku | 23 średnie pomidory | sól, pieprz, warzywko, sos sojowy | po 1 łyżeczce suszonych oregano i bazyli | wywar

Wywar tradycyjnie robię z tego przepisu.

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Doprawiam sosem sojowym i pieprzem. Gotuję na srednim ogniu.

W międzyczasie kroję pomidory - można sparzyc i zdjac skórkę. Wrzucam do woka, gdy cebulka się zeszlki. Smażę przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodaję pół szklanki wywaru roślinnego, przykrywam i duszę przez kolejne 10 minut.

Do podduszonych warzyw wlewam odczedzony wywar i gotuję przez kolejne kolejne 10-15 minut. Całość blenduję na gładki krem.

Zostawiam na małym ogniu przez 7 minut. 
Doprawiam do smaku.

Podaję z makaronem i świeżym koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga