Witamina C



Witamina C (kwas skrobiowy), jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, co oznacza, że  nie jest zatrzymywana w organizmie. Jest ona konieczna dla prawidłowego wzrostu i rozwoju człowieka.  Organizm nie może sam wytworzyć witaminy C, a jej resztki usuwane są wraz z moczem. W celu uzupełnienia jej poziomu, lub niedoboru, musimy przyjmować ją każdego dnia, w postaci świeżych, oraz właściwie przetworzonych owoców i warzywów. Mieszkańcy dużych miast, powinni przyjmować zwiększone dawki witaminy C, ponieważ, tlenek węgla, którym jest zanieczyszczone powietrze w miastach, niszczy kwas skrobiowy.

Korzyści z przyjmowania witaminy C:

Piękna skóra:
  • witamina C pomaga w tworzeniu kolagenu. Kolagen jest białkiem, które buduje nową skórę (wpływa na wzrost tkanek)ścięgna, wiązadła i naczynia krwionośne, oraz jest odpowiadzialny za właściwe nawilżenie, sprężystość, oraz jędrność skóry - dieta bogata w witaminę C opóźnia proces starzenia i pojawiania się zmarszczek, oraz stymuluje lepsze ukrwienie - uczestniczy w regeneracji witaminy E, oraz z pomocą witamy E neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników,
  • tworzy chrząstki i kości,
  • lekko poprawia koloryt skóry,
  • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,

Wzmacnia system odpornościowy:
  • przede wszystkim witamina C wzmacnia system immunologiczny,
  • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby (podczas pierwszych objawów przeziebienia, zajadaj produkty bogate w witaminę C),
  • chroni przed szkorbutem,
  • u cukrzyków podwyższa odporność, oraz reguluje poziom glukozy we krwi,
  • działa przeciwalergicznie,
  • chroni przed substancjami rakotwórczymi,
  • odgrywa dużą rolę w uaktywnianiu się witaminy B9 (kwasu foliowego),
  • zwiększa odporność na choroby zakaźne.


Rany, stłuczenia:
  • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
  • odbudowuje chrząstkę stawową,
  • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.


Dobre samopoczucie:
  • bierze udział w przekształcaniu tryptofanu do serotoniny, hormonu „dobrego nastroju”,
  • chroni przed skutkami stresu,
  • obniża cholesterol.
Inne:
  • witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, manganu, 
  • zmniejsza toksyczność selenu, miedzi, kobaltu i rtęci,
  • pobudza dojrzewanie czerwonych krwinek.

Pokarmy bogate w witamine C:
  • warzywa kapustne(czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak równiez suszone platki róży),
  • ziemniaki,
  • żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi) 
  • owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy)

Co wpływa na polepszenie wchłaniania

witamina A, witamina B2, witamina B6, witamina E, bioflawonoidy, wapń, magnez, cynk.


WIEDZIAŁAŚ ?


***Osoby palące, kobiety w ciąży, w okresie karmienia piersią, stosujące środki antykoncepcyjne oraz ludzie starsi potrzebują więcej witaminy C.

***Witamina C jest bardzo wrażliwa na powietrze, wodę, i temperaturę. Poprzez gotowanie (nawet przez kilka minutżywności bogatej w ten składnik, około 1/4 witaminy C może zostać utracona. Ten sam stopień utraty następuje, gdy zamrażamy warzywa i owoce. Gotowanie owoców i warzyw przez dłuższy okres czasu (10-20 minut), może doprowadzić do utraty ponad połowy całkowitej zawartości witaminy C. Ponadto owoce i warzywa w puszkach, mają tylko 1/3 pierwotnej zawartości witaminy C. Jedz zatem pokarmy bogate w witaminę C tylko w postaci surowej, ponieważ jest to najlepszy sposób, aby zmaksymalizować spożycie witaminy C.
www.expertscolumn.com www.witaminy.biz www.pzc.pl

Ananas


Ananas... naładowany witaminami (1 szklanka, 165 g): 

  • 78.87 mg C - 105% RDA,
  • 0.13 mg B110.8% RDA,  
  • 0.18 mg B610.6% RDA,
  • 29.70 mcg kwas foliowy - 7.4% RDA, 
oraz minerałami:

  • 1.53 mg mangan -76.5% RDA,
  • 0.18 mg miedz20.0% RDA,
  • 2.31 g błonnik9.2% RDA,
to nie tylko owoc promujący zdrowie, ale również uczta dla podniebienia. Mniam.

Zdrowe i silne kości i stawy:
Ananas jest bogaty w mangan, minerał, który ma kluczowe znaczenie do rozwoju silnych kości i tkanki łącznej. 1 szklanka świeżego soku z ananasa daje prawie 80% zalecanej dzienniej dawki tego pierwiastka. Jest to szczególnie przydatne dla osób starszych, dzieci, oraz sportowców. 
Ponadto bromelina (enzym proteolityczny, rozkładający białka na aminokwasy)  wykazuje właściwości przeciwzapalne, które pomagają w leczeniu niektórych chorób zapalnych (szczególnie polecane sportowcom) - ananasy mogą łagodzić obrzęk, zmniejszyć stan zapalny stawów, czy przyśpieszyć gojenie się ran, siniaków i stłuczeń. Regularne spożywanie co najmniej pół szklanki świeżego ananasa codziennie łagodzi w/w bóle. 

Zapobiega chorobm i wzmacnia system odpornościowy:
Witamina C, jest w organizmie głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, chroniącym wszystkie obszary wodne organizmu przed wolnymi rodnikami, które atakują i uszkadzają komórki. Mangan jest odpowiedzialny za produkcję energii i obronę przeciwutleniaczy, za gojenie się ran, a także utrzymuje zdrową skórę. Enzym bromelina, pomaga w walce z przeziębieniami. Nabawiłaś się kaszlu, kataru, zapalenia zatok, lub masz katar sienny ?? wypij sok ze świeżego ananasa (lub zjedzsam owoc).

Ulga dla żołądka:
Dzięki bromelinie, ananas reguluje pracę naszego przewodu pokarmowego, oraz zwalcza jego infekcję, łagodąc niestrawność, zgagę i utrzymuje go w czystości. 


Jama ustna:

Świeży sok z ananasa zmniejsza wzrost płytki nazębnej, a jedzenie tego owoca wzmocni dziąsła, które pomogą zachować zdrowe i mocne zęby.

Wzrok:
Ananas pozwala zwalczyć zwyrodnienie plamki żółtej, dolegliwości, która jest główną przyczyną utraty wzroku w dorosłych, spowodowana przez uszkodzenie siatkówki. Włączenie do swojej diety ananasów, może zmniejszyć tę chorobę aż o 35%. Dzieje się tak, ponieważ owoc ten zawiera beta karoten.

Skóra

Biotyna (biotyna uczestniczy w procesie tworzenia glukozy, z kolei glukoza jest najłatwiej przyswajalnym cukrem przez nasz organizm i przede wszystkim jest bardzo odżywcza dla naszego mózgu) zawarta w ananasach pozytywnie wpływa na skórę oraz włosy, działa  oczyszczająco, nadajac jej piękny wygląd (bromelina spełnia ważną rolę w procesie usuwania toksyn z organizmu). Ponadto ananas spowalnia starzenie, odbudowuje splot kolagenowy regenerując komórki. Ananas pomoże w przebarwieniach skóry. Ponadto osoby które często się opalają powinny jeść ananasa, gdyż działa zbawiennie na nasza skórę.


Wyhoduj ananaska:

***Więcej info: ukorzenienie-rozety-ananasa




***Jeżeli czujesz zawirowania i mdłości o poranku, zacznij dzień od świeżego soku z ananasa.

***Unikaj ananasów w puszce, gdyż zanurzone w słodkim syropie zawierają wielokrotnie więcej kalorii niż świeże ananasy - wybieraj te w soku naturalnym.


www.naturalnews.com www.3fatchicks.com www.ananasy.za.pl http://fitnesi.pl http://www.whfoods.com

Balsam do rąk, skóra delikatna - olejek jaśminowy, olej z pestek moreli i brzoskwini

Olejek jaśminowy ma głęboki, słodkawy i kwiatowy zapach. Polecany jest przede wszystkim do skóry wrażliwej. Olej z pestek moreli posiada kwasy tłuszczowe, które odpowiedzialne są za prawidłową kondycję naszej skóry. Olejek z brzoskwini łagodzi objawy podrażnionej skóry.

25g wosku sojowego | 50ml oleju z pestek moreli (prunus armeniaca) | 25g  oleju z pestek brzoskwini (prunus persica) | 25ml wody | 25 kropelek olejku jaśminowego (jasminum officinale)

Wosk i oleje umieszam w pojemniczku, który wkładam do innego pojemnika wypełnionego goracą wodą. Trzymam pojemnik w wodzie, aż wosk się rozpuści. Możesz podgrzewać na b. małym ogniu.

Gdy oleje połączą się z woskiem, pojemnik umieszczam w misce z zimną wodą i mieszam. Dodaję wodę, kropelka po kropelce, a gdy krem zmieni lekko konsystencję dodaję olejek jaśminowy.

Odstawiam na bok do ostygnięcia.

Krem do rąk, skóra sucha i zniszczona - masło aloesowe i olejek neroli

Poniższy przepis na domowej roboty krem jest przeznaczony do suchej, popękanej skóry. Masło z aloesu przyspiesza gojenie ran i nawilża wysuszoną skórę. Olejek nerowi oprócz pobudzającego zapachu, uelastyczni Twoją skórę przywracając jej dawny blask.


25g wosku z jojoba | 25ml wody | 50g masła aloesowego | 50ml oliwy z oliwek | 20-30 kropelek olejku neroli (citrus aurantium var.amara)

Wosk, masło, oraz oliwę z oliwek umieszam w słoiczku, a słoiczek w rondelku z gorącą wodą. Możesz delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jedną ciecz.

Zdejmuję z ognia i umieszczm w pojemniku wypełnionym zimną wodą. Mieszam i po kropelce dodaję wodę

Kiedy krem będzie zaczynał lekko zmieniać konsystencję, dodaję olejek eteryczny. Ciągle mieszam drewnianą łyżeczką.

Pozostawić w słoiczku, lub przenieść do innego pojemnika.
Odstawiam do całkowitego ostygnięcia.

Nie wyrzucaj puszek. Nadaj im ponowny użytek


http://savedbylovecreations.com/2012/07/tin-can-lantern-diy.html

Magnez

Niedobór tego pierwiastka w naszym organizmie może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji. Powodem braku magnezu to m.in: jedzenie żywności wysoko przetworzonej, życie w pośpiechu, lub stres. 

Obajwy braku magnezu to:


  • bezsenność,
  • ataki paniki, depresja,
  • skurcze mięśni,
  • drganie powiek,
  • ciągłe zmęczenie,
  • wzrost ciśnienia krwi,
  • osteoporoza, 
  • nadpobudliwość. 

Właściwości magenzu:
  • stabilizuje funkcje układu nerwowego,
  • przywraca równowagę psychiczną, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działając na organizm uspokajająco,
  • usprawnia prace tarczycy, 
  • poprawia pamięć i myślenie,
  • normalizuje funkcjonowanie trzustki i woreczka żółciowego,
  • jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo-sercowego. Działa korzystnie na proces krzepnięcia krwi, chroni przed miażdżycą i zakrzepami, zapaleniem żył, zapobiega chorobom serca, oraz wspomaga ich leczenie,
  • wzmacnia kości, 
  • chroni organizm przed zakażeniami, 
  • jest potrzebny do działania około 80 enzymów w organizmie człowieka i aktywacji witaminy B1, 
  • reguluje pracę przewodu pokarmowego,  
  • niweluje skurcze.
www.trening-indywidualny.pl/zdrowie,szczegoly,wybieraj-produkty-bogate-w-magnez,215.html

Produkty bogate w magnez:


Pierwsze sadzonki - użyj skorupek po jajach


Rewelacyja, eko pomysł.

Użyj skorupek po jajkach do pierwszych sadzonek - chemiczne dodatki zdecydowanie są niepotrzebne, ponieważ skorupki zawierają wystarczająca ilość odżywczych wartości, które pomogą naszym roślinom szybko i zdrowo rosnąć.





Skorupki jaj jako naturalny nawóz

Oprócz wapnia, w skorupce zawarte są cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem.
Najprościej jest  wsypać pokruszone skorupki do doniczki i wymieszać je z ziemią. 

Skuteczne jest też podlewanie płynnym nawozem - rozdrobnione skorupki wsyp do słoika/butelki i zalej wodą, odstaw na kilka dni - uwaga na zapach ;).


Przy zakupie jaj kieruj sie przede wszystkim chowem ptactwa. Jeżeli kury trzymane są w klatkach, oznacza to nie tylko okrucienstwo dla zwierzat, ale także gorszą jakość jaj. Wybieraj tylko jaja pochodzące od wiejskich, swobodnie biegających kur - aczkolwiek niewiele takich....

PS. Nie wylewaj wody, w której gotowałaś ziemniaki albo jajka! Woda ta zawiera szereg wartościowych składników pokarmowych, którymi możesz podlewać swoje rośliny. Moja mamuska tak robiła i miała dżungle w domu!

Bazylia - wyhoduj

Bazylia jest smaczna, pięknie pachnie i ma masę wartości odżywczych. Roślina ta jest stosunkowo łatwa w uprawie, jeżeli hodowana jest w ciepłym, słonecznym miejscu (zalecane jest do 5 -ciu godzin słońca). 

Bazylie można wyhodować na kilka sposobów: od ziarenka, mozna kupić dojrzałą roslinkę w sklepie, a następnie ją przesadzić, lub z przycietych galazek.

Metoda od ziarenka: zasiewać: od maja do czerwca.

1. Wypełnij mały garnek lub doniczkę kompostem. Super pomysł to skorupki po jajach - kliknij tutaj).

2. Rozsyp  nasiona (około 3-4 nasion w jednej doniczce) i pokryj bardzo cienką warstwą kompostu. Zbyt dużo nasion w doniczce spowoduje, że  roślina będzie mała i niezbyt trwała. Wybierz puszki/doniczki - do 15cm głębokości.

3. Umieść doniczki w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie z dostępem do słońca. Zachowaj glebę dość wilgotną, ale uważaj by nie była zbyt mokra, ponieważ nasiona mogą zacząć gnić. Sadzonki powinny pojawić się po jednym lub dwóch tygodniach.

4. Po około pięciu tygodniach nasze sadzonki powinny być gotowe do przeniesienia do indywidualnych doniczek. Przesadzając je, bądź ostrożna, aby nie uszkodzić korzeni. 

5. Lipiec/sierpień to okres zbioru liści. Zbieraj je jak tylko będą na tyle duże, aby użyć w kuchni. Uważaj, aby nie obciąć całego pędu, ponieważ  roślina przestanie produkować kolejne liście. 

Podlewam i zraszam bazylię letnią wodą raz dziennie.


Metoda dojrzała roslinka: szybsza i latwiesza metoda to kupienie tzn jednorazowej roslinki w sklepie i przesadzenie jej do wiekszej doniczki.

Metoda rozmnazanie pedowe: zdrowe, swieze pedy bazylii wkladamy do wody i trzymamy, az system korzeniowy bedzie silnie rozwiniety. Nastepnie przesadzamy do doniczki. Roslina powinna wypuscic pierwsze korzenie juz po tygodniu. 



Kliknij w link by obejrzeć krótki filmik jak dbać o bazylię Filmik jak hodowac bazylie

Największym błędem, który powtarza wielu ludzi w hodowli bazylii jest to, że  liście tej rośliny nie są zbierane dość często. Krzak bazylii może dać, aż 12 lub ​​więcej filiżanek liści w jednym sezonie (!!), ale trzeba często zrywać liście w celu zachęcenia rośliny do rozgałęzienia i większej produkcji liści. Zbieranie liści pomaga także zapobiegać przed kwitnięciem. Gdy bazylia kwitnie, roślina przestaje produkować nowe liście, a smak z pozostałych liści zmienia się (na gorszy!).


http://www.gardenersworld.com www.bbc.co.uk www.bbc.co.uk

UpcycledART: Puszki

Użyj zużyte puszki po owocach/warzywach i wykorzystaj jej do szeregu zastosowań. Zobacz sama.
http://cohabitat.net/

rebeccasdiy.blogspot.co.uk/2012/06/diy-fiskkonserver-fishy-tin-cans.html

Po prostu wydrukuj swój ulubiony wzór, wytnij i naklej na puszczkę. Aby uchronić papier przed przedarciem lub zmoczeniem, posmarowałam wyrduk klejem MOD PODGE.

Wzór powyżej do ściągnięcia po kliknieciu w ten link: http://rebeccasdiy.blogspot.co.uk/2012/06/diy-fiskkonserver-fishy-tin-cans.html

Zostan Wege: Obiad



***

***

***


P O L I S H   S T Y L E
***

***


***
Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką



***
Aromatyczna cieciorka z warzywami w wędzonym sosie

***
Placki ziemniaczane wzbogacone


***
Wędzony paprykarz z kaszą jęczmienną




E N G L I S H   S T Y L E

***
Sheperd's Pie z soczewica i grzybami

***



I T A L I A N   S T Y L E

***
Fettuccine Alfredo

***

***



I N D I A N   S T Y L E

***
Upgraded Aloo Gobi (+ baklazan)


***
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga