Dieta cud - racjonalne odżywianie

Wiele kobiet, by zrzucić zbędny tłuszczyk zaczyna tzn diety cud - dieta ściema, chwyt marketingowy. Nie ma czegoś takiego jak dieta CUD!! Ok, osiągniesz upragniony rezultat, ale będzie to krótkotrwały wynik, a efekt jojo gwarantowany. Ponadto, możesz zaszkodzić swojemu zdrowiu. Poprzez nie wprowadzanie właściwej ilości witamin, oraz składników odżywczych do organizmu, możesz mieć problemy ze skórą, włosami, lub nawet koncentracją.

Zdrowa dieta, to przede wszystkim racjonalne odżywianie. Każda rozsądna dietetyczka, instruktorka fitnes, czy rozsądny lekarz, powie to samo: bogate w witaminy i minerały, świeże, oraz nieprzetworzone pożywenie.
Kilka dobrych porad:
  • zmaksymalizuj spożycie składników odżywczych. Zwiększ spożycie zdrowej żywności, oraz świeżych warzyw i owoców. Unikaj suplementów diety w postaci piguł. Zwiększ spożycie błonnika. Zdrowe odchudzanie to nie pigułkowe preparaty, lecz naturalne produkty bogate w witaminy, mikroelementy i przede wszystkim błonnik,
  • jedz powoli - posilek powinien trwac ok 30min. Nie stresuj zoladka, niech 'wie', ze jesz i daj mu popracowac na spokojnie,
  • dokładnie przeżuwaj pokarm (niedokładnie pogryzione jedzenie dłużej zalega w żołądku, pondato duże kawałki pokarmu mogą uszkodzić śluzówkę). Pierwszy etap trawienia zaczyna sie w ustach. Rzuj pomalu, wykorzystaj sline, niech ta zrobi swoje i nie przeciazaj pracy zoladka
  • pilnuj kalorii: dzienna dawka nie powinna być niższa niż 1300 kcal. Jeżeli uprawiasz sport, powinnaś ją zwiększyć do 1500-1800 kcal,
  • staraj się jeść częściej, ale mniejsze porcje - 7 posiłków dziennie. Racjonalna dieta to nie jeden, lecz conajmniej siedem małych, pełnowartościowych posiłków dziennie,
  • zminimalizuj picie herbaty, kawy, alkoholu, oraz jedzenia tłustych potraw. Jezeli juz jesz to tluste mieso dodaj ziól (np pietruszka), która wspomaga trawienie ciezkostrawnych potraw
  • zmaksymalizuj picie płynów. Organizm ludzki składa się z 70% wody. Pij ok 2l wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z owoców - najlepsze są owoce cytrusowe tj. cytryna, limonka, pomarańcz - z ziołami (bazylia, mięta), lub warzywami (ogórek),
  • aktywność fizyczna - regularnie, 3 razy w tygodniu uprawiaj sporty: joga, ćwiczenia (Ewa Chodakowska i Rebecca Louise są przefantastyczne! pełno darmowych treninów w sieci), rower, pływanie, bieganie, taniec - nie siedź na pupie ! zbędny tłuszczyk nie spali sie sam!! http://mo-naturalnie.blogspot.com/2013/04/workout.html, systematyczność i wytrwałość są kluczem do sukcesu,
  • unikaj jak ognia przetworzonej żywności, napojów gazowanych, super 'bezcukrowych' słodzików, owoców w puszkach - produkty te, zakwaszają Twój organizm, dzieki czemu jestes zmeczona, ociezala i nic ci sie nie chce
  • nie jedz po 18. Dlaczego ? Wydajnosc zoladka jest najlepsza w godzinach porannych, popoludniowych. Wieczorem niesty spada. Daj mu odpoczac.

Błonnik pokarmowy 
jest kluczem w posiadaniu super figury. Błonnik m.in:


  • pobudza pracę jelit, 
  • działa przeczyszczająco - ułatwia i zwiększa częstość wypróżnień,
  • nawilża jelita,
  • pomaga regulować pracę żołądka,
  • pomaga w trawieniu, przyspiesza eliminację niestrawionych resztek.
  • zmniejsza uczucie głodu - blonnik wchłania wodę, przez co pęcznieje i wypełnia żołądek,

Produkty z poniższej listy pomogą utrzymać szczupłą sylwetkę, oraz zdrowo zrzucić zbędny tłuszczyk (pod jednym warunkiem: ĆWICZYSZ!!).

Oprócz błonnika pokarmowego, są one prawdziwą bombą witaminową i minerałową, które zaopatrzą Twój organizm we wszystkie niezbędne składniki. Ponadto mają w sobie mało kalorii i są praktycznie beztłuszczowe. 

racjonalne odżywianie
lista wybranych produktów, które wspomogą Twój układ pokarmowy

Pestki dyni zapobiegają otyłości,  ułatwiają trawienie, po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. 
Menu: sałatki, zupy, własnego chleba, jako przekąska.
Dowiedz się więcej: pestki dyni


Grejpfrut korzystnie wpływa na pracę jelit, przyspiesza przemianę materii - grejfrut świetny na pozbycie się kilku kilogramów, naryngina - związek, który ma działanie lekko przeczyszczające.
Menu: woda z kawałkami owoców, sałatki owocowe, owoc ot tak, soki.
Dowiedz się więcej: grejpfrut


Ciecierzyca daje uczucie sytości, usprawnia proces trawienia, pomaga przy niestrawności.
Menu: Sałatki, curry, zupy, dipy: hummus, pasty na kanapersy.
Dowiedz się więcej: ciecierzyca


Aronia aronia ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego, poprawia przemianę materii, oraz gospodarkę tłuszczami.
Menu: soki, smoothies.
Dowiedz się więcej: aronia


Awokado super błonnik (zawiera 75% nierozpuszczalnego i 25% rozpuszczalnego błonnika) zawarty w awokado zmniejsza zaparcia, działa jak lekki środek przeczyszczający, awokado jest sycące - jest świetnym składnikiem diet odchudzajacych, ponieważ pozwala czuć się 'najedzonym i pełnym'.
Menu: guacamole, pasty na kanapersy, sałatki z awokado, soki.
Dowiedz się więcej: awokado


Migdały pomagają w zrzuceniu zbędnych kilogramów - błonnik - a dzięki połączeniu błonnika, tłuszczów i białka, pomogają utrzymać zgrabną sylwetkę - składniki te szybko zaspokoją głód i zapewnią długotrwałe uczucie sytości,
Menu: orzechy ot tak, smoothies, sałatki.
Dowiedz się więcej: migdaly


Marchewka marchew pobudza nasz metabolizm, pomaga redukować tkankę tłuszczową, chroniąc nas przed otyłością.
Menu: soki, sałatki, 'marchewka ot tak'.
Dowiedz się więcej: marchewki


Nasiona słonecznika poprawa przemiany materii, utrzymuje układ trawienny w dobrej kondycji, błonnik pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę.
Menu: sałatki, pieczywo z ziarnami słonecznika, zupy, dipy, posypka na kanapersy, lub 'dziubanie'.
Dowiedz się więcej: nasiona slonecznika


Brokuły są praktycznie beztłuszczowe, oraz są dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Menu: zupy, sałatki, pasty, sosy.
Dowiedz się więcej: brokuly


Ogórki ze względu na niską zawartość kalorii i tluszczów, oraz wysoką zawartość wody, ogórek to idealny składnik diety dla osób chętnych stracić zbędne kilogramy.

Menu: kanapersy, sałatki, soki.
Dowiedz się więcej: ogórki


Pistacje pistacje są polecane osobom odchudzającym się - ze względu na duże ilości błonnika, pistacje są dobrym sposobem na zaparcia, gdyż pobudzają perystaltykę jelit, oraz nawilżają jelita.
Menu: pistacje ot tak, wypieki, kanapersy.
Dowiedz się więcej: pistacje


Kalafior usprawnia pracę przewodu pokarmowego, zwalcza zaparcia, leczy schorzenia śluzówki jelit i żołądka.

Menu: możemy gotować na wodzie i parze, zapiekać, smażyć, czy  marynować.
Dowiedz się więcej: kalafior


Suszone morele pomagają w leczeniu zaparć - ze względu na zawartość celulozy i pektyny, morele mogą działać jako łagodny środek przeczyszczający, pomagają w problemach trawiennych.

Menu:  świeży owoc (zawiera mniej blonnika),  sałatki, koktajle, wody owocowe, ciasta.
Dowiedz się więcej: morele


Ananas dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości.

Dowiedz się więcej: ananas


Jabłka pomagają utrzymać wątrobę w czystości, oraz w usuwaniu toksyn z ciała.
Dowiedz się więcej: jabłka


Buraki  praktycznie beztłuszczowe i niskokaloryczne. Beta cyanin (antyoksydant) zawarty w burakach moze pomóc w detoksie wątroby, pomagając organizmowi usunąć toksyny i potencjalnie zapobiec gromadzeniu się tłuszczy.

Menu: pasty, sałatki, zupy, marynaty, dipy.
Dowiedz się więcej: buraki


Nasiona Chia są bardzo bogate w błonnik - tylko 2 łyżeczki to aż 10 gramów błonnika (!!). Spożywanie ich pomaga utrzymać zdrową wagę. Połączenie białka i błonnika daje uczucie sytości, oraz pomaga obniżyć odczuwany głód między posiłkami. Odpowiednio nawadniają organizm i chronią przed nadmierną utratą wilgoci.
Menu: kanapki, sałatki, zupy, koktajle owocowe, pieczywo.
Dowiedz się więcej: nasiona chia


Cytryny sok z cytryny pomaga pozbyć się nadmiaru kwasów żołądkowych, sprzyja wątrobie, poprawiając jej wydajność, dobroczynnie wpływa na trawienie, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit.
Menu: woda ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny!
Dowiedz się więcej: cytryny

Cynamon reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, poprawia metabolizm.

Menu: ciasta, herbaty, napoje.
Dowiedz się więcej: cynamon



Imbir przyspiesza proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania soków trawiennych i żółci, oraz zapobiega ich zastojom, zwalczając wzdęcia. Tym samym przyspiesza także procesy detoksykacji w wątrobie.
Menu: herbaty, składnik potraw, kanapersy.
Dowiedz się więcej: imbir


Koperek 
zawiera właściwości, które mogą poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego. Własciwosci te pomagają utrzymać prawidłowy poziom kwasu żołądkowego. Rownież te same własciwosci łagodzą dolegliwości żołądkowe, zapobiegają biegunce i zmniejszają ilość gazu wytwarzanego w jelitach. Dodatkowo, koper zawiera błonnik, który jest korzystny dla optymalnego zdrowia pokarmowego.

Menu: zupy, kanapersy, sałatki, herbaty.
Dowiedz się więcej: koperek


Papryka zawiera naturalny antybiotyk przeciwbólowy kaspaicynę. Składnik ten nie tylko pomaga uśmieżyć ból, ale również pomaga w utracie wagi i zatrzymuje formowanie się tkanki tłuszczowej. 

Menu: sałatki, kanapersy, składniki dań, np super zdrowe leczo.
Dowiedz się więcej: papryka


Pomidory przyspieszają metabolizm - idealny składnik diet odchudzających, ponadto ma znikome ilości kalorii.
Menu: sałatki, zupy, dodatek do kanapek, pomidor ot tak, soki.
Dowiedz się więcej: pomidory

Wodorosty  pobudzają metabolizm.
Menu: świeże: jako składnik sałatek, kanapki, lub w postaci tabletek (tylko organic!).

Ponadto: cukinia, banany, zielona herbata, siemmie lniane, brokuły, ryż, inne warzywa strączowe, owoce cytrusowe, kiwi, kiełki, jęczmień, kasza gryczana,  jaglana, kukurydziana, kuskus, mąka gryczana, jęczmienna, kukurydziana, razowa, sojowa, mąka z otrąb jęczmiennych, żytnia, otręby kukurydziane, pszenne, ryżowe, płatki owsiane, figi suszone, maliny, pomidory suszone, kokos suszony, orzechy, czekolada gorzka. 

Kanapersy: świeża bazylia, pomidor, weganski kozi serek


Mniam, mniam, mniam kanapersy, a raczej buła ze świeżymi-prosto-z-ogrodu warzywami i ziołami. 
Pachnie wiosną i smakuje wyśmienicie.

Składniki:
pełnoziarnista bułka, przekrojona na pół
kilka plasterków weganskiego sera koziego
świeży pomidor
kilka listków bazyli
sól, płatki chilli, lub pieprz do smaku
można posmarować masłem roślinnym

Przygotowanie:
Nakłada jedno na drugie i zajadać!!

Pomidory: 
  • pomidory odmładzają, poprawiają koloryt i wygląd skóry,
  • działają dobrze na oczy - zawartość witaminy E, 
  • neutralizują szkodliwe działania wolnych rodników, które wpływają na proces starzenia się skóry,
  • przyspieszają metabolizm - idealny składnik diet odchudzających, ponadto ma znikome ilości kalorii,
Bazylia:
  • posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbólowe i przeciwdepresyjne,
  • reguluje problemy układu nerwowego i pokarmowego,
  • stymuluje przepływ krwi.

Nasiona chia


Słowo chia (szałwia argentyńska) pochodzi z języka Majów, a oznacza siłę. 


Nasiona chia śmiało możemy dodać do listy SuperŻarcie!!!: 

są zbilansowaną mieszanką białek, węglowodanów, kwasów tłuszczowych i błonnika. Naładowane są mikroelementami i dają niezłego kopa energetycznego!! Mówi się, że 1 łyżka Chia może dać osobie, wystarczajaco dużo energii na całą dobę! Ponadto, ze względu na duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 są doskonałym uzupełnieniem dla wegetarian.


Zdecydowanie warte wrzucenia do naszego koszyka konsumpcyjnego.



Skład:
  • ziarna chia są naładowane antyoksydantami - jest ich 3 razy więcej niż w jagodach, które uważane są za owoce, które posiadają najwięcej przeciwutleniaczy,
  • zawierają 2 razy więcej potasu niż banan i 3 razy więcej żelaza niż szpinak,
  • charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka, oraz są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 - kwas alfa-linolenowy,
  • są bogate w błonnik - tylko 2 łyżeczki to aż 10 gramów błonnika (!!),
  • minerały: wapń, fosfor, mangan, cynk i magnez.
Włciwości:
  • chia wspomaga układ trawienny zachowując jego funkcje na odpowiednim poziomie, 
  • pomaga oczyszczać jelita,
  • pomaga utrzymać zdrową wagę. Połączenie białka i błonnika daje uczucie sytości, oraz pomaga obniżyć odczuwany głód między posiłkami, 
  • zmniejszają stany zapalne, posiadają właściwości łagodzące,
  • odpowiednio nawadniają organizm i chronią przed nadmierną utratą wilgoci,
  • pomagają utrzymać skórze zdrowy i piękny wygląd, mają silne właściwości  wygładzające, opóźniające procesy starzenia się skóry,
  • niski indeks glikemiczny czyni z nasion chia idealnym pokarmem dla diabetyków - spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi,
  • badania pokazują, że nasiona chia mogą obniżyć poziom cholesterolu, oraz mogą zapobiegać nadciśnieniu - zawiera kwas alfa-linolenowy, który zmniejsza tworzenie się płytki w tętnicach,
  • chia może pomóc uporać się z bezsennością -  zawiera tryptofan, aminokwas, który promuje dobry sen.
Dwie łyżeczki nasion chia to:
  • 18% dziennego zapotrzebowania na wapnia,
  • 35% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
  • 24% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 50% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Efekty uboczne:
Niestety ziarna chia mogą powodować alergie. Osoby uczulone na gorczycę nie powinny spożywać tych ziaren.



Ciekawosctki:
***Chia nie zawerają glutenu.


***Zewnętrzna warstwa nasion chia po zmieszaniu z wodą pęcznieje. Tak powstałą galaretowatą mieszankę, można stosować zamiast jajek, w celu połączenia składników, np kotletów wegetarianskich.
Wymieszaj 1 łyżkę nasion chia z 3 łyżkami wody i odstaw na 15 minut.


whatscookingamerica.net
mamzdrowie.pl

Super śniadanie: tosty z sadzonym jajkiem, szczypiorkiem i czerwoną cebulą


Składniki:
kilka tostów pełnoziarnistego tostowego pieczywa
jajka - jedno jajko na każdego tosta, lub sztuczne jajko, jeżeli takie jest ;)
szczypiorek
cebula czerwona - pokrojona w krążki

Przygotowanie:
Opiecz pieczywo w tosterze.
Na patelni rozgrzej oliwę i przygotuj jajka sadzone.
Dopraw do smaku.
Posmaruj tosta cienką warstwą masła. 
Połóż gotowe jajko sadzone,
dodaj cebulę i posyp szczypiorkiem.

Pyszności.

Przepisy na syropy z miodu - do gofrów, lub naleśników


simplebites.net
***
Syrop z melasą i wanilią:

Składniki:
1/2 szklanki miodu niepasteryzowanego
1 - 3 łyżeczki melasy z karobu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:
Umieść wszystkie składniki do słoika i dokładnie wymieszaj.


***
Syrop pomarańczowy

Składniki:
ł szklanki niepasteryzowanego miodu
świeżo wyciśnięty sok z jednej pomarańczy - przesitkować, jak kto woli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej, drobno startej - opcjonalnie

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki razem.


***
Syrop z mniszka lekarskiego i cytryny 

Składniki:
1 kubek z kwiatów mniszka lekarskiego (mlecz) - zbieraj z dala od miast
1 szklanka wody
1 szklanki miodu niepasteryzowanego
3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:
Umyj kwiaty i osusz.
Potrzebujesz tylko płatków, więc je oberywij.
Umieść płatki w garnku z 1 szklanką wody, dobrze wymieszaj i
doprowadź do wrzenia. Gotuj przez ok. 5 minut.
Zmniejsz na bardzo mały ogień i duś przez 25 minut.
Dodaj miód i mieszaj aż do rozpuszczenia.
Dodaj sok z cytryny.
Ostudź i włóż do lodówki na noc.


***
Syrop z cynamonem i gałką muszkatołową

Składniki:
1/2 kostki masła
3 - 4 łyżki miodu
1 łyżka mleka sojowego
1 szczypta cynamonu
1 szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
W niewielkim naczyniu, na małym ogniu roztop masło. Zdejmij z ognia i dodaj pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.

Spaghetti z bazylią, czosnkiem, pomidorami i cebulą

Wow, super pomysł ! Wszystko w jednym garze !

Składniki:
makaron spagethii
4 średnie pomidory
1 duża słodka cebula, pokrojna w paski 
4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
2 duże gałązki bazylii - posiekane
4 1/2 szklanki bulionu warzywnego - zrób go sama
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
2 łyżeczki oregano

Przygotowanie:
Do dużego garnka włóż cztery pierwsze składniki, zalej bulionem warzywnym, skrop oliwą z oliwek i posyp platkami chilli i oregano. Dopraw solą.

Przykryj garnek i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, mieszając co 2 minuty, aż prawie cały bulion odparuje.

Dopraw do smaku. 
Dokładnie wymieszaj makaron, aby rozprowadzić sos. 
Podawaj z parmezanem.

Żywność posiadająca właściwości przeciwnowotworowe



- kurkuma - szereg badań przeprowadzonych na komórkach nowotworowych wykazał, że kurkuma ma działanie przeciwnowotworowe. Właściwości tej przyprawy są w stanie zabijać komórki rakowe i zapobiegać  przed wzrostem i rozprzestrzenianiem się nowych. Ma najsilniejszy wpływ na raka piersi, raka jelita grubego, raka żołądka i raka skóry. Badania amerykańskie wykazały, że kurkuma zabiła więcej komórek rakowych niż chemioterapia,

- imbir -  kuzyn kurkumy, jest znany ze swojej zdolności do zmniejszenia guzów nowotworowych. Przeprowadzone badania ujawniły, że ekstrakt z imbiru może zmniejszać rozmiar guza prostaty nawet o 56%. Oprócz właściwości antyrakowych imbir jest odpowiedzialny za zmniejszenie stanów zapalnych, jak również jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, 

- czosnek - zawiera mega broń przeciwrakową - allicynę. (Pamiętaj, że suplementy nie zawierają tych samych  ilości allicyny, co świeży czosnek),

- pieprz cayenne - naukowcy odkryli, że cząsteczki kapsaicyny działają specyficznie na komórki nowotworowe, powodując ich śmierć. Substancja ta pobudza bowiem komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy) komórek rakowych,

- cynamon - w badaniu opublikowanym przez naukowców z US Department of Agriculture, cynamon zmniejsza  rozmnażanie się komórek nowotworowych,

- koper włoski,
- owoce lesne,
- orzechy,
- siemie lniane,
- winogrono,
- salata, szpinak,
- oregano,
- bazylia,
- szafran,
- kminek (cumin),
- goździki, 
- anyż,
- słonecznik,
- gorczyca, 
- mięta,
- kozieradka,  
- rozmaryn, 
- oliwa, 
- awokado,
- pomidory,
- brokuł.

PREWENCJA!!! Wystarczy, że do codziennego jadłospisu, dodasz produkty z powyższej listy - np herbata ze świeżej mięty, lub imbiru, sałatka z oregano, oliwkami, i bazylią, kanapersy z pomidorem, sałatą, szpinakiem, szczypiorkiem i papryczkami chilli, lub weganskie babeczki cynamonowo - bananowe. Kombinacji jest wiele, więc kombinuj naturalnie!


thegingertea.com/ thetimes.co.uk superhumancoach.com boundlessthicket.blogspot.co.uk foodcolor.isonlinehere.com

Nature is the best designer - photography


Maseczka do włosów: banany, olej i mleczko kokosowe


homemadebeauty.co


Składniki:
1 łyżka oleju kokosowego 
1 łyżka mleczka kokosowego 
(jeśli masz krótkie włosy użyj pół łyżki obu powyższych składników)
1 dojrzały banan - najlepiej banan z brązowymi plamkami

Przygotowanie:
Wymieszaj olej i masło kokosowe z ugniecionymi bananami. 
(można użyć blendera)
Nanieś na suche włosy, zwracając szczególną uwagę na końcówki.
Nałóż recznik kosmetyczny, lub czepek i pozostaw maseczkę na 30 minut. 
Wymyj włosy szamponem.

Rezultat:
- Bananay naładowane są minerałami i witaminami (szczególnie te z brązowymi plamkami), które wnikają głęboko w skórę, utrzymując  ją i włosy, odpowiednio nawilżone i zdrowe. 
Przy regularnym stosowaniu, banany mogą złagodzić swędzenie skóry głowy, oraz przywrócić odpowiednią wilgnotność włosom - polecane  do włosów suchych.

- kokos - maseczki z kokosa są świetne do wszystkich rodzajów włosów. Pomagają odzyskać połysk i blask, zmiękczają włosy, regenerują zniszczone kosmyki, oraz pomagają włosom zatrzymać naturalne białko - składnik budulcowy włosa. Olej, lub mleczko kokosowe może pomóc w walce z łupieżem. Olej kokosowy doskonale nawilża każdy rodzaju skóry, a szczególnie skórę suchą.


Włosy: suche, nie układające się, zniszczone.
Skóra: sucha, łuszcząca się, łupież, swędząca. 

Maseczka do włosow: jajko, oliwa z oliwek


Składniki:
dwa jajka
5 łyżek oliwy z oliwek (możesz smiało użyć oliwy z rozmarynu - zrób ją sama - rozmaryn pomaga włosom rosnąć szybciej)


Przygotowanie:

Wymieszaj dwa roztrzepane jajka z oliwą z oliwek. 
Użyj trzepaczki, aby uzyskać jednorodną masę. 
Nakładaj na cała długość włosów, oraz wcieraj dokładnie w skórę głowy. 
Gdy oliwa przesiąknie głęboko w skórę głowy, doskonale odżywi  korzenie naszych włosów. 
Nakryj głowę recznikiem kosmetycznym
i pozostaw na co najmniej 30 minut.

Spłucz i dokładnie umyj włosy szamponem.


Rezultat:
BLASK

Peeling na bolące mięśnie - sól, olejki eteryczne mięta i rozmaryn


Orzeźwiający peeling do skóry ciała postawi cię rano na nogi szybciej niż poranna kawa. Pobudzający aromat ziół poprawi samopoczucie, o żywi. Mięta znana jest przede wszystkim z łagodzących bóle głowy, oraz miesni właściowiści. Walczy z objawami przeziębienia i oczyszcza skórę, zostawia przyjemy zapach. Rozmaryn posiada podobne wlaściwości. Dodany do mięty, ze zdwojoną siłą załagodzi bóle miesiączkowe, migreny, oraz pomoże na problemy układu żołądkowego.

Zamiast olejków zapachowych śmiało można posiekac świeże zioła (ok 1 łyżka obu).


ok 200g cukru | 100ml oliwy z oliwek | 10 kropelek olejku eterycznego z miety (mentha pipertia) | 10-15 kropelek olejku eterycznego z rozmarynu (rosmarinus officinalis)


Mieszam wszystkie składniki i odstawiam na bok na 10 minut - niech zapachy wsiąkną w sól.

Stosuję na wilgotną skórę ciała - delikatnie wmasowując.

Nie zaleca się stosowania peelingu wieczorem - możemy mieć później problemy z zaśnięciem :)

Nature is the best designer - photography




Dieta wegetarianska - gdzie szukać białek roślinnych

Białka to składnik budulcowy mięśni, skóry, kości, oraz włosów. Zalecane dzienne spożycie białek dorosłego człowieka waha się pomiędzy 40-50g. 

Nasz organizm może syntetyzować 8, z 23 aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje. 16 pozostałych niezbędnych aminokwasów, musi pochodzić z żywności, którą konsumujemy.

Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane z zewnatrz to: fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, tryptofan, arginina, treonina, histydyna, 
Aminokwasy, których organizm jest w stanie wytworzyć, to: glicyna, alanina, seryna, cystyna, tyrozyna, prolina, kwas glutaminowy i asparaginowy.

Białka dzielimy na:

  • proste: składają się wyłącznie z aminokwasów, 
  • złożone: oprócz białek prostych, posiadają dodatkową grupę prostetyczną,
  • białka zwierzęce: mięso, ryby, jaja, sery, wędliny, podroby, mleko i przetwory mleczne,
  • białka roślinne: nasiona, rośliny strączkowe, mąka, pieczywo, makarony, kasze, ryż, ziarna, warzywa.

Oto najważniejsze zrodła białek roślinnych:
(1 szklanka)

  • orzechy: laskowe 17g, nerkowca 20g, włoskie 15g, migdały 20g, orzeszki ziemne 5.5g, pistacje 5.8g, 
  • warzywa strączkowe: quinoa, fasolka garbazo 14.5 g, fasolka pinto 12g,  soja 15.5g, ciecierzyca 15g, groszek zielony 9g, bób, soczewica 18g, czarna fasolka 15g, czerwona fasola 15g, pinto fasola 15g, 
  • (zielone) warzywa i owoce: awokado 10g, brokuły 5g, szpinak 5g, karczochy 4g, szparagi 5g, ugotowany średni ziemniak ze skórką 4g,
  • suszone owoce: morele 4.1g,
  • tofu 22g,
  • nasiona: sezam 6.5g, słonecznik, pestki dyni,
  • algi morskie,
  • kiełki
  • nabiał: jogurt naturalny 13g, ser cheddar 7.1g, jajko 6g, twaróg 10g,
  • masło orzechowe - 2 łyżeczki 8g,
  • kasze: kasza jaglana 10g, kasza kuskus 13g,
  • otreby pszenne 15g,
  • ryż biały 7g. 

Powyższe produkty, oprócz białek, zawierają znaczne ilości witamin i minerałów, które dodatowo pomogą nam się cieszyć naturalnym pięknem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga