Smalczyk z cebulki i jabłek

Wakacje, wakacje... i pracowity czas w kuchni. Sloneczko, lezak i pyszne potrawy. Tak my to lubimy !!

Bazowałam na przepisie Michaliny z ogrodnatalerzu.blogspot.co.uk. Troszkę przekombinowałam, bo zabrakło mi 2 produktow (nie wiem jak to się stało...). 

Nie ma co ukrywać, wyszło pysznie.



1 kwasne jabłko | 1.5 średniej cebulki | ząbek czosnku | 1/4 szklanki oliwy z oliwek | łyżka masła roślinnego | sól i pieprz | 5-7 suszonych śliwek | szczypta oregano 

Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. 

Po ok. 7 minutach dodaję pokrojone jabłko w skórce i śliwki. Dodaję oregano, łyżkę masełka i ewentalnie doprawiam do smaku. 

Duszę przez ok. 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Smalczyk przekładam do szklanych słoiczków i odstawiam na bok do ostygnięcia.

Koperkowy hummus z zapiekaną papryką i orzechami włoskimi

Przygotowanie smarowidła nie należy do najszybszych, ale też zbytnio nie napracujemy się przy nim. Wyszło ciekawie - koperek i orzechy, hmm? Hummus podaję z chrupięcym pieczywem z dodatkową porcją koperku on top. By było zdrowiej, wrzuć na kanapkę liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka, lub rzodkiewki. A czemu nie. Hummus można również zajadać jako dip, maczając w nim seler naciowy, lub pokrojony ogórek.


2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki | 100g orzechów włoskich | oliwa z oliwek | ok 4 łyzek jogurtu roślinnego |  2 suszone pomidorki 1 łyżeczka soku z cytryny | 1 łyżka posiekanego koperku | sól i pieprz


Rozgrzewam piekarnik do 200C. Paprykę kroję, usuwam pestki, myję. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem, wrzucam do naczynka żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 15 minut. 
Zmniejszam temperaturę do 180C i dodaję orzechy - piekę przez kolejne 15 minut.

Wyciagąm z piekarnika i odstawiam na 10 minutek do ostygnięcia. 
Dodaję suszone pomidorki i miksuję na gładki krem. 
Wrzucam pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.


#PleaseGoVegan :)

Tosty z serem, jagodami i nasionami chia - mistrzostwo

Kupiłam sandwich maker, ponieważ brakowało w moim życiu tostów z rozpływającym się serem. Od trzech dni jem .. co? ciepłe kanapeczki. 
Ser w platerkach, który użyłam to oczywiście #violife, który różni sie od zwykłego sera, tym że jest #CrueltyFree
Ser idealnie się roztapia, a w połączeniu z ciepłymi jagodami powstaje poezja smaku. Do tego nasionka chia, które 'dadzą' zdrowego kopniaka na poczatek dnia. Zapraszam.


4 kromki pieczywa | garść jagód | 2 plasterki sera wegańskiego | nasiona chia | opcjonalnie: miód, lub syrop z agawy

Jagody myję i rozgniatam. Dodaję nasion chia, opcjonalnie miodu, lub syropu z agawy.
Układam po plasterku sera na kromce chleba i rozsmarowuję jagodową papkę.
Przykrywam drugą kromką, zapiekam i wcinam !


Sedum spathulifolium purpureum






Monster Plate, zdrowy zawrót glowy na talerzu


Rukola
Awokado
Pomidor 
Wedzone #Tofu
Marchewka
Dymka
Kwiaty szczypiorku
Slonecznik
Oliwa z oliwek

Drosera, rosiczka, pielęgnacja


Rosiczka bardzo dobrze się rozwija w miejscach przewiewnych i półcienistych - nie wystawiaj jej na pełne słońce

Dobrze rozwija się w warunkach o dużej wilgotności - podlewamy ją dość obficie, ale nie przesadzaj, ponieważ nadmiar wody wywoła procesy gnilne.

Woda do podlewania powinna być miękka i pozbawiona wszelkich związków chemicznych - destylowana lub przygotowana woda z kranu (odstana)

Odpowiednia temperatura latem to 18-22 C, natomiast zimą 13-17 C

Najlepszym podłożem jest ziemia torfowa i mech torfowy - zatrzymuje wilgoc

Rosiczki nie potrzebują nawożenia

Liście pokryte są włoskami oblepionymi lepką wydzieliną trawienną

Jak w prosty sposób rozmnożyć sukulenty


Kto nie uwielbia tych magiczncyh roślinek, o geometrycznych kształach i cudownych kwiatach? Ja zapałałam wielką miłością do sukulentów podczas podróży do Portugalii - plaże porośnięte kaktuso-podobnymi roślinami z barwnymi kwiatami. Cudowne. Od tamtej pory przywożą mi sukulenty z Devon i w takim kraju jak brak-słońca-UK, posiadanie ich w domu jest.... możliwe!!! Mam już całkiem pokaźną kolekcje, do której ciągle przybywa nowy członek grupy. Postanowiłam też spróbować powiększyć roślinna rodzinkę poprzez rozmnażanie.

Proces ten jest bardzo prosty, lecz wymaga czasu. Mój pierwszy sukulencik zaczął być widoczny po kilku tygodniach - a miałam się już poddać!


Liście powinny być zdrowe i nieuszkodzone. Odrywam je bardzo delikatnie i układam na papierze, lub materiale. Liście muszą wyschnąć.



Ustawiam w słonecznym miejscu i zostawiam je na około 2 tygodnie, po czym przerzucam do pojemnika z ziemią.

Minimalna pielegnacja to kolejny atut tych roślin. Wszystkie cacti, sukulenty podlewam raz na tydzień. To samo robię w przypadku liści: skrapiam niewielką ilością wody każdy listek.


Baby succulents powinny zacząć pojawiać się po około 6-7 tygodniach.

G.Drzewiasty



Małe sukulenciki zaczną wypuszczać korzenie, a stary liść uschnie. Gdy nowe roślinki odłaczą sie naturalnie od suchego liścia, można je przesadzić do pojemnika.



5 days Smoothie: koktajl z truskawki, szpinaku, banana, oraz mleka sojowego, czyli witaminowa bomba w szklance


Pamietam, że kreciłam nosem, gdy mama wołała na szklaneczkę zdrowego napoju i zawsze podawałam szklankę dalej - mojemu bratu, który mógł pić i pić koktajl z truskawek litrami. A dziś? Nie wyobrażam sobie tygodnia bez koktajlu truskawkowego. Postanowiałm go nieco ulepszyć: dodałam szpinak, oraz banan. Wyszło pachnąco, pysznie i zdrowo.


[składniki]
szklanka świeżych truskawek
garść szpinaku
średni banan
szklanka mleka sojowego

[przygotowanie]
Miksuję wszystkie składniki.



#PleaseGoVegan :)

Przyprawy made by me

Zrób wlasne.

Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki i przerzucić mieszankę do słoika.

Awokado nadziewane słodkimi ziemniakami, czerwoną fasolką i papryką


Co dziś na śniadanie ? Ja nie wiem jak tam u Was z niedzielą, ale u mnie nie było i nie będzie leniwie. Miało być 5k, a wyszło ponad 7k - whoohoo, bieg zaliczony. Kanapersy z awokado na weekend odpadają, ponieważ żywie się tym od poniedziałku do piątku, a idea nadziewanego owocu chodziła za mna już od jakiegoś czasu. Ponieważ byłam przed treningiem, postanowiłam stworzyć energetyczna bombę z awokado. Wyszło przepysznie i całkiem szybko.


[składniki]
1 awokado
puszka czerwonej fasolki
1 słodki ziemniak
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 żółtej papryki
sól i pieprz
łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek wody
sos sojowy


[przygotowanie]
Słodkie ziemniaki kroję w kosteczki i zalewam wrzątkiem. Gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki troszkę zmiękną.

Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ugotowane ziemniaki, odsączoną fasolkę, pokrojoną paprykę, ząbek czosnku, przyprawy i podsmażam przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję przecier pomidorowy, troszkę wody, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotuję przez 3 minutki.

Pod koniec gotowania dodaję szczyptę posiekanej natki.

Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i nakładam nadzienie, posypuję natką pietruszki. 

Można również podać na ciepło: zapiekać w piekarniu w 200C przez 5-10 minut. 


Crassula ovata Hummels - grubosz owalny



Grubosz owalny preferuje gleby piaszczysto-gliniaste

Wymaga przepuszczalnego podłoża z dużą domieszką gruboziarnistego piasku wzbogaconego dodatkiem żyznej ziemi liściowej, bez dodatku torfu. W doniczce musi się znajdować gruba warstwa drenażu na dnie

Dobrze znosi suche powietrze




Najlepszym stanowiskiem, są dobrze oświetlone parapety okienne - strona południowa

Roślina wymaga obfitego podlewania, ale pamiętaj, żeby ziemia była całkowicie sucha podczas kolejnego podlewania

Grubosza nawozimy od wiosny do jesieni raz w miesiącu - stosujemy nawozy z przewagą potasu, fosforu, a mniejszym udziałem azotu




http://pl.wikipedia.org/wiki/Grubosz_jajowaty
http://budujesz.info/artykul/grubosze-odmiany-uprawa-i-pielegnacja,562.html

Pieczeń ..... z kalafiora

Na wczorajszym niedzielnym obiadku, było u nas tradycyjnie - na stole wylądowała pieczeń. No prawie tradycyjnie, bo pieczeń była z kalafiora. Fajna alternatywa i ciekawy pomysł z tym kalafiorem. Wykonanie tej potrawy jest łatwe, oraz czasochłonne. Bazowałam na przepisie J.Oliver, ale śmiało można eksperymentować z innymi sosami, lub marynatami, co zamierzam uczynić w przyszłości.


[składniki]
średni kalafior
5 ząbków czosnku
łyżeczka wedzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki cebulki w proszku
2 łyżki świeżych liści tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
3 łyżki migdałów - opcjonalnie
szklanka pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1/2 łyżki świeżych liści tymianku

[wykonanie]
Przygotowuję marynatę: czosnek ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję obie papryki i cebulkę w proszku, tymianek, sól, pieprz i oliwę. Marynatę dokładnie mieszam i smaruję nią wcześniej umyty i obrany z liści kalafior. 
Wkładam warzywo do naczynia żaroodpornego, dodaję 1/4 szklanki wody i wstawiam pod przykryciem, do piekarnika rozgrzanego do 180C na 40-50 minut. 

Po tym czasie dodaję pokrojone pomidorki, pół łyzki pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, oraz 2 łyżki migdałów. Zostawiam na kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu podlewam sosem pomidorowym. Można dodać więcej wody.

Wyciągam pieczeń, posypuję ją resztą ziół i skrapiam oliwą z oliwek. Podaję z ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Cauliflower Roast vegan roast

#PleaseGoVegan :)

Marchewkowe hot dogi

Sobota: wino, dziewczyny i żarcie oczywiście. Tym razem, byłam pozytywnie zaskoczona, ponieważ znajoma (jeszcze zwierzożerna), wyszła z inicjatywną zrobienia hot dogów z marchewki (WOW!). Ktoś mi kiedyś mówił, że takowe vegan dogi istnieją, ale nigdy nie probowałam ich zrobić (damn it!). Dzięki Rachel !! :) Marynowane, marchewkowe dogi są wyśmienite ! My bazowałysmy na przepisie stąd: www.cleaneatingveggiegirl.com

[składniki] 
4 średnie marchewki - obrane i umyte
4 bułki na hot dogi
średnie cebule
kilka dymek cebulki

marynata:
1/4 szklanki wody
łyżeczka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
łyżki liquid smoke
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
łyżeczka cebulki w proszku 
łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu sojowego
pieprz do smaku
szczypta papryczki chilli 
ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek


[przygotowanie]
Obrane marchewki gotuję na pół twardo, przez ok. 10 minut i odstawiam na bok.

Mieszam wszystkie składniki na marynatę, przelewam do pojemnika i układam w nim marchewki. Pojemnik zamykam i pozostawiam w lodówce na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc. 

Po kilku godzinkach, gdy marchewki nasiąkną marynatą, rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i smażę płatki chilli przez 2 minutki. Dodaję pokrojoną cebulkę i dymkę. Doprawiam pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku. Smażę na złoty kolor. 
Bułki przekrajam na pół i nakładam na nie cebulkę.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, wraz z marynatą - możesz dodać wszystko, lub kilka łyżek. Podsmażam marchewki na złoty kolor, ściągam z ognia i nakładam na bułki z cebulką
Hot dogi zapiekam w piekarniku przez 3 minutki.

Dodaję warzywa: szpinak, kukurydza, pomidory itp.
Polewam sosem BBQ.


#PleaseGoVegan :)

Sempervivum



Bób wg. Mo


U mnie w domu, bób zajadało się tradycyjnie: ugotowany ze szczyptą soli. Ja postanowiłam tyci poeksperymentować i dodać kilka produktów. 
Siekam średną cebulkę, 2 dymki, oraz ząbek czosnku. Podsmażam na oliwie z oliwek, ciągle mieszając. Doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku, sosem sojowym. Dodaję wcześniej ugotowany, lub rozmrożony bób. Smażę przez ok 10 minut, mieszając by nic nie przypaliło się.

Tofu + piekielnie ostry sos


🎶 Reggae reggae sauce, reggae reggae sauce... 🎶

[skladniki]
tofu - pokrojony w plastry
reggea reggea sos, lub inny piekielnie ostry sos
oliwa z oliwek

[przygotowanie]
Odsacząm tofu z nadmiaru wody, kroję w plastry i maczam w sosie. 
Odstawiam na 30 minut do lodówki. 
Smażę na złoto.

#PleaseGoVegan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga