Żywność bogata w karoteny



Beta karoten jest doskonałym przeciwutleniaczem. Karoteny to naturalne barwniki zwane karetenoidami, występujące przede wszystkim w pomarańczowej, żółtej, oraz czerwonej żywności - to właśnie one nadają żywności ten kolor. Beta karoten jest prekursorem witaminy A.


Właściwości karotenów:

- pomagają w zapobieganiu nowotworów, 

- chronią przed chorobami serca,

mają działanie antyoksydacyjne - jak każdy przeciwutleniacz, chronią skórę przed niszczącym działaniem wolnych rodników, oraz poprawiają jej stan,

- wzmacniają układ odpornościowy, 

- chronią przed infekcjami i drobnoustrojami,

- korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku.

Ps. Różowy kolor, flamingi zawdzięczają właśnie karotenom - wchłanianym przez ptaki podczas zjadania alg i drobnych skorupiaków. Nie przesadź ze spożyciem marchewki, lub innych produktów bogatych w ten składnik, bo twoja skóra nabierze lekko pomarańczowego koloru.

1 komentarz:


  1. Bardzo wartościowy artykuł, dowiedziałem się o informacjach, o których nie wiedziałem.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga