Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Maseczka z mango, migdałów i owsianki
Składniki:
1/2 mango
1/2 mango
3 łyżeczki owsianki
5-6 migdałów
Przegotowanie:
W blenderze miksuję owsiankę z migdałami. Dodaję pokrojone mango i blenduję przez ok. minutę. Możesz dodać odrobinę wody.
Nakładam na czystą twarz na ok. 10 minut, potem zmywam letnią wodą.
Enjoy.
Give Nature a Hand
A mówią, że prawdziwi mężczyzni wyginęli
http://www.wykop.pl/ramka/1859114/ratowanie-malego-jelonka-z-powodzi/ ! ~.^
http://www.wykop.pl/ramka/1859114/ratowanie-malego-jelonka-z-powodzi/ ! ~.^
Mango
scarlettswinter.blogspot.co.uk |
Mango jemy na surowo, suszymy, konserwujemy, robimy z niego soki, konfitury, oraz używamy jako składnik w wypiekach, czy sosach. Z mango wyrabia się również olej, który ze względu na swoje właściwości nawilżające, może być składnikiem domowych kosemtykow np balsamów, czy maseczek.
Owoc mango, nie bez powodu znalazł się na liście na mojej SuperFOODS. Pod jego grubą skorką, kryje się prawdziwa skarbnica minerałów i witamin.
Skład(100g produktu):
- 82 g woda
- 15,3 g węglowodanów
- 1,5 g błonnika
- 0,5 g białka
- 190 mg potasu
- 34 mg witaminy C
- 18 mg magnezu
- 13 mg fosforu
- 10 mg wapnia
- 7 mg sodu
- 1,2 mg witaminy A
- 0,5 mg żelaza
- witaminy B1, B2, B3.
IG: średni - 50
Własciwosci:
Układ pokarmowy:
Układ pokarmowy:
- błonnik zawarty w mango pomoże zmniejszyć zaparcia. Ponadto reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
System odpornościowy:
- łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby,
- wzmacnia system nerwowy i odpornościowy,
- przeciwutleniacze pomagają niszczyć wolne rodniki
Rany, stłuczenia:
- pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
- przyspiesza gojenie ran,
- witamina C uczestniczy w zabliźnianiu ran,
- odbudowuje chrząstkę stawową,
- pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.
Bądź piękna naturalnie:
- głęboko nawilżający i regenerujacy olej z mango, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
- oczyszcza skórę,
- potas, znany jest jako minerał młodości - pomoże utrzymać zdrowy i piękny wygląd Twojej skóry,
- pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
- ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
- lekko poprawia koloryt skóry,
- witamina C z pomocą witamy E, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników - opóźnia procesy starzenia się skóry,
- pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,
- masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego,
- jedzenie jednego mango dziennie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oraz utrzymać szczupłą sylwetkę - błonnik.
Układ krwionośny:
- obniża poziom cukru we krwi,
- wzmacnia serce, oraz naczynia wieńcowe,
- wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
- obniża poziom cholesterolu we krwi
Inne:
- wspiera zdrowie oczu,
- dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych,
- magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.
Pasta na kanapki z czerwonej fasolki
Wczoraj postanowiłam poeksperymentować w kuchni z fasolką czerwoną.
Powstał z niej pasztet.
Z dodatkiem papryki wędzonej i majeranku - rewelacja.
Polecam.
Składniki:
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
pół cebuli
1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie
Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Odsączam fasolę i miksuję z cebulą, koncentratem pomidorowym, oraz żelatyną. Do masy dodaję komosę, dodaję przyprawy, dodaję jeszcze więcej przypraw :) i mieszam. Przekładam do jakiegoś naczynka - może być słoik - i umieszczam w garnku z wrzacą wodą. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Odkładam na bok do wystygnięcia, a potem wkładam do lodówki. Jem na drugi dzień.
Smacznego!
Kiełki z pszenicy dla kur
http://www.workdaychickenpictures.com |
Brawo! Kolejny super pomysł do kolekcji!
Gdy tylko znajdę miejsce by kupić tam dom, gdy wybuduje kurnik i zaadoptuję kilka kur, napewno skorzystam ;-)
Miętowy scrub
Dawno temu, kiedy używałam jeszcze kosmetyków, oszalałam na punkcie miętowego peelingu do twarzy firmy jakiejś tam. Uczucie świeżości jakie zostawiał tamten kosmetyk na mojej twarzy był zniewalający, ale ja przygotowałam lepszą, organiczną wersje. Mamuśka i znajome były zachwycone. Ty powinnaś być zarówno! Wypróbuj koniecznie.
Scrub jest tani, prosty w wykonaniu, nie zawiera środków chemicznych, testowany był tylko na mnie ;)
Absolutny mistrz!
niewielki słoiczek | 3/4 słoiczka cukru | 1/4 słoiczka oliwy z oliwek | kilka kropelek olejku miętowego | zielony barwnik spożywczy
Połącz dokładnie wszystkie składniki.
Zwilż skórę i delikatnie wmasowywuj.
Smalec wegański z granulatu sojowego
Składniki:
kostka masła roślinnego
pół szklanki oliwy z oliwek, lub oleju
200g granulatu sojowego (soya mince) - użyłam mrożonego
4 średnie cebule - pokrojone w cienkie półplasterki
3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
pół obranego jabłka
2 czubate łyżki majeranku
sól
pieprz
Przytogowanie:
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę.
Jabłko pokrój w kosteczkę.
W garnku rozpuść masło roślinne i dodaj suchy granulat sojowy. Często mieszając, smaż granulat aż się zeszkli.
Dodaj wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojone jabłko, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj i przełóż do słoiczków, żeby smalczyk stężał.
Smacznego !
Sniadanie mistrzów - wegetarianie
Składniki:
2 jajka
ziemniaczki z 'wczorajszego' obiadu, odsmażane - pyszności! - pokrojone w plasterki
fasolka cannelini w sosie domowej roboty
szczypiorek z parapetu
sól, pieprz
kilka pieczarek
tymianek
kilka pieczarek
tymianek
Sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, por, oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Warzywa nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą, mozna dodac prazona cebulke. Pieczarki wrzucamy do rondelka z rozgrzana oliwa, dodajemy pól lyzeczki tymianku - smazymy az lekko sie zarumienia. Fasolke podgrzewamy. Ziemniaki z wczorajszego obiadu kroimy w talarki i obsmazamy z obu stron. Sadzone jajka posypac szczypiorkiem.
Twarożek z migdałów
Zmielone migdały, które pozostały po zrobieniu mleczka migdałowego, możemy śmiało wykorzystać do przygotowania m.in serka wegańskiego.
Do papki migdałowej dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie), 4 ząbki czosnku, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo wlewamy wodę - ja użyłam mleczka migdałowego. Konsystencja twarożku zależeć będzie od ilości wody.
Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)