Jak zrobić miodowo-imbirowe tabletki do ssania na ból gardła

thekitchn.com

1/2 szklanki grubo pokrojonego imbiru | świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 szklanka brązowego cukru | 1 łyżka stołowa miodu | cukier puder

W dużym garnku zagotuj 300 ml wody i dodaj pokrojony imbir - gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj sok z cytryny. 
Przygotuj stół: rozsyp cukier puder i uformuj średnie dziurki.

redpathsugar.com
 Dodaj brązowy cukier, oraz miód (cukier będzie probował wykipieć - uważaj). Doprowadź do wrzenia (użyj termometr - 150C). 
Ważne: nie mieszaj. 
Zdejmij z ognia jak tylko mikstura osiągnie odpowiednią temperaturę.
Ostrożnie przelej do uformowanych otworków. Odczekaj 5 minut - niech cukierki schłodzą się trochę. Posyp cukrem pudrem.

Przechowuj w słoiku, lub innym pojemniku przez około miesiąc.

3 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł! i jak pięknie wygląda! dla mnie ważne, że naturalnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK! :))) Przyznam, ze ostatni ból gardla mialam jakies 3 lata temu :) Wykorzystalam ten przepis i zrobilam naturalne tablety dla znajomej - dziala!!! :)
      x

      Usuń
  2. Anonimowy4/04/2015

    Ile trzeba czekać żeby stwardnialy bo czkeam juz cala noc i sa ciut twardsze niż wczoraj :-( ale nie na tyle żeby je zdjąć z papieru!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga