Cytryna + mieta


Kokosowe kuleczki w polewie czekoladowej


[składniki]
szklanka wiórek kokosowych
4 łyżki oleju kokosowego
4-5 łyżek miodu, lub syropu z agawy
pół tabliczki ciemnej czekolady



[przygotowanie]
Wiórki, olej i miód wrzucam do naczynka i palcami 'ugniatam' ciasto by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Formuję w kuleczki i odstawiam do lodówki.

W międzyczasie roztapiam pół tabliczki wegańskiej czekolady, lub przygotowuję własną. Mam przepis w głowie i gdy tylko przyjdą moje czekoladowe foremki, wypróbuję i dodam go tutaj.

Kokosowe kuleczki maczam w rozopionej czekoladzie i układam na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, lub cokolwiek innego.

Wkładam do lodówki na ok. godzinkę.

Smacznego.


Please go Vegan :)

Frank Medrano


Franek, weganin... 

Coby się stało gdyby, któregoś dnia wszyscy ludzie na świecie podjęli dezycję o przejściu na wegetarianizm?


W 2009 roku naukowcy z holenderskiej Environmental Assessment Agency opublikowali raport, w którym przedstawili skutki jakie dla środowiska będzie miała dieta wegetariańska i wegańska.
Gdyby wszyscy odrzucili spożywanie produktów odzwierzęcych emisja CO2 związana z rolnictwem spadnie o 17%, emisja metanu o 24%, a tlenków azotu o 21% do 2050 roku.
Co więcej zmiana diety byłaby o wiele mniej kosztowna niż próby rozwiązania problemu poprzez zmiany technologiczne i podatki od CO2.
Globalny wegetarianizm pozwoli nam również oszczędzić ziemię. Naukowcy obliczyli, że likwidacja ferm przemysłowych uwolni 2,7 mld ha, a likwidacja gruntu pod uprawy roślin na paszę dla zwierząt to kolejne 100 milionów hektarów.

#adpotuj

Kolejne 'futro' zostalo adoptowane
:) 

Maseczka do twarzy z płatków owsianych i mleka sojowego


3 łyżki płatków owsianych zalej 5 łyżkami mleka sojowego i odstaw. Gdy płatki zmiękną, zmiksuj na gładką masę i nałóż na oczyszczoną twarz i szyje. Trzymaj przez 10 minut po czym zmyj ciepłą wodą.

Bądź piękna: naturalnie

Superb bird

Nie moglam nacieszyc sie widokiem tych wspanialych zwierzat, ogladajac wczoraj program mojego numer 1, David Attenborough - Paradise birds.
Ten ponizej to superb bird - baniowy !!!!

http://www.natgeocreative.com/photography/1522353

http://mono-blog.com/2014/11/birds-of-the-paradise/superb-bird-of-paradise/

Bakalie: suszone śliwki

Śliwki to smaczna przekąska, która ze względu na swój SuperSkład, powinne być spożywane przez wiekszość ludzi (przeciwskazania poniżej). Niektórzy dietetycy uważają, ze jedzenie jednego owoca na dzień, jest niezbędne dla zrównoważonej dietybędzie miało mnóstwo wymiernych korzyści dla naszego zdrowia i samopoczucia. Śliwki to przecież bomba witaminowo/minerałowa. Są źródłem wielu witamin: A (pięciokrotnie bogatsze źródło w porównianiu ze śliwkami świeżymi), witaminy z grupy B, C, E, K, oraz pierwiastków: magnez, mangan, miedź, potas, siarkę, wapń (43mg/100g), żelazo, fosfor. Ponadto śliwki zawierają spore ilości błonnika pokarmowego (siedmiokrotnie więcej, niż w świeżych owocach).

Układ pokarmowy:
  • poprawiają pracę jelit, oraz je oczyszczają,
  • przynoszą ulgę w walce z zaparciami (lignina, celuloza). Nie należy jednak przesadzać z ilością, ponieważ rezultat może byc odwrotny do pierwotnego. Sliwki spożywane w nadmiarze, mogą za­dzia­łać sil­nie prze­czysz­cza­ją­co,
  • przyczyniają się do rozwoju korzystnych bakterii jelitowych,
  • chronią żołądek przed nowotworami (błonnik).
Bądż piękna naturalnie:
  • suszone śliwki posiadają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii - aż 16g na 100g produktu. Błonnik pokarmowy daje poczucie sytości,
  • ze względu na spore ilości kwasu foliowego, żelaza i fosforu, zapobiegają anemii- weganie, wegetarianie. PS. Sama walczyłam śliwkami z anemią i zwycieżyłam,
  • wzmacniają włosy i paznokcie,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • śliwki mają silne działanie antyoksydacyjne - przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia się komórek,
  • pektyny spowalniają wchłanianie cukru, a to powoduje, że nasz organizm spala znacznie więcej tłuszczu  
  • utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów.
Układ krwionośny
  • hamują wchłanianie się cholesterolu, dzięki czemu działają przeciwmiażdżycowo,
  • uszczelniają naczynia krwionośne - polecane są osobom z pękającymi naczynkami - witamina K,
  • potas reguluje cisnienie krwi,
Inne:
  • dodają energii,
  • przeciwdziałają osteoporozie,
  • pomagają zachować w organizmie równowagę kwasowo – zasadową.
Suszone śliwki to zdrowe urozmaicenie wielu dań. Ja dodaję je do pasztetów, smalczyku, płatków owsianych, sałatek, bigosu. Przyrzadząj kompoty, soki, dżemiki.

Przeciwskazania: śliwki zawierają sporą ilośc węglowodanów, dlatego cukrzycy powinni unikac ich spożywania.




http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aliwki_suszone

5 day Smoothie: Szpinak, banan, mleko migdałowe


[składniki]
2 garście świeżego szpinaku
0.75 szklanki mleka migdałowego
jeden banan
łyżka ziaren hemp

[przygotowanie]
Blenduję i piję.

Buła z tofu i ogórkiem kiszonym



Jestem maniaczką wielu rzeczy, a w tym tygodniu stałam się tofu maniakiem. W poniedziałek kupiłam wędzone tofu. Można się łatwo domyśleć, że zjadłam od razu całe. We wtorek wróciłam po kolejny klocek, ale niestety już nie mieli. Było tylko tofu japanese style, taifun-tofu. Wziełam z równie wielką ciekawością jak wtedy, gdy zobaczyłam wędzone. Poezja!!! Jakie to dobre. Tym razem zjadłam pół, by M mógł też spróbować... a we środę znowu poszłam do sklepu i kupiłam 2 sztuki.... ech..

[składniki]
bułeczka, lub świeży chlebek
tofu 
ogórek kiszony
masełko 
pieprz

[przygotowanie]
Bułeczkę przekrajam, smaruję masełkiem roślinnym i nakładam tofu i ogórka.
Doprawiam pieprzem i przyozdabiam kiełkami gorczycy.

Smacznego.


Please go vegan :)

Najlepszy sos do placka węgierskiego

Brązowy sos z pieczarkami z dodatkiem papryki i marchewki - dodam, spróbuję. Wyszło rewelacja. W końcu zrobiłam idealny sos do placka po węgiersku i w końcu (2) mam smaczny powód, by skończyć ten ofiarowany mi od sąsiada - worek kartofli.



 [składniki] 2 porcje
Sosik:
500g pieczarek
pół papryki - użyłam pomarańczowej
jedna marchewka
3-4 szklanki wywaru - przepis znajdziesz tutaj 
mąka
przyprawy: liść laurowy, sól, pieprz, sos sojowy

Placki:
4 średnie ziemniaki
cebulka
2 łyżki maki
sól i pieprz

[przygotowanie]
Przygotowuję rosołek - przepis powyżej.
Kroję w talarki jedną marchewkę i wrzucam do gotowego i przecedzonego wywaru.

Rozgrzewam oliwę z oliwek i łyżkę masełka roślinnego.
Kroję pieczarki i wrzucam na patelnie.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. 
Dodaję liść laurowy.
Smażę, aż pieczarki lekko się zarumienią.
Dodaję pokrojoną w kosteczkę paprykę i smażę przez ok. 10 minutek, mieszając, by nic się nie przypaliło.

Gotowe pieczarki przenoszę do garnka z rosołkiem i gotuję na bardzo małym ogniu przez 10 minut.

Następnie zagęszczam sosik: dwie łyżki mąki mieszam z chochelką wywaru. Dokładnie mieszam, by nie było gródek i przelewam przez sitko do całości. 
Dodaj więcej mąki, jeżeli sosik jest zbyt rzadki.

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o średnich oczkach. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę i mąkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Dodaję trochę wody.
Calość miksuję.
Odsączam z nadmiaru wody.

Placki smażę na głębokim oleju, aż się mocno zarumienią. Polewam sosem.

Smacznego !

#PleaseGovegan :)

Ciasteczka z ciasta filo i dżemikiem



Dobra, narobiłam wczoraj dżemiku, ale w tydzień go nie zjem (tydzień: w tyle podejrzewam, że trzeba go skonsumować). Kilka ciast filo, nakupiłam w piątek (była promocja). 
Ciasteczka wyszły całkiem przez przypadek, ponieważ na początku miały być to ciasteczka pop tart, ale nadzienie wyciekało. 
Piekarnik już nagrzany, ciasto pocięte, nadzienie nałożone.
Hmm, wrzucę jak jest, zobaczymy.

Ciasto urosło, nadzienie nie rozpackało się, a ciasteczka wyszły pyszne.



[składniki]
ciasto filo
dżem - przepis na szybki dżem
znajdziecie tutaj
oliwa z oliwek


[przygotowanie]
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Jeżeli nie mam dżemu, to go przygotowuję.
Rozwijam ciasto filo i wycinam ciasteczka.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, skrapiam oliwą z oliwek i piekę do 10 minut.

PS. Gdy ciasteczka ostygną, można naładowac więcej dżemiku :)


Smacznego !!!


Dżem z jagód, truskawek i nasionek chia


Sobota rano: plan słodkie przed-śniadanko do kawki.
Crossaint ulepiony.
Owoce w zamrażalniku.
Nasionka ? Chia będą najlepsze.
Dżemik!!

Jako środka zagęszczającego, użyłam gumy ksantanowej (E415): jest to naturalny polisacharyd, który jest wytwarzany przez bakterie Xanthomonas campestris z cukru i melasy [http://www.food-info.net/pl/e/e415.htm].

Czas produkcji to ok. 20 minut.
Pyszności.



2 szklanki jagód i truskawek: świeże, lub mrożone | 1-2 łyżki cukru, lub miodu  2 łyżki nasionek chia łyżeczka gumy ksantanowej xanthan gum 3 łyżki wody

Mrożonki wrzucam do rondelka, dodaję wodę i cukier/miód. Dodaj więcej słodzika, jeżeli lubisz bardzo słodki dżemik. 
Ja wole średnio słodki, lekko kwaskowy, dlatego dodałam tylko jedna łyżkę cukru.
Gotuję przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiam na bok do ostygnięcia i dodaję łyżkę gumy ksantanowej. 

Przerzucam do słoiczka.


Smalczyk z ciecierzycy


Przygotowanie smalczyku z cieciorki znajmuje 10 minut. Powstał on przez przypadek, ponieważ zapomniałam kupić fasolki. Postanowiłam spróbować z ciecierzycą, ponieważ jej akurat mam w nadmiarze, a miałam mega ochotę na bułe ze smalczykiem. Nie byłam pewna śliwki, ale zaryzykowałam i dodałam. Wyszło przepysznie.

[składniki] 
puszka ciecierzycy
1 średnia cebulka
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki oleju
sól i pieprz

[przygotowanie] 
Rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Podsmażam chwilkę.
Cieciorę odczedzam i miksuję. Dodaję do cebulki. Doprawiam i dokładnie mieszam. Gotuję przez ok 8-10 minut od czasu do czasu mieszając.
Przekładam do słoika, zakręcam i odstawiam.
Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego !!!

Szampon z płynnego mydla castile



[składniki]
1/4 szklanki liquid castile soap
1/2 szklanki wody mineralnej, lub destylowanej
1 łyżeczka gliceryny
1 łyżeczka oleju migdałowego
5 kropelek olejku z drzewa herbacianego
20 kropelek olejku z grejpfruta

[przygotowanie]
Wlewam wszystkie składniki do buletki, wstrząsam i myję włosy.
Dokładne spłukuję.

Szampon nie pieni się tak bardzo jak chemiczny shampoopoo, ale nie oznacza to, że jest gorszy. Włosy są miękkie, puszyste, lsniące i dobrze się układają.

:)

Migdałowa ricotta (baza)


1 i 1/4 migdałów blanszowanych
2/3 wody
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
szczypta pieprzu
2 i 1/2 łyżki soku z cytryny

Opcjonlnie: zioła

Orzechy zalewam wrzątkiem i blanszuję. Lączę wszystkie składniki i dokładnie miksuję. 
Formuję (w cokolwiek chcecie, ja uzywałam foremek na cupcakes) i piekę przez 15 minut w 190C.

Smacznego !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga