Dieta na dobrą pamieć, to produkty bogate w:
- żelazo, jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B, oraz uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.
Produkty bogate w żelazo:
- melasa,
- pokrzywa,
- tofu,
- pestki dyni,
- soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca,
- wodorosty,
- pistacje, orzechy włoskie
- kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste,
- figi,
- suszone owoce (morele, rodzynki, brzoskwinie),
- brokuły, szpinak.
- magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu, poprawia pamięć i myślenie.
Produkty bogate w magnez:
- kakao, lub gorzka czekolada,
- biała fasola, groch, ciecierzyca, soczewica,
- kiełki zboża, płatki owsiane,
- orzechy (migdały, orzechy nerkowca, oraz pozostałe orzechy), pestki dyni, nasiona sezamu,
- otręby pszenne, oraz mąka pszenna,
- soja,
- ziarna gorczycy,
- figi, morele,
- banany,morele,
- szpinak, brokuły, szczypiorek, koperek i sałata,
- woda mineralna.
- cynk - badania wykazały, że cynk ma istotny wpływ na pracę mózgu - poprawia sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi demencji starczej.
Produkty bogate w cynk to:
- otręby pszenne, kiełki pszenicy,
- nasiona dyni i słonecznika,
- większość grzybów (m.in kania, koźlak, pieczarka, maślak i in.),
- mąka pszenna, razowa, owsiana, jęczmienna,
- kakao,
- melasa,
- orzechy,
- groch, bób, fasola, soczewica,
- herbata,
- suszone drożdże,
- potas - wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu, jest potrzebny do zachowania bilansu wody.
Produkty bogate w potas to:
- kalarepa, pietruszka, ziemniaki, buraki, botwinka, czosnek, bakłażan, koperek, cukinie, pomidory, grzyby, chrzan, szpinak, groszek zielony, bób,
- wiekszość owoców: ananasy, agrest, brzoskwinie, banany, morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, suszone owoce,
- kasza gryczana, jęczmienna, płatki kukurydziane, owsiane, oraz pszenne,
- pieczywo żytnie i chrupkie, otręby pszenne,
- orzechy, kakao.
- kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera,
Produkty bogate w kwasy tłuszczowe to:
- oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy,
- oliwa z oliwek,
- masło kakaowe.
- węglowodany - aby nasz mózg mógł prawidłowo funkcjonować, musimy dostarczy mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym jej źródłem są węglowodany złożone.
Produkty bogate w węglowodany złożone to:
- otręby, pieczywo pełnoziarniste,
- brązowy ryż, kukurydza, kiełki, ziemniaki, fasola,
- muesli,
- kwas foliowy, wspomaga produkcję serotoniny i nadadrenaliny.
Produkty bogate w kwas foliowy to:
- fasola, soja, soczewica, groch,
- kalarepa, brukselka, seler, kalafior, salata, brokuły, szparagi, szpinak, natka pietruszki, groszek, kiełki, pomidory,
- otręby pszenne, ryż brązowy, kasza.
- lecytyna, stanowi bardzo ważny element mózgu i tkanki nerwowej: poprawia aktywność umysłową, wzmacniając zdolność zapamiętywania i koncentracji, ponadto zabezpiecza osłonkę mielinową, redukuje uczucie znużenia.
Produkty bogate w lecytyne to:
- soja.
- witaminy:
wszystkie przeciwutleniaczne pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie wpływają na zdrowe komórki, w tym nerwowe.
witamina A - marchewka, brokuły, słodkie ziemniaki, ser, wzbogacane niskotłuszczowe produkty do smarowania, szpinak, dynia, brzoskwinie, papaja, mango, zielony groszek, pomidory,
witamina B - drożdże, orzechy, sery, ziemniaki, groszek zielony, suszone owoce, pełnowartościowe pieczywo, ryż, soja, szparagi, brokuły,
witamina C - warzywa kapustne (czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak również suszone platki róży), ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi), owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy),
witamina D - zboże, grzyby,
witamina E - siemie lniane, awokado, oleje roślinne, migdały, jajka, marchewki, orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone, szprotki, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, orzeszki ziemne, kiwi, banany, jabłka, ziarna zbóż.
Mozna równiez zainteresowac sie aromaterapia, czyli leczeniem za pomoca zapachu, poniewaz dychanie olejków eterycznych pomoze odzyskac dobre samopoczucie, koncentracie i stabilnosc umyslowa. Olejki polecane przy braku koncentracji to: cytrynowy, limonkowy, z owocu jalowca, rozmarynowy, imbirowy, czy tez mietowy.
www.livestrong.com
Neauty Oils and Butters, E.Stavert
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz