Kulki mocy, czyli szpinak z komosą ryżową


Szpinak to przede wszystkim żelazo, potas, witamina c, antyoksydanty, beta-karoten, oraz kwas foliowy. Jest niskokaloryczny, przyśpiesza metabolizm i likwiduje zmarszczki. 

pół puszki szpinaku (ok.200g) | 2-3 łyżki komosy ryżowej | 2 ząbki czosnku - starty | pół cebulki - posiekana | 3 łyżki bułki tartej | łyżka siemienia lnianego + łyżka wrzątku | łyżka nasion słonecznika | sól i pieprz | szczypta suszonej bazylii | 1/2 łyżeczki ziela angielskiego

Komosę ryżową gotuję, odcedzam, odstawiam do ostygnięcia.

Przenoszę wszystkie składniki do miski i dokładnie mieszam.
Doprawić w razie potrzeby.

Smażę na oleju, lub piekę w piekarniku przez 10-15 minut w 200C.

Makaron gotuję wg insturkcji na opakowaniu.

Obtaczam w pesto szpinakowym, bazyliowym, lub z rukoli.

Posypuję startym orzechem brazylijskim.

#PleaseGoVegan :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga