Risotto z cukinią, porem, groszkiem

Ha, postanowiłam poeksperymentować trochę w kuchni i udało mi się stworzyć bardzo smaczną i zdrową potrawę.


Składniki:
dwie cukinie - starte na dużych oczkach
pół cebuli - posiekana w drobną kosteczkę
ok. 10 cm pora - zielona cześć - posiekana w cienkie krążki
4 ząbki czosnku - starty, lub przeciśnięty
1,5 szklanki ryżu Arborio
mała puszka zielonego groszku
suszone płatki chilli
sól
ok. pół szklanki warzywynego wywaru

Przygotowanie:
Wstaw ryż i w między czasie przygotuj warzywa. 
W głębokim naczyniu rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor. Dodaj czosnek, por i cukinie. Dopraw do smaku. Duś na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodaj wywar warzywny i gotuj jeszcze przez 3 minuty. 
Ryż powinien być już gotowy. Odcedź go i dodaj do woka. 
Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wrzuć groszek. Gotuj przez 2 minuty i voila.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga