Szpinak to przede wszystkim żelazo, potas, witamina c, antyoksydanty, beta-karoten, oraz kwas foliowy. Jest niskokaloryczny, przyśpiesza metabolizm i likwiduje zmarszczki.
pół puszki szpinaku (ok.200g) | 2-3 łyżki komosy ryżowej | 2 ząbki czosnku - starty | pół cebulki - posiekana | 3 łyżki bułki tartej | łyżka siemienia lnianego + łyżka wrzątku | łyżka nasion słonecznika | sól i pieprz | szczypta suszonej bazylii | 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
Komosę ryżową gotuję, odcedzam, odstawiam do ostygnięcia.
Przenoszę wszystkie składniki do miski i dokładnie mieszam.
Doprawić w razie potrzeby.
Smażę na oleju, lub piekę w piekarniku przez 10-15 minut w 200C.
Makaron gotuję wg insturkcji na opakowaniu.
Obtaczam w pesto szpinakowym, bazyliowym, lub z rukoli.
Posypuję startym orzechem brazylijskim.
#PleaseGoVegan :)
Pyszne i mega zdrowe
OdpowiedzUsuń