Maseczka z mango, migdałów i owsianki

Składniki:
1/2 mango
3 łyżeczki owsianki
5-6 migdałów

Przegotowanie:
W blenderze miksuję owsiankę z migdałami. Dodaję pokrojone mango i blenduję przez ok. minutę. Możesz dodać odrobinę wody.

Nakładam na czystą twarz na ok. 10 minut, potem zmywam letnią wodą.
Enjoy.

Fuck YEAH amazing Nature

Mango

scarlettswinter.blogspot.co.uk
Mango - tropikalny owoc o specyficznym aromacie i smaku, jest lekkie i niskokaloryczne - kupiłam pierwszy raz kilka lat temu. Zakochałam się 'od pierwszego kęsa' i od tamtej pory kupuję ten owoc regularnie.

Mango jemy na surowo, suszymy, konserwujemy, robimy z niego soki, konfitury, oraz używamy jako składnik w wypiekach, czy sosach. Z mango wyrabia się również olej, który ze względu na swoje właściwości nawilżające, może być składnikiem domowych kosemtykow np balsamów, czy maseczek.

Owoc mango, nie bez powodu znalazł się na liście na mojej SuperFOODS. Pod jego grubą skorką, kryje się prawdziwa skarbnica minerałów i witamin.

Skład(100g produktu):
  • 82 g woda
  • 15,3 g węglowodanów
  • 1,5 g błonnika
  • 0,5 g białka
  • 190 mg potasu
  • 34 mg witaminy C
  • 18 mg magnezu
  • 13 mg fosforu
  • 10 mg wapnia
  • 7 mg sodu
  • 1,2 mg witaminy A
  • 0,5 mg żelaza
  • witaminy B1, B2, B3.
IG: średni - 50

Własciwosci:

Układ pokarmowy:
    • błonnik zawarty w mango pomoże zmniejszyć zaparcia. Ponadto reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
    System odpornościowy:
    • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby,
    • wzmacnia system nerwowy i odpornościowy,
    • przeciwutleniacze pomagają niszczyć wolne rodniki
    Rany, stłuczenia:
    • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
    • przyspiesza gojenie ran,
    • witamina C uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
    • odbudowuje chrząstkę stawową,
    • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.
    Bądź piękna naturalnie:
    • głęboko nawilżający i regenerujacy olej z mango, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
    • oczyszcza skórę,
    • potas, znany jest jako minerał młodości - pomoże utrzymać zdrowy i piękny wygląd Twojej skóry,
    • pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
    • ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
    • lekko poprawia koloryt skóry,
    • witamina C z pomocą witamy E, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników - opóźnia procesy starzenia się skóry,
    • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,
    • masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, 
    • jedzenie jednego mango dziennie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oraz utrzymać szczupłą sylwetkę - błonnik.

    Układ krwionośny:
    • obniża poziom cukru we krwi,
    • wzmacnia serce, oraz naczynia wieńcowe,
    • wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
    • obniża poziom cholesterolu we krwi

    Inne:
    • wspiera zdrowie oczu,
    • dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych,
    • magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.

    EPIC

    Doniczki pomyslowe

    5 DAYS SMOOTHIE: Mango, banan, sok z pomarańczy

    Składniki:
    1 mango
    1 banan
    500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    kostki lodu

    Przygotowanie:
    Wyciskam sok z pomaranczy, a pozostałe owoce kroję w kosteczkę. Wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuję.
    Schładzam w lodówce. 
    Podaje z kostkami lodu.


    Pasta na kanapki z czerwonej fasolki

    Wczoraj postanowiłam poeksperymentować w kuchni z fasolką czerwoną
    Powstał z niej pasztet
    Z dodatkiem papryki wędzonej i majeranku - rewelacja. 
    Polecam.


    Składniki:
    pół cebuli
    1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
    3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie 
    Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Odsączam fasolę i miksuję z cebulą, koncentratem pomidorowym, oraz żelatyną. Do masy dodaję komosę, dodaję przyprawy, dodaję jeszcze więcej przypraw :) i  mieszam. Przekładam do jakiegoś naczynka - może być słoik - i umieszczam w garnku z wrzacą wodą. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Odkładam na bok do wystygnięcia, a potem wkładam do lodówki. Jem na drugi dzień.
    Smacznego!

    Kiełki z pszenicy dla kur

    http://www.workdaychickenpictures.com

    Brawo! Kolejny super pomysł do kolekcji!

    Gdy tylko znajdę miejsce by kupić tam dom, gdy wybuduje kurnik i zaadoptuję kilka kur, napewno skorzystam ;-)

    Miętowy scrub


    Dawno temu, kiedy używałam jeszcze kosmetyków, oszalałam na punkcie miętowego peelingu do twarzy firmy jakiejś tam. Uczucie świeżości jakie zostawiał tamten kosmetyk na mojej twarzy był zniewalający, ale ja przygotowałam lepsząorganiczną wersje. Mamuśka i znajome były zachwycone. Ty powinnaś być zarówno! Wypróbuj koniecznie.

    Scrub jest tani, prosty w wykonaniu, nie zawiera środków chemicznych, testowany był tylko na mnie ;) 
    Absolutny mistrz!




    niewielki słoiczek | 3/4 słoiczka cukru | 1/4 słoiczka oliwy z oliwek | kilka kropelek olejku miętowego | zielony barwnik spożywczy

    Połącz dokładnie wszystkie składniki.
    Zwilż skórę i delikatnie wmasowywuj.
    Stosuj 1-2 razy w tygodniu.



    Smalec wegański z granulatu sojowego

    Składniki:
    kostka masła roślinnego
    pół szklanki oliwy z oliwek, lub oleju
    200g granulatu sojowego (soya mince) - użyłam mrożonego
    4 średnie cebule - pokrojone w cienkie półplasterki
     3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    pół obranego jabłka
    2 czubate łyżki majeranku 
    sól
    pieprz

    Przytogowanie:
    Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę. 
    Jabłko pokrój w kosteczkę. 
    W garnku rozpuść masło roślinne i dodaj suchy granulat sojowy. Często mieszając, smaż granulat aż się zeszkli. 

    Dodaj wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojone jabłko, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj i przełóż do słoiczków, żeby smalczyk stężał.

    Smacznego !

    NIE !!!!: Naturalne futra wyglądają cudnie na ich właścicielach - zwierzętach. Nie na Tobie!

    Sniadanie mistrzów - wegetarianie


    Składniki:
    2 jajka
    ziemniaczki z 'wczorajszego' obiadu, odsmażane - pyszności! - pokrojone w plasterki
    fasolka cannelini w sosie domowej roboty 
    szczypiorek z parapetu
    sól, pieprz
    kilka pieczarek
    tymianek 

    Sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, por, oliwa z oliwek

    Przygotowanie:
    Warzywa nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą, mozna dodac prazona cebulke. Pieczarki wrzucamy do rondelka z rozgrzana oliwa, dodajemy pól lyzeczki tymianku - smazymy az lekko sie zarumienia. Fasolke podgrzewamy. Ziemniaki z wczorajszego obiadu kroimy w talarki i obsmazamy z obu stron. Sadzone jajka posypac szczypiorkiem.

    Twarożek z migdałów

    Zmielone migdały, które pozostały po zrobieniu mleczka migdałowego, możemy śmiało wykorzystać do przygotowania m.in serka wegańskiego. 


    Do papki migdałowej dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie), 4 ząbki czosnku, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo wlewamy wodę - ja użyłam mleczka migdałowego. Konsystencja twarożku zależeć będzie od ilości wody.

    Smacznego. 

    Pulpeciki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

     

    [składniki]
    250g kaszy jaglanej
     pół cebulki
     garś pietruszki - posiekanej
    5 ząbków czosnku
     pieprz i sól do smaku
     ½ łyżeczki ostrej - opcjonalnie
     1 łyżka siemienia lnianego 
    łyżeczka sosu sojowego 
     oliwa do smażenia
    kawaleczek pora
    bułka tarta



    [przygotowanie]
    Przygotowuję sos - przepis tutaj ---> klik klik

    Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączam. Odstawiam do wystygnięcia.
    Dodaję starty czosnek, siemię lniane, pokrojoną cebulkę, por i pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

    Obtaczam w bułce tartej i smażę, aż klopsiki lekką się zarumienią. Odsączam z nadmiaru oleju i układam w foremcę, lub naczyniu żaroodpornym.

    Polewam sosem i zapiekam przez 10 minut w piekarniku w 200C.



    #PleaseGoVegan :)

    Domowy sos pomidorowy


    [składniki]
     1 cebula - pokrojona w kosteczkę
    4 ząbków czosnku - starte na tarce
    2 pomidory
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    papryczka chilli - w proszku, lub płatki
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody

    [przygotowanie]
    Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem. 
    Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory. 
    Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
    Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
    Mieszam.
    Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.

    Używam do gołabków, makaronów, czy pulpecików.



    #PleaseGoVegan
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga