Smalec z fasoli i z śliwki


Ten smalczyk to absolutny mistrz wszystkich smarowidel. Jest 'tlusty', lekko slodkawy, ale z ekstra porcja soli smakuje przepysznie. Cebula karmelizowana idealnie komponuje sie z ziolami. Smalczyk poleca sie na swieta, imprezy okolicznosciowe, lub na pyszne, syte sniadanko, lub przekaske w pracy. Mozesz dowalic ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem, lub pietruszka. 

Smalczyk robi sie bardzo szybko. Najlepszy smakuje na drugi dzien.



2 puszki białej fasoli | 2 male cebule | 1/2 szklanki oleju | 1 lyzka cząbru | sól | 1-2 łyżki majeranku | 1-2 łyżki oregano | 5 ząbków czosnku | 10-12 suszonych śliwek


Fasolkę odzcedza, przerzucam do blendera i zmiksuję na gładki krem. 

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam wcześniej posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, oraz czosnek i smażę na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. 

Dodaję pastę fasolową, pokrojone śliwki, zioła, sól, pieprz.

Gotuję całość na małym ogniu przez kilka minut. 

Mozesz zmiksowac.

Przerzucam do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.

SMACZNEGO!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga