Buła z tofu i ogórkiem kiszonym



Jestem maniaczką wielu rzeczy, a w tym tygodniu stałam się tofu maniakiem. W poniedziałek kupiłam wędzone tofu. Można się łatwo domyśleć, że zjadłam od razu całe. We wtorek wróciłam po kolejny klocek, ale niestety już nie mieli. Było tylko tofu japanese style, taifun-tofu. Wziełam z równie wielką ciekawością jak wtedy, gdy zobaczyłam wędzone. Poezja!!! Jakie to dobre. Tym razem zjadłam pół, by M mógł też spróbować... a we środę znowu poszłam do sklepu i kupiłam 2 sztuki.... ech..

[składniki]
bułeczka, lub świeży chlebek
tofu 
ogórek kiszony
masełko 
pieprz

[przygotowanie]
Bułeczkę przekrajam, smaruję masełkiem roślinnym i nakładam tofu i ogórka.
Doprawiam pieprzem i przyozdabiam kiełkami gorczycy.

Smacznego.


Please go vegan :)

Najlepszy sos do placka węgierskiego

Brązowy sos z pieczarkami z dodatkiem papryki i marchewki - dodam, spróbuję. Wyszło rewelacja. W końcu zrobiłam idealny sos do placka po węgiersku i w końcu (2) mam smaczny powód, by skończyć ten ofiarowany mi od sąsiada - worek kartofli.



 [składniki] 2 porcje
Sosik:
500g pieczarek
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj 
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy

Placki:
4 średnie ziemniaki
cebulka
2 łyżki maki
sól i pieprz

[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek - przepis powyżej.
Kroję w talarki jedną marchewkę i wrzucam do gotowego i przecedzonego wywaru.

Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. 
Dodaję liść laurowy.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażę przez ok. 10 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.

Gotowe pieczarki przenoszę do garnka z rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu przez 10 minut.

Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki mieszam z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości. 
Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki.

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i mąkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję trochę wody.
Calość miksuję.
Odsączam z nadmiaru wody.

Placki smażę na głębokim oleju, aż się mocno zarumienią. Polewam sosem.

Smacznego !

#PleaseGovegan :)

Ciasteczka z ciasta filo i dżemikiem



Dobra, narobiłam wczoraj dżemiku, ale w tydzień go nie zjem (tydzień: w tyle podejrzewam, że trzeba go skonsumować). Kilka ciast filo, nakupiłam w piątek (była promocja). 
Ciasteczka wyszły całkiem przez przypadek, ponieważ na początku miały być to ciasteczka pop tart, ale nadzienie wyciekało. 
Piekarnik już nagrzany, ciasto pocięte, nadzienie nałożone.
Hmm, wrzucę jak jest, zobaczymy.

Ciasto urosło, nadzienie nie rozpackało się, a ciasteczka wyszły pyszne.



[składniki]
ciasto filo
dżem - przepis na szybki dżem
znajdziecie tutaj
oliwa z oliwek


[przygotowanie]
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Jeżeli nie mam dżemu, to go przygotowuję.
Rozwijam ciasto filo i wycinam ciasteczka.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, skrapiam oliwą z oliwek i piekę do 10 minut.

PS. Gdy ciasteczka ostygną, można naładowac więcej dżemiku :)


Smacznego !!!


Dżem z jagód, truskawek i nasionek chia


Sobota rano: plan słodkie przed-śniadanko do kawki.
Crossaint ulepiony.
Owoce w zamrażalniku.
Nasionka ? Chia będą najlepsze.
Dżemik!!

Jako środka zagęszczającego, użyłam gumy ksantanowej (E415): jest to naturalny polisacharyd, który jest wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy [http://www.food-info.net/pl/e/e415.htm].

Czas produkcji to ok. 20 minut.
Pyszności.



2 szklanki jagód i truskawek: świeże, lub mrożone | 1-2 łyżki cukru, lub miodu  2 łyżki nasionek chia łyżeczka gumy ksantanowej xanthan gum 3 łyżki wody

Mrożonki wrzucam do rondelka, dodaję wodę i cukier/miód. Dodaj więcej słodzika, jeżeli lubisz bardzo słodki dżemik. 
Ja wole średnio słodki, lekko kwaskowy, dlatego dodałam tylko jedna łyżkę cukru.
Gotuję przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiam na bok do ostygnięcia i dodaję łyżkę gumy ksantanowej. 

Przerzucam do słoiczka.


Smalczyk z ciecierzycy


Przygotowanie smalczyku z cieciorki znajmuje 10 minut. Powstał on przez przypadek, ponieważ zapomniałam kupić fasolki. Postanowiłam spróbować z ciecierzycą, ponieważ jej akurat mam w nadmiarze, a miałam mega ochotę na bułe ze smalczykiem. Nie byłam pewna śliwki, ale zaryzykowałam i dodałam. Wyszło przepysznie.

[składniki] 
puszka ciecierzycy
1 średnia cebulka
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
sól i pieprz

[przygotowanie] 
Rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Podsmażam chwilkę.
Cieciorę odczedzam i miksuję. Dodaję do cebulki. Doprawiam i dokładnie mieszam. Gotuję przez ok 8-10 minut od czasu do czasu mieszając.
Przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam.
Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego !!!

Szampon z płynnego mydla castile



[składniki]
1/4 szklanki liquid castile soap
1/2 szklanki wody mineralnej, lub destylowanej
1 łyżeczka gliceryny
1 łyżeczka oleju migdałowego
5 kropelek olejku z drzewa herbacianego
20 kropelek olejku z grejpfruta

[przygotowanie]
Wlewam wszystkie składniki do buletki, wstrząsam i myję włosy.
Dokładne spłukuję.

Szampon nie pieni się tak bardzo jak chemiczny shampoopoo, ale nie oznacza to, że jest gorszy. Włosy są miękkie, puszyste, lsniące i dobrze się układają.

:)

Migdałowa ricotta (baza)


1 i 1/4 migdałów blanszowanych
2/3 wody
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Opcjonlnie: zioła

Orzechy zalewam wrzątkiem i blanszuję. Lączę wszystkie składniki i dokładnie miksuję. 
Formuję (w cokolwiek chcecie, ja uzywałam foremek na cupcakes) i piekę przez 15 minut w 190C.

Smacznego !

Warzywa/Owoce, które odrastają: marchew i pietruszka


 'Resztki' potrzebują troszkę wody.


Schabowy z kaszy jaglanej i selera naciowego



Wczoraj wiało przeokrutnie. Kosze na śmieci fruwały, wraz ze śmieciami. Opadały gałęzie, a na dodatek padało. Z parasolem wychodzić nawet się nie opłacało, bo wichura wywinełaby go w drugą stronę. Zatem dzień w doma, z #20metrówLukasza, a w lodówce pusto. Nic prócz selera naciowego tam nie znalazłam. Miałam też kasze jaglaną i postanowiłam połączyć te dwa produkty. 

15kg ziemniaków dostałam od sąsiada kilka tygodni temu, więc kotleciki do smażonych ziemniaczków, będą pasować idealnie: pomyślałam. 

Nie myliłam się. Yum TUM!!


1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej | 2 łodygi selera naciowego: starty na dużych oczkach 1 średnia czerwona cebula: starta na dużych oczkach | łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki prażonych ziaren: słonecznik i siemie lniane sól i pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta - Panko


Kasze gotuję w osolonej wodzie, aż do wyparowania wody:ok. 15 minut.

W międzyczasie ścieram na tarce cebulkę i seler. Przenoszę do miski, dodaję przyprawy, natkę pietruszki, łyżkę oliwy z oliwek.

Na patelni (bez oliwy) prażę przez 2 minuty ziarna i dodaję do miski.

Dodaję kaszę jaglaną, dokładnie mieszam, doprawiam do smaku i odkładam na bok do przestygnięcia.

Formuję w spłaczone kuleczki i obtaczam w bułce tartej.

Smaże z obu stron na rozgrzanej oliwe z oliwek.

#PleaseGoVegan :)

Plant up your life






Bądź piękna naturalnie: Skakanka

woman.thenest.com
Skakanki zaczęłam używać kilka miesięcy temu i od pierwszego skoku zostałyśmy 'dobrymi kumpelami'. 

Zalet ze skakania 'na sznurku' jest wiele:
  • przede wszystkim zbędne kilogramy! Skakanka to świetny cardio trening. Intensywne, 30-minutowe skakanie, pozwala spalić nawet do 400 kcal. Ponadto przyspieszysz przemianę materii. Hmmm ? :)
  • 'ćwiczy całe ciało!'. Dzięki regularnym treningom na skakance, wzmocnimy nie tylko mięśnie naszych nóg, ale również mięsnie łydek, pośladków, mięśnie ramion, oraz brzucha
  • skakanka modeluje i rzeźbi nasze ciało, które stanie się bardziej sprężyste i smuklejsze
  • twoja kondycja ulegnie znacznej poprawie,
  • poprawi się twoje samopoczucie :)
  • polepszy się twoja sprawność fizyczna, szybkość, koordynacja ruchowa, oraz wytrzymałość
  • poprawi się twoje krążenie, oraz praca serca.
Nie zwlekaj. SKACZ !

Przed rozpoczeciem treningu na skakance, ważne jest abyśmy zrobili krótką rozgrzewkę stawów dłoni, ramion, kostek i kolan.

Ja trenuję ze skakanką 3-4 razy w tygodniu po 30 minut. 

Jak w każdym ćwiczeniu, żeby osiągnąc efekty, nie tylko należy regularnie ćwiczyć, ale też prawidłowo wykonywać dane ćwiczenie. Technika skakania na skakance to:
  • proste plecy i napięte mięśnie brzucha,
  • wzrok skierowany przed siebie,
  • regularne oddechy,
  • lekko ugięte łokcie, które trzymamy blisko tułowia
  • dłonie odchylone na bok
  • obroty wykonujemy nadgarstkami i dłońmi, barki pozostawiamy w 'bezruchu',
  • www.spinning.com
  • skakczemy na niewielką wysokość i na palcach
Ja zazwyczaj, urozmaicam sobie trening ze skakanką, skacząc różnymi typami skoków. Wyróżniamy:
  • bieg w miejscu
  • podskoki w miejscu
  • skok na jednej nodze
  • podskoki do tyłu
  • ósemi 
Niestety skakanka nie jest dla wszystkich. Osoby, z problemami wymienionymi poniżej, powinny rozważyć 'przyjazń' ze skakanką:
  • problemy ze stawami
  • problemy z układem krążenia
  • ostra niewydolność serca
  • słabe kości
  • duża nadwaga.

Bazyliowy scrub


[składniki]
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju/oliwy z oliwek
garść świeżych liści bazylii
olejek bazyliowy: opcjonalnie

[przygotowanie]
Liście bazylii szatkuję i dokładnie mieszam z resztą składników. 
Nakładam na wilgotna skórę.
Przechowuję w lodówce ok. tygodnia.

Bazylia odswieza i posiada wlasciwosci antybakteryjne.
Oliwa z oliwek wygladzi i nawilzy twoja skore, a cukier usunie martwy naskórek.

Jadalne chwasty: babka zwyczajna


pl.wikipedia.org
Babka zwyczajna (Plantago maior L.) – to gatunek rośliny należący do rodziny babkowatych. Babka zwyczajna jest byliną, rosnącą praktycznie wszedzie: ogrody, łąki, działki, drogi, chodniki, a nawet śmietniki. 

Liście tej rośliny są kształtu szerokojajowatego. Kłos babki, o walcowatym kształcie, i zielonym lub żółtawobiałym kolorze, jest długi (osiągający wysokość do 50cm) i w czasie owocowania zwęża się na końcu. Babka zwyczajna kwitnie od czerwca do października.

Skład:
  • garbniki, flawonoidy, substancje śluzowe, pektyny
  • potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk i miedź
  • witaminy A, K, C, 
  • błonnik
  • witaminy z grupy B,
  • alantoina, glikozydy, fenole, taniny
  • kwasy: cytrynowy, krzemowy, oleanolowy, cholinę.

chwastowisko.wordpress

Liście babki stanowią bardzo ważny surowiec leczniczy, ale nasiona tej rośliny są równiez wykorzystywane w naturanej medycynie i kosmetyce. 
Babka zwyczajna posiada właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne (glikozydy). 




Antyseptyczne:

  • kto z nas nie przykładał babki na ranę, gdy zdraliśmy kolano, przewracając się na rowerze, lub gdy skaleczyliśmy się w paluch, hm ?? Babka zwyczajna przyśpiesza gojenie się ran, działa przeciwzapalnie, oraz zatrzymuje krwawienie. Zmniejsza ból i zapobiega wtórnej infekcji rany. Pomaga w leczeniu stłuczeń, siniaków, oraz złamanych kości. Naparem możemy przemywać trudno gojące się rany
  • świeże liście przykłada się na ukąszenia owadów, a także na opuchnięte, lub zwichnięte kończyny,
  • liście babki mają właściwości bakteriobójcze. Stosuje się je w: zapaleniu oskrzeli, przeziębieniach. Babka łagodzi kaszel (wykrztuśne i uspokajające syropy) i ból gardła. Pomaga w zapaleniu migdałkow, oraz redukowaniu gorączki. Oczyszcza organizm z toksyn
  • ekstrakty z liści babki mogą być stosowane jako płyn do płukania jamy ustnej w celu zmniejszenia stanu zapalnego dziąseł,
  • zapalenie spojówek.

Bądź piękna z babką zwyczajną:
  • liście babki można stosować do pielęgnacji skóry. Babka zawiera bowiem alantoinę, związek organiczny, który nie tylko ułatwia gojenie się ran, ale również działa ściągająco i przyśpiesza regenerację skóry. Maści z babki można stosować do każdego rodzaju schorzenia skóry: oparzenia słoneczne i pieluszkowe, owrzodzenia, skaleczenia, infekcje, trądzik, wysypki, świąd, łuszczyca, egzema, łupież.

Układ pokarmowy:

  • pomaga w infekcjach jelit i zołądka: niestrawność, zaparcia, biegunki, czerwonki, choroby wrzodowej żołądka i jelit
Układ krwionosny:

  • obniża poziom cholesterolu LDL i poprawia HDL, a także obniża poziom triglicerydów,


***Okres przechowywania suszonego ziela i liści wynosi 2 lata. Suszone korzenie, kłącza, nasiona przechowujemy ok. 3-4 lata.
Po upływie tego czasu surowce tracą swą moc leczniczą.



VeganRyba

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga