Pożywne śniadanko, smaczna przekąska w pracy, lub dodatek do obiadu. Ale nie tylko, bo batatowy hummus możesz śmiało przygotować na przyjęcia, lub spotkania z przyjaciółmi. Hummus z batatów jest przepyszny i napewno posmakuje również tym, którzy słodkich ziemniaków nie lubią.
1 słodki ziemniak | pół puszki cieciorki | 3.5 łyżki oliwy z oliwek | 2-3 łyżki ziaren sezamu | 2/3 łyżeczki soli | 1/4 łyżeczki kuminu azjatyckiego | 1/2 łyżeczki wędzonej papryki | ząbek czosnku | 1/2 pieprzu cayenne
Bataty obieram ze skórki, kroję w kostkę i gotuję do miękkości. Dodaję do pozostałych składników i blenduję na gładką masę.
Doprawiam solą w razie potrzeby.
Odkładam do lodówki na godzinkę.
#PleaseGoVegan :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz