Seler po grecku


[składniki]
marchewka - 30 dag
pietruszka - 15 dag
kawalek selera
cebula - 40 dag
przecier pomidorowy - 15 łyżek
olej - 15 łyżek 
woda - 15 łyżek 
Cukier, cytryna, pieprz, papryka slodka, sól, pieprz

1 głowa selera
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna 
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do ryb, świeza bazylia, kilka gałązek tymianku, łyżeczka ziaren gorczycy
sól i pieprz
olej
cebula

[przygotowanie]
Seler:
Seler przygotowuję dzień wcześniej.
Seler obieram, myję i kroję w prostokąty o grubości około 1 cm. Resztki pakuję do woreczka i zamrażam. Będzie na zupę !

Do gotującej się wody, dodaję przyprawy.

Wrzucam pokrojony seler i gotuję al dente: około 3-5 minut. 

Wyciągam, osuszam, opruszam solą i pieprzem z obu stron, odstawiam.

Tak przygotowane kawałki owijam w pocięte płaty nori. Następnie moczę na moment w wodzie, aby glony lepiej przylegały do selera.

Układam w pojemniku na przemian z pokrojoną w krązki cebulką i odstawiam do lodówki na całą noc.

Sos:
Warzywa oczyszczam, myję i scieram na tarcę o dużych oczkach. Cebulkę kroję w cieniutką kostkę.
 W garnku rozgrzam olej i zasmażam wszystkie warzywa. 
Dodaję wody i doprawiam solą i pieprzem.
Duszę do miękości, a pod koniec duszenia dodaję koncentrat.
Doprawiam do smaku: solą, cukrem, sokiem z cytryny. 
Sos powinien być gęsty o smaku słodko-kwaśnym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga