Gluten free ciasteczka bananowe z masłem orzechowym


Ciasteczka są banalne w wykonaniu - przygotowanie masy zajmuje ok 10 minut.
Niestety w tym przepisie użyłam cukru - wiem, wiem biała trucizna - niestety nie miałam nic innego pod ręką, oraz nie miałam możliwosci wyskoczenia do sklepu - atak na pieczenie dopadł mnie ok 9.30 pm w sobotę. Zresztą, raz na pół roku można!! Myslęże zamiast cukru pudru, można dodac miód, syrop z agawy, albo stevia. Następnym razem wypróbuję.

Składniki:
130g masła orzechowego
2 banany
100g cukru pudru - lub inna słodka alternatywa
60g cukru - nierafinowany, brązowy
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki - bez glutenu

Przygotowanie:
W niewielkim naczynku dokładnie połącz masło orzechowe z rozgniecionymi bananami.
Dodaj resztę składników, ugniec ciasto i odstaw do lodówki na ok 40 minut. 
Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Uformuj ciasteczka w prostokąciki, kuleczki, lub cokolwiek innego. 
Ciasteczka pieczemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy na 20 minut do ostudzenia.

Smacznego!

Dear intelligent people of the world, don't get shampoo in your eyes. It really stings.
There. Done.
Now f***ing stop torturing animals.

~ Ricky Gervais

URBAN JUNGLE IDEAS

http://loves.anothermag.com/25135/test-tube-chandelier
www.onekindesign.com

 ... CUDO!!! Zycia mi nie starczy, na te wszystkie projekty.


http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html
http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html
http://www.sandraosterinteriors.com/au-christmas-tree/

Rośliny, które odrastają: mięta


Przyciete zioła w opakowaniu, nie muszą być jednorazowe.
Moja cudownie pachnacą mięta z paczki, zrobiła mi psikusa i wypułciła korzenie.
Zachecam Was do wyhodowania własnych 'korzeni' i hop siup do doniczki.

Wystarczy, że włożysz łodyżkę do słoiczka z wodą na kilka dni.
Po tygodniu powinnaś zobaczyć pierwsze, malusie korzonki.
Po ok. hmmm 2-3 tygodniach, można spróbować roślinkę zasadzić.



Prawdziwi mężczyźni nie wymarli !

Sałatka z bobu, ciecierzycy, czerwonej cebulki



Składniki:
150g bobu
puszka ciecierzycy
jedna czerwona cebula - pokrojona w kosteczkę
oliwa z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
łyżka natki pietruszki - opcjonalnie
kiełki
ziarna słonecznika

Wykonanie:
 Bób gotuję i mieszam z pozostałymi składnikami. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Bon apetit.

Mięta i sok z cytryny


wspomaga pracę układu pokarmowego 
przyspiesza gojenie się ran
oczyszcza organizm z toksyn, 
obniża poziom cholesterolu, 
wzmacnia naczynia krwionośne
jest przydatna w nadciśnieniu
Cytryna chroni przed zakwaszeniem organizmu
działa przeciwbakteryjnie


Sałatka z ziemniaków, ogórków kiszonych i czerwonej fasolki

Skladniki:
 paczka ziemniaków salatkowych
puszka czerwonej fasolki w zalewie
kilka ogórków kiszonych - pokrojone w kostkę
oliwa
sól, pieprz, 

2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję i kroję na mniejsze części.
Odkładam na bok i czekam, aż ziemniaki wystygną. 
Dodaję odsączoną fasolkę i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.

Marynata: łączę 2 łyżeczki oliwy z oliwek z dwoma ząbkami przeciśniętego czosnku. Doprawiam solą i pieprzem.

Mieszam z ziemniakami i posypuję sałatkę koperkiem.

Orzeźwiająca mgiełka do twarzy z wody różanej


Mgiełka z wody różanej to banalna sprawa. Albo kupujecie gotową wodę różaną (u mnie kosztuje ok 0.79p), albo robicie domowej roboty (przepis tutaj) i przelewacie do małej buteleczki spray. 

Stosowanie wody różanej, poleca się osobom z suchą skórą. Woda różana oczyszcza skórę, usuwając brud, olej i inne zanieczyszczenia z wnętrza porów skóry. Poprawia strukturę skóry. O dziwo, można ją stosować na każdym typie skóry, nie powodując podrażnienia. Działa jako środek czyszczący, a także jako toner. Z tego też powodu starożytni Rzymianie zażywali kąpieli różanych.

Leaf stepping stone

green renaissance

Kotlety gryczane

Kotlety gryczane zrobiłam całkowicie przez przypadek. Miałam pieczarki do wykorzystania, ale brak pomysłu. Padło hasło: kotlety, ale z czym by je tutaj połączyć. Poczekaj, kupiłam ostatnio kaszę gryczaną, dodam cebulę, pietruszkę, czosnek i jajko. Musi wyjsć przysznie!! I wyszło!

Składniki:
2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (najlepiej rozgotowanej) 
ok 200 g pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki siemienia lnianego - opcjonalnie
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
1 jajko - opcjonalnie
łyżki pietruszki
bułka tarta - gluten frei
oliwa z oliwek
sól, pieprz


Ryz z ziolami:
2 szklanki ryżu
kilka łyżek groszku zielonego
łyżka stołowa posiekanych ziół:
szczypiorku, pietruszki bazylii,
oregano (można użyć suszonej bazylii i oregano)
ł cebuli (opcjonalnie)
ząbek czosnku 
sól i pieprz
oliwa z oliwy, ewent. masło roslinne, lub olej sezamowy


Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki drobno siekam i duszę przez kilka minut, aż woda odparuje.
Dodaję ziarenka smaku, pieprz, chilli.
Odstawiam na bok i dodaję rozgotowaną kaszęzmiażdżony ząbek czosnku, posiekaną pietruszkę, siemię lniane i mąkę Doprawiam do smaku.

Masę można trochę zmiksować.

Formuję kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę z obu stron na złoty kolor.

Ryż z ziołami - gotuję ryż na pół twardo, a w międzyczasie siekam wszystkie zioła. Rozgrzewam kawałek masła, lub oliwę z oliwy i wrzucam ugotowany ryż, oraz zioła. Podsmażam na małym ogniu przez około 5 minut. 


Podaje np z mizerią, lub inną salatką ze swieżych warzyw.

Badź piękna Naturalnie: Rebecca Louise Power Yoga

Uwielbiam ją !!

8 ćwiczeń, które proponuje Rebecca, poprawią Twój metabolizm = mniej kilogramów i szczupła sylwetka.

Swietny zestaw ćwiczeń rozciągających mięśnie zaraz po treningu.
Dwa w jednym!
Polecam. 
www.redorbit.com
The reason I dedicated myself to helping animal so much...
is because there are already so many people dedicated to hurting them.
~ Unknown Author

Tianzi Mountains – China

Zupy INSTANT - zdrowsza, domowa wersja


Tak, dobrze przeczytałaś. Zupki w proszku kojarzą nam się z chemicznym bzdetem i dlatego ich nie kupujemy. 

Większość niezdrowych produktów spożywczych ma swoje (oczywiście) zdrowe alternatywy - zupki minutki zarówno. Poni
żej znajdziesz kilka przepisów na domowej roboty zupki instant, które szybko (i zdrowo) 'zniszczą' uczucie głodu.

B
ędziemy używać produktów bezglutenowych, dlatego wybierając takie produkty jak ziarenka smaku, prażona cebulka, czy makaron, warto zainteresować się składem produktu - czytaj etykiety. Glutenowi mówimy NIE NIE NIE! :)

Suszone warzywa możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Omijaj te z dodatkami, bo czasami się takie zdarzają. Jeżeli masz pecha i nie znałazlaś 'czystego' ;) produktu, przygotuj własną suszoną mieszkanę. Zajmuje ona kilka godzin, ale naprawdę warto - przepis znajdziesz tutaj

Jak dla mnie chrupiacą cebulka to świetny dodatek do zupki instant
. Niestety nie znalazłam wersji bezglutenowej (nie ma tutaj zbyt wielkiego wyboru), dlatego użyłam cebulki własnej roboty. Przygotowanie jej zajmuje okolo 15 minut, a przepis znajdziesz tutaj.

Nie wyrzucaj 'resztek' z obiadu. Soczewica, makaron, lub quinoa, mogą być wykorzystane ponownie, m.in jako składnik zupki minutki.



Przygotowanie jest banalnie proste. 
Wrzucamy wszystkie składniki do kubka i zalewamy goracą wodą. 
Odstawiamy na 2 minuty, aby smaki sie połączyły i zajadamy.



Zupa Instant: quinoa + groszek
2 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
0.5 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
szczypta pietruszki/oregano
łyżka suszonych warzyw
łyżka groszku

Zupa Instant: pomidorowa
łyżeczki pomidorów w proszku/ewent. przecier pomidorowy
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczki cebulki w proszku
szczypta świeżej, lub suszonej pietruszki, lub bazyli/oregano
0/5 łyżki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli dla ostrości
łyżki ugotowanego makaronu, lub quiona


Zupa Instant: soczewica
1,5 łyżki suszonych warzyw
łyżki soczewicy zielonej - ugotowanej 
łyżeczka tymianku
łyżka suszonej cebulki
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
łyżeczka suszonego czosnku - w kawałkach, lub proszku

Zupa Instant: rosołek
2-3 łyżki makaronu ugotowanego al dente
1/2 łyżeczki ziarenka smaku
pieprz, ewentualnie płatki chilli
dużo świeżej pietruszki
łyżka suszonych warzyw

Prażona cebulka - bez glutenu


Chrupiąca prażona cebulka, świetnie komponuje się z zupami, sałatkami, sosami, czy jako posypka na kanapki. Uwielbiam i dodaje do większości moich potraw. Niestety, nigdzie nie znałazlam wersji bezglutenowej, więc musiałam zrobić własną - bez glutenu. 

Przygotowanie prażonej cebulki jest naprawdę proste i zajmuje około 20 minut. 

Składniki:
cebula 
 1 łyżka mąki bez glutenu
olej do głębokiego smażenia
sól

Przygotowanie:
Cebule obieram i kroję w kosteczkę - ok 5mm - 10 mm. Rozdzielam te kawałki, które są posklejane. Przerzucam do miski i opruszam mąką. Dokładnie mieszam, żeby wszystkie kawałki były dobrze pokryte mąką. Przesypuję na sitko i strząsam nadmiar mąki.

Rozgrzewam olej (musi być mocno nagrzany - temp. ok 180 st. C) i wrzucam cebulkę. Smażę, stopniowo zmniejszając ogień, oraz mieszając od czasu do czasu. 
Gdy cebulka jest przyrumieniona, ściagam z rondelka i odsączam z nadmiaru tłuszczu, używając najpierw sitka, a potem papierowego ręcznika.

Solę dopiero po usmażeniu.

Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiczku.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga