Połączenie buraka z mlekiem kokosowym dla niektórych wydaje się połączeniem abstrakcyjnym. Ten kulinarny eksperyment zawsze mnie fascynował. I tak kilka dni temu nastał ten dzień, w którym przyrządziłam kremowy kokosowy barszczyk. Dorzuciłam jeszcze kawałek korzenia imbiru, aby nadać zupie nutki pikantności i muszę przyznać, że wyszło rewelacyjnie. Barszcz ma słodkawo-ostry, orzeźwiający, przyjemny smak. Można podawać z ziemniakami, fasolką, lub z samym chlebem.
ok 1.5 l wywaru ziołowego | 2 buraki - ugotowane | 1 łyżka posiekanego imbiru | 1 średnia cebula | 2 ząbki czosnku | 1/2 puszki mleczka kokosowego | oliwa z oliwek
Danie dla 2
Gotuję wywar ziołowy. Warzywa zalewam wodą, dodaję zioła (ok 1/2 łyżeczki cząbru, lubczyku, pietruszki suszonej, łyżeczki majeranku, 2 jagody jałowca, liśc laurowy, sól i pieprz), łyżkę oliwy z oliwek i gotuję przez 20-30 minut. Doprawiam sosem sojowym. Pod koniec gotowania wrzucam świeżą pietruszkę. Warzywa odławiam.
Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażę posiekaną cebulę, czosnek, buraki, oraz imbir. Wrzucam do wywaru ziołowego i gotuję przez 5-10 minut. Przelewam do blendera, dodaję mleczko kokosowe i blenduję na gładki krem.
Przelwam spowrotem do gara i gotuję jeszcze przez kolejne 5-10 minut. Doprawiam w razie potrzeby solą, pieprzem, lub majerankiem.