5 days Smoothie: koktajl z truskawki, szpinaku, banana, oraz mleka sojowego, czyli witaminowa bomba w szklance


Pamietam, że kreciłam nosem, gdy mama wołała na szklaneczkę zdrowego napoju i zawsze podawałam szklankę dalej - mojemu bratu, który mógł pić i pić koktajl z truskawek litrami. A dziś? Nie wyobrażam sobie tygodnia bez koktajlu truskawkowego. Postanowiałm go nieco ulepszyć: dodałam szpinak, oraz banan. Wyszło pachnąco, pysznie i zdrowo.


[składniki]
szklanka świeżych truskawek
garść szpinaku
średni banan
szklanka mleka sojowego

[przygotowanie]
Miksuję wszystkie składniki.



#PleaseGoVegan :)

Przyprawy made by me

Zrób wlasne.

Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki i przerzucić mieszankę do słoika.

Awokado nadziewane słodkimi ziemniakami, czerwoną fasolką i papryką


Co dziś na śniadanie ? Ja nie wiem jak tam u Was z niedzielą, ale u mnie nie było i nie będzie leniwie. Miało być 5k, a wyszło ponad 7k - whoohoo, bieg zaliczony. Kanapersy z awokado na weekend odpadają, ponieważ żywie się tym od poniedziałku do piątku, a idea nadziewanego owocu chodziła za mna już od jakiegoś czasu. Ponieważ byłam przed treningiem, postanowiłam stworzyć energetyczna bombę z awokado. Wyszło przepysznie i całkiem szybko.


[składniki]
1 awokado
puszka czerwonej fasolki
1 słodki ziemniak
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 żółtej papryki
sól i pieprz
łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek wody
sos sojowy


[przygotowanie]
Słodkie ziemniaki kroję w kosteczki i zalewam wrzątkiem. Gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki troszkę zmiękną.

Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ugotowane ziemniaki, odsączoną fasolkę, pokrojoną paprykę, ząbek czosnku, przyprawy i podsmażam przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję przecier pomidorowy, troszkę wody, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotuję przez 3 minutki.

Pod koniec gotowania dodaję szczyptę posiekanej natki.

Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i nakładam nadzienie, posypuję natką pietruszki. 

Można również podać na ciepło: zapiekać w piekarniu w 200C przez 5-10 minut. 


Crassula ovata Hummels - grubosz owalny



Grubosz owalny preferuje gleby piaszczysto-gliniaste

Wymaga przepuszczalnego podłoża z dużą domieszką gruboziarnistego piasku wzbogaconego dodatkiem żyznej ziemi liściowej, bez dodatku torfu. W doniczce musi się znajdować gruba warstwa drenażu na dnie

Dobrze znosi suche powietrze




Najlepszym stanowiskiem, są dobrze oświetlone parapety okienne - strona południowa

Roślina wymaga obfitego podlewania, ale pamiętaj, żeby ziemia była całkowicie sucha podczas kolejnego podlewania

Grubosza nawozimy od wiosny do jesieni raz w miesiącu - stosujemy nawozy z przewagą potasu, fosforu, a mniejszym udziałem azotu




http://pl.wikipedia.org/wiki/Grubosz_jajowaty
http://budujesz.info/artykul/grubosze-odmiany-uprawa-i-pielegnacja,562.html

Pieczeń ..... z kalafiora

Na wczorajszym niedzielnym obiadku, było u nas tradycyjnie - na stole wylądowała pieczeń. No prawie tradycyjnie, bo pieczeń była z kalafiora. Fajna alternatywa i ciekawy pomysł z tym kalafiorem. Wykonanie tej potrawy jest łatwe, oraz czasochłonne. Bazowałam na przepisie J.Oliver, ale śmiało można eksperymentować z innymi sosami, lub marynatami, co zamierzam uczynić w przyszłości.


[składniki]
średni kalafior
5 ząbków czosnku
łyżeczka wedzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki cebulki w proszku
2 łyżki świeżych liści tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
3 łyżki migdałów - opcjonalnie
szklanka pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1/2 łyżki świeżych liści tymianku

[wykonanie]
Przygotowuję marynatę: czosnek ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję obie papryki i cebulkę w proszku, tymianek, sól, pieprz i oliwę. Marynatę dokładnie mieszam i smaruję nią wcześniej umyty i obrany z liści kalafior. 
Wkładam warzywo do naczynia żaroodpornego, dodaję 1/4 szklanki wody i wstawiam pod przykryciem, do piekarnika rozgrzanego do 180C na 40-50 minut. 

Po tym czasie dodaję pokrojone pomidorki, pół łyzki pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, oraz 2 łyżki migdałów. Zostawiam na kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu podlewam sosem pomidorowym. Można dodać więcej wody.

Wyciągam pieczeń, posypuję ją resztą ziół i skrapiam oliwą z oliwek. Podaję z ziemniaczkami i fasolką szparagową.

Cauliflower Roast vegan roast

#PleaseGoVegan :)

Marchewkowe hot dogi

Sobota: wino, dziewczyny i żarcie oczywiście. Tym razem, byłam pozytywnie zaskoczona, ponieważ znajoma (jeszcze zwierzożerna), wyszła z inicjatywną zrobienia hot dogów z marchewki (WOW!). Ktoś mi kiedyś mówił, że takowe vegan dogi istnieją, ale nigdy nie probowałam ich zrobić (damn it!). Dzięki Rachel !! :) Marynowane, marchewkowe dogi są wyśmienite ! My bazowałysmy na przepisie stąd: www.cleaneatingveggiegirl.com

[składniki] 
4 średnie marchewki - obrane i umyte
4 bułki na hot dogi
średnie cebule
kilka dymek cebulki

marynata:
1/4 szklanki wody
łyżeczka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
łyżki liquid smoke
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
łyżeczka cebulki w proszku 
łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu sojowego
pieprz do smaku
szczypta papryczki chilli 
ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek


[przygotowanie]
Obrane marchewki gotuję na pół twardo, przez ok. 10 minut i odstawiam na bok.

Mieszam wszystkie składniki na marynatę, przelewam do pojemnika i układam w nim marchewki. Pojemnik zamykam i pozostawiam w lodówce na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc. 

Po kilku godzinkach, gdy marchewki nasiąkną marynatą, rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i smażę płatki chilli przez 2 minutki. Dodaję pokrojoną cebulkę i dymkę. Doprawiam pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku. Smażę na złoty kolor. 
Bułki przekrajam na pół i nakładam na nie cebulkę.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, wraz z marynatą - możesz dodać wszystko, lub kilka łyżek. Podsmażam marchewki na złoty kolor, ściągam z ognia i nakładam na bułki z cebulką
Hot dogi zapiekam w piekarniku przez 3 minutki.

Dodaję warzywa: szpinak, kukurydza, pomidory itp.
Polewam sosem BBQ.


#PleaseGoVegan :)

Sempervivum



Bób wg. Mo


U mnie w domu, bób zajadało się tradycyjnie: ugotowany ze szczyptą soli. Ja postanowiłam tyci poeksperymentować i dodać kilka produktów. 
Siekam średną cebulkę, 2 dymki, oraz ząbek czosnku. Podsmażam na oliwie z oliwek, ciągle mieszając. Doprawiam solą, pieprzem, ziarenkiem smaku, sosem sojowym. Dodaję wcześniej ugotowany, lub rozmrożony bób. Smażę przez ok 10 minut, mieszając by nic nie przypaliło się.

Tofu + piekielnie ostry sos


🎶 Reggae reggae sauce, reggae reggae sauce... 🎶

[skladniki]
tofu - pokrojony w plastry
reggea reggea sos, lub inny piekielnie ostry sos
oliwa z oliwek

[przygotowanie]
Odsacząm tofu z nadmiaru wody, kroję w plastry i maczam w sosie. 
Odstawiam na 30 minut do lodówki. 
Smażę na złoto.

#PleaseGoVegan :)

Kanapersy z piekielnia ostrą pastą, serem wegańskim i smażonymi pieczarkami z pietruszką


Rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, pieczarki kroję i smażę, aż nadmiar wody wyparuje, a pieczarki lekko się zarumienią. Dodaję soli, pieprzu, papryczek chilli. Pod koniec smażenia wrzucam łyżkę pokrojonej natki pietruszki.
Pieczywo pełnoziarniste (może byc zwykle, lub tostowe) smaruję pastą #Jambalaya, nakładam plasterek sera #violife i usmażone pieczarki.

#PleaseGoVegan :) 

Bergenia sercowata (Bergenia Moench)


rodzaj długowiecznych bylin z rodziny skalnicowatych, osiągające do 0,5 m wysokości

tworzy mocne, do połowy wystające ponad powierzchnie gleby kłącze

różowo-liliowe kwiaty bergenii, osadzone na grubym pędzie kwiatowym, pojawiają się od kwietnia do maja

łatwe w uprawie

bardzo odporna na niesprzyjające warunki uprawy i wytrzymała na mrozy

dobrze rośnie na glebach wilgotnych: np w pobliżu zbiorników wodnych

stanowisko: w słońcu, lub w cieniu

rozmnazanie: przez podział roślin wczesną wiosną, lub przez podział półzdrewniałego kłącza na odcinki 8–10 cm


https://pl.wikipedia.org/wiki/Bergenia
http://rosliny.urzadzamy.pl/baza-roslin/byliny/bergenia-sercowata,5_137/

Cykoria - zawiera więcej związków mineralnych i witamin niż sałata

dhconcerts.wordpress.com
Warzywo to posiada rozetę o kruchych liściach. Ich barwa jest kremowobiała u nasady i żółtawa na końcach. Cykoria ma mięsisty korzeń, który się suszy i praży, a następnie rozdrabia na proszek. Proszek ten używany jest jako substytut kawy. Nie zawiera kofeiny.

Cykoria charakteryzuję sie gorzkawym smakiem. Przeważnie jest podawana w postaci sałatek, ale możemy ją też zapiekac, lub dusic. Jest niskokaloryczna i posiada wiele drogocennych składników. 

Cykoria: skład

  • składniki mineralne: cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, sód, wapń, żelazo,
  • beta karoten, witaminy B1, B2, B5 kwas foliowy B9, witamina C, K, 

Układ pokarmowy:

  • pobudza apetyt - intybina stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, oraz żółci,
  • inulina poprawia prace jelit,
  • żółć wspomaga trawienie,
  • pomocna przy problemach układu pokarmowego: zatwardzenia, oraz wzdecia,

Układ moczowy

  • w stanach zapalnych układu moczowego
  • warzywo jest moczopedne: oczyszcza organizm z toksyn

Skóra:

  • pomaga w problemach skórnych: opryszczka, łuszczyca, oraz trądzik,
  • łagodzi podrażnienia skóry

Bądz piekna z cykorią:

  • napój z suszonej cykorii ułatwia zasypianie, zaś podawany z mlekiem zwiększa przyswajalność białka i magnezu,
  • zmniejsza zmarszczki, 
  • wzmacnia strukturę włosów i paznokci,
  • wzmacnia organizm,
  • poprawia przemianę materii,
  • przyspiesza spalanie tłuszczów.

Ponadto:

  • stosowana do usprawniania czynności trzustki, 
  • w leczeniu wątroby, oraz woreczka żółciowego,
  • w leczeniu cukrzycy, reumatyzmu, hemoroidów,
  • podagra (dna moczanowa).

Crassula multicava


Tofu na slodkOstro





[składniki]
3/4 szklanki bialego octu winnego
1/2 szklanki cukru
3-4 zabki czosnku, przeciśnięte
łyżki platkow chilli
sól do smaku

[przygotowanie]
Ocet winny i cukier gotuję przez ok 5 minut, okazjonalnie mieszając. Sciągam z ognia, dodaję resztę składników i odstawiam do ostygnięcia.
Marynuję tofu i odstawiam do lodówki na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
Następnie obtaczam w bułce tartej i wrzucam na rozgrzaną oliwę z oliwek.

Tofu + sos sojowy


Najprostszy sposób na pyszne tofu to to marynowane w sosie sojowym - bez udziwnień i na szybkości.

Odsacząm tofu z nadmiaru wody i kroję a plastry o grubości 0.5 cm.
Polewam sosem sojowym, doprawiam pieprzem i chilli. Odstawiam na 10 minut.

Rozgrzewam olej i smażę z każdej strony na złoty kolor.


#PleaseGoVegan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga