thekitchn.com |
1/2 szklanki grubo pokrojonego imbiru | świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny | 1 szklanka brązowego cukru | 1 łyżka stołowa miodu | cukier puder
W dużym garnku zagotuj 300 ml wody i dodaj pokrojony imbir - gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj sok z cytryny.
Przygotuj stół: rozsyp cukier puder i uformuj średnie dziurki.
redpathsugar.com |
Dodaj brązowy cukier, oraz miód (cukier będzie probował wykipieć - uważaj). Doprowadź do wrzenia (użyj termometr - 150C).
Ważne: nie mieszaj.
Zdejmij z ognia jak tylko mikstura osiągnie odpowiednią temperaturę.
Ostrożnie przelej do uformowanych otworków. Odczekaj 5 minut - niech cukierki schłodzą się trochę. Posyp cukrem pudrem.
Przechowuj w słoiku, lub innym pojemniku przez około miesiąc.
Fantastyczny pomysł! i jak pięknie wygląda! dla mnie ważne, że naturalnie :)
OdpowiedzUsuńTAK! :))) Przyznam, ze ostatni ból gardla mialam jakies 3 lata temu :) Wykorzystalam ten przepis i zrobilam naturalne tablety dla znajomej - dziala!!! :)
Usuńx
Ile trzeba czekać żeby stwardnialy bo czkeam juz cala noc i sa ciut twardsze niż wczoraj :-( ale nie na tyle żeby je zdjąć z papieru!
OdpowiedzUsuń