SeleRRyba

Zbieranie przepisów na roślinną, pełną radości: bo bez zabijania, Wigilię idzie całkiem dobrze. Dziś sprobowałam zrobić rybę z selera. Przepis znalazłam na stronie Otwartych Klatek.
Wyszło całkiem smacznie, aczkolwiek ja mój przepis troszkę zmodyfikuję.

seler a la ryba


seler a la ryba

[składniki]
1 seler
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna 

przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do ryb, świeza bazylia, kilka gałązek tymianku, łyżeczka ziaren gorczycy
sól i pieprz
olej

cebula

[przygotowanie]
Seler obieram, myję i kroję w prostokąty o grubości około 1 cm. Resztki pakuję do woreczka i zamrażam. Będzie na zupę !

Do gotującej się wody, dodaję przyprawy.

Wrzucam pokrojony seler i gotuję al dente: około 3-5 minut. 

Wyciągam, osuszam, opruszam solą i pieprzem z obu stron, odstawiam.

seler a la ryba

Tak przygotowane kawałki owijam w pocięte płaty nori. Następnie moczę na moment w wodzie, aby glony lepiej przylegały do selera.

Układam w pojemniku na przemian z pokrojoną w krązki cebulką i odstawiam do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mieszam mąkę pszenną z wodą tak, aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. 

Czas na panierkę
Seler zanurzam w cieście, a następnie obtaczam go w bułce tartej.. 

Na patelni rozgrzewam olej i smażę seler z obu stron na złoto.

Podaję z masełkiem roślinnym, oraz kaparami.
Można też podać z cytryną.

Smacznego.

seler a la ryba
Please go Vegan :) 



Dlaczego.... warto jeść:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga