Jestem potworem apaszkowym i mam ich mnóstwo! Gdy dorwałam maszynę do szycia, a potem wynalazłam mega sklep z cudownymi materiałami, zaczęłam szyc jak opętana. Uwiebiam swoje apaszki!! No, a efekt tego był taki, ze cała moja szuflada wypełniona jest apaszkami!
Szuflada mi się napewno przyda, a apaszkom zorganizowałam inne miejsce. Lepsze, które zajmuje 'nic' w porównaniu z wielością szuflady.
Co potrzebujemy to wieszak, oraz oczka od zasłony prysznicowej.
Oczka zawieszamy na dolną cześć wieszaka, a apaszki wkładamy w oczka.
Pomysł ten, możesz równie dobrze wykorzystać na paski, łańcuszki, oraz torebki.
Jestem wielkim przeciwnikiem suplementów diety, ponieważ Ty, poprzez racjonalne odżywianie, jesteś w stanie SAMA dostarczyć wszystkich naturalnych wartości odżywczych swojemu organizmowi. Nie wszystkie zioła, które spożywamy z jakichś tam względów, smakują wyśmienicie. Kupiłam paczkę kozieradki w kapsułkach, ponieważ nie znoszę jej smaku! Domowej roboty kapsułki to świetne rozwiązanie tego problemu. Połykasz, popijasz wodą i wsio. Po drugie, własna produkcja jest zdecydowanie tańsza. Z moich obliczeń wynika, że za 100 szt. kozieradki w kapsułkach, zapłaciłam ok. £8 plus przesyłka £2. Dla porównania, za 100 pustych kapsułek, zapłaciłam £1, a za 100g kozieradki suszonej ok £1.50! Opłaca się!!
Co potrzebujemy:
sproszkowane zioła - wg własnego wyboru - pokrzywa, kozieradka, rumianek,
Sproszkowane i organiczne zioła, możesz kupić w sklepach/internecie ze zdrową żywnością, lub ususzyć własne zioła i zetrzeć je w proszek.
Puste kapsułki wkładamy w otworki (górna i dolna część) i rozsypujemy mieszankę ziół na dolnej części - możesz użyć jednego rodzaju zioła, lub wymieszać kilka - ja zrobiłam z suszonych liści kozieradki, oraz czerwonej koniczyny.
Dociśnij i jeżeli trzeba, dosyp więcej.
Zamknij pudełko górną częścią, z wcześniej poukładanymi kapsułkami.
Najsmaczniejsza roślinna potrawa jaką dotąd miałam szczęście zjeść!!!!
Raz spróbujesz, będziesz robić już zawsze :)
JESTEM WEGE - niczego sobie nie odmawiam.
[składniki]
1 szklanka/puszka białej fasoli suche/w wodzie - ja również robię z fasolki cannelini
1 średnia cebula
1/2 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek cząber - opcjonalnie
sól
1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano
5 ząbków czosnku cebulka prażona
[przygotowanie]
Fasolę namocz przez noc, a na drugi dzień ugotuj do miękkości.
Odcedź gotową fasolkę, przerzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć wcześniej posiekaną cebulkę, oraz czosnek i smaż na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. Dodaj pastę fasolową, zioła, łyżkę prażonej cebulki, sól, pieprz. Gotuj całośćna małym ogniu przez kilka minut. Dopraw do smaku - ja dodaję jeszcze ekstra prażonej cebulki ;)Przerzuć do słoiczków. Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki. SMACZNEGO!!! Pyszności. Najlepiej smakuje na drugi dzień, ze szczyptą soli i prażoną cebulką ON TOP!
Wspyp cynamon do szklanej butelki i dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj miód, oraz sodę. Zalej ciepłą wodą. Wstrząśnij butelką. Soda oczyszczona neutralizuje kwasy uszkadzające zęby, pomaga w usuwaniu kamienia nazębnego.
Te baniowe owoce pochodzą najprawdopodobniej z Azji Sredniej. Figi występują w dwóch odmianach - ciemnofioletowe - najlepiej jeść je na surowo, oraz jasnozielone - te najlepiej nadają się na suszenie. Owoce figowca mogą być składnikiem sałatek, dań głownych, konfitur, przekąsek, deserów. Zarówno owoce jak i liście są jadalne. Skład:
błonnik - 2 duże figi dostarczą ok. 5g tego składnika - więcej niż jabłka, banany, pomarancze, czy winogrona,
są bardzo bogate w sole mineralne: żelazo, wapń, fosfor, magnez, potas - zawartość potasu w suszonych owocach wzrasta,
witaminy: A, C, B1, B2, B6, PP,
są bogate we flawonoidy - kwercetyna, luteolina.
Antynowotworowe wlasciwosci:
badania pokazują, że spożywanie kwercetyny, może być pozwiązane z zapobieganiem raka płuc, oraz jelita grubego,
luteolina stosowana miejscowo, okazała się odgrywać główną rolę w zapobieganiu i leczeniu raka skóry.
Bądź piękna naturalnie:
spore ilości żelaza, które zawierają te owoce, pomogą osobom, które zmagają się z anemią - zarówno suszone, jak i świeże,
duża ilość błonnika, pomoże zdrowo zrzucić zbędne kilogramy (oczywiście, jeszcze ćwiczymy), oraz utrzymać szczupłą sylwetkę. Utrzymują układ pokarmowy w dobrej kondycji,
antyoksydanty zabijają wolne rodniki, utrzymując skórę w prawidłowym i zdrowym stanie. Ponadto zmniejszają zmarszczki,
Układ krwionośny:
obniżają poziom cukru we krwi,
wzmacniają serce, oraz naczynia wieńcowe,
pomagają redukować wysokie ciśnienie krwi - potas,
zaleca się spożywanie owoców figowca przy schorzeniach sercowo-naczyniowych i niedokrwistości,
Układ nerwowy:
dzięki dużej zawartosci magnezu, figi będą pomocne w redukcji stresu,
Układ odpornościowy:
picie nalewki z figowca, polecane jest osobom cierpiącym na astmę, ponadto pomagają uśmierzyć ból gardła, a nawet zwalczyć kaszel - poleca się wywar z suszonych liści, który jest dobrym środkiem przeciwkaszlowym,
wzmacnia odporność całego organizmu - witaminy A, C, żelazo,
sok z wyciśniętej figi pomaga w leczniu ran,
Inne:
figi przynoszą ulgę podczas zaparć, oraz zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto wykazano, że regularne jedzenie fig, pomaga poprawić perystaltykę jelit, zapobiegając m.in właśnie zaparciom,
owoce figowca mogą pomóc palaczom zwalczyć ten szkodliwy nałóg,
figowy afrodyzjak!! figi poprawią Twoje współżycie seksualne - zawierają bowiem aminokwasy, które zwiększą popęd seksualny, oraz poprawią wytrzymałość podczas stosunku,
najwięcej antyoksydantów znajdziemy w owocach o ciemnofioletowym kolorze. Warto również pamiętać, ze skórka tego owoca, jest totalnie jadalna i zawiera najwięcej 'źródła młodości'!!!
ponieważ w 100 gramach owoców jest tyle wapnia, co w szklance mleka, spożywanie fig powinno być regularną czynnością dzieci, oraz kobiet w ciąży.
„ … nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte SOKI , stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działająca metodą odżywiania organizmu ” Dr Norman W. Walker (January 4, 1886 – June 6, 1985) (znalezione w necie..)
Dziś zrobiłam bardzo delikatny balsam od ust, który nad im tropikalnego stylu. Olejek z pestek moreli nawilża, regeneruje, łagodzi podrażnienia. Masło z mango ma przyjemny zapach i dobrze się wchłania w skórę. Ponadto wspomaga naturalną odnowę skóry - popękane usta.
4 x 15ml słoiczki | 10g wosku sojowego | 15g masła shea | 10g masła z mango | 25ml oleju z pestek moreli | 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) Roztapiam masła i wosk - umieszam składniki w słoiczku, a słoiczek zanurzam w gorącej wodzie. Dodaję olej z pestek moreli i miód. Miód można pominąć oczywiście.
Przelewam do 15ml słoiczków i odstawiam do ostygnięcia.
Marcin kupił ZAAAA dużo imbiru (mam jeszcze trzy razy tyle co na obrazku...), więc coś z nim zrobić muszę!! No to sadzimy!
Przygotowanie:
Wybieramy bulwę - świeżą, jędrną i zdrową.
Następnie pozostawiamy imbir w ciepłej wodzie, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień, duże bulwy możesz pokroić w mniejsze kawałki, lub wybrać większą doniczkę.
Korzeń hop do ziemi - nie zakopuj go całkowicie, lecz częściowo umieść w ziemi.
Wybierz odpowiednią lokację dla swojej roślinki: imbir lubi nasłonecznione i ciepłe miejsca. Pilnuj by gleba była zawsze wilgotna. Szczególnie podczas upałów - roślinka powinna być podlewana codziennie, a na drugi dzień zraszana. W okresie jesiennym nie musimy jej tak często podlewać. Powodzenia.
"Mięso drobiowe, Kentucky Fried Chicken, ekskluzywne foie gras. Zwrócenie uwagi na los konkretnych jednostek, które kryją się pod tymi nazwami nie jest łatwe, ale to wyzwanie, z którym każdy z nas powinien się zmierzyć. (...) Polska wciąż zajmuje wysokie miejsce w produkcji mięsa drobiowego. Rocznie spożywa się go ponad 25 kg na osobę. Oznacza to ok. 535 mln kurczaków zabijanych na mięso każdego roku. W chowie przemysłowym, oprócz kurczaków przeznaczonych na mięso (brojlerów), hodowane są oczywiście nioski, przeznaczone do produkcji jaj. Brojlery trzyma się zwykle w halach pozbawionych dostępu światła i możliwości wyjścia na zewnątrz. Największe na świecie fermy potrafią pomieścić w jednej nawet od 30 tys. do 50 tys. ptaków. Nietrudno sobie zatem wyobrazić panujący ścisk, na skutek którego wiele osobników doznaje obrażeń. (...) Proces zabijania często bywa pośpieszny i niedokładny. Kurczaki wiesza się głową w dół i wrzuca do wody pod napięciem, co powoduje paraliż, następnie podrzyna się im gardła i umieszcza w wyparzarce. Wiele z nich może wciąż w pełni świadomości trafić do wrzątku. (...)"
obniżają podatność na depresję, oraz poprawiają nastrój - niedobór kwasu dokozaheksaenowego (DHA) powoduje niski poziomu serotoniny w mózgu,
wzmacniają układ immunologiczny,
łagodzą objawy reumatoidalnego zapalenia stawów, oraz astmy,
pomagają w problemach skórnych.
Znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być jednak szkodliwy, więc należy stosować umiarkowane dawki (szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia. http://pl.wikipedia.org womentowomen.com