Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Meat: it's not FOOD, it's VIOLENCE !!!
Kremowy serek z ziołami: estragon
[składniki]
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
2 łyżki stołowe estragonu
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/4 szklanki wody
2 łyżki stołowe soku z cytryny
3 ząbki czosnku
[przygotowanie]
Migdały zalewam wrzątkiem, pozostawiam na kilka minut i obieram ze skórki.
Rozgrzewam piekarnik do 190°C.
Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.
Formuję: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!
Piekę przez 30-40 minut.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.
[smacznego]
[smacznego]
Gdyby drzewa.....
Gdyby drzewa dawaly WiFi,
sadzilibysmy je jak nienormalni.
Szkoda, ze produkuja jedynie tlen,
którym oddychamy....
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com
Quote:
“The assumption that animals are without rights, and the illusion that our treatment of them has no moral significance, is a positively outrageous example of Western crudity and barbarity. Universal compassion is the only guarantee of morality.”
― Arthur Schopenhauer, The Basis of Morality
www.vegfriend.com
Kremowy serek z pieczonym czosnkiem i rozmarynem
Czy jest coś smaczniejszego od prawdziwego, domowego żarcia ?
NIE MA!! (wg mnie.)
Ten serek przegina !
składniki:
4 ząbki pieczonego czosnku
1 szklanka orzechów nerkowca: namocz przez noc, lub przynajmniej namocz w gorącej wodzie przez 10 minut
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (świeży lub suszony)
szczypta soli i pieprzu
przygotowanie:
Przygotuj czosnek ---> przepis
Odsącz i przemyj orzechy nerkowca i dodaj je do blendera razem z resztą składników.
Blenduj przez kilka minut, aż serek stanie się kremowy i gładki.
Dopraw do smaku. Pozostaw w lodówce, najlepiej na całą noc.
Pieczony czosnek
Pieczony czosnek, w smaku jest znacznie delikatniejszy niż surowy. Po upieczeniu staje się kremowy i traci naturalną ostrość. Możemy go dodawać do smarowideł, smalczyków, zup, lub rozsmarować na pieczywie, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Jest poprostu rewelacyjny.
Nie lubię marnować energii i piekę conajmniej 8-10 główek naraz, które wykorzystuję w ciągu tygodnia, lub zamrażam. Taki zamrożony czosnek, używam tylko do produkcji bulionu.
główki czosnku | woda | oliwa z oliwek | sól himalajska | pieprz
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Obcinam wierzchołek każdej główki, odsłaniając ząbki czosnku, a następnie usuwam zewnętrzną warstwę.
Wkładam czosnek do foremki do pieczenia mufinek.
Spryskuję wodą, skrapiam oliwą z oliwek i posypuje solą i pieprzem.
Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut.
Przykrywam folią aluminiową i piekę przez 30-40 minut.
Peeling z cukru i grejpfruta
Dobra, tym razem coś innego niż gotowanie, aczkolwiek ten peeling można śmiało zjeść ;)
Do wykonania potrzeba nam kilku składników i pięciu minut. Można 'szorować' nim skórę twarzy, dłoni, ciała. Peeling pachnie cytrusem, świetnie działa i nie zawiera żadnych chemikaliów. Myśl DIY!
składniki:
0.75 szklanki cukru
sok z 1/2 grejpfruta
kilka łyżek oliwy z oliwek
kilka łyżek oliwy z oliwek
olejek zapachowy - grejpfrut: opcjonalnie
przygotowanie:
Wyciskam sok ze świeżego owoca i dokładnie łączę z cukrem i olejkiem. Zwilżam skórę, i nakładam, lekko wmasowywując w skorę. Spłukuję.
rezultat:
owoc ten dzięki sporej zawartości kwasów owocowych i witaminy C, świetnie oczyszcza skórę, oraz wzmacnia kruche naczynka krwionośne. Oczyszcza również z nadmiaru sebum i pomaga zwężyć rozszerzone pory.
Preparaty na bazie grejpfruta pomagają zredukować przebarwienia na skórze i polecane są osobom z cerą trądzikową, oraz tłustą.
Owoc ten zawiera sporą dawkę antyoksydantów. Składniki te chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, pozostawiając ją zdrowszą.
Znakomicie odświeża skórę.
DIY Cosmetics: Home made sugar and grapefruit SCRUB
Allright, this time I decided to post something else than cooking, although this scrub can be boldly eaten ;)
To prepare this home make cosmetic, we need few ingredients and five minutes of our life. You can apply it on your face, hands, body. Scrub smells like tropical jungle, works well and does not contain any chemicals. Think DIY!
ingredients:
0.75 cup sugar: or more if you want
juice of 1/2 grapefruit
few tbsp of olive oil
essential grapefruit oil: optional
preparation:
Squeeze juice from the fresh fruit and carefully combine with sugar and essential oil. To use: wet skin and apply scrub onto your face, hands etc, massaging as you go. Rinse with warm water.
result:
Thanks to the excellent source of vitamin C, this fruit thoroughly cleans our skin and strengthens fragile blood vessels. It also purifies from excess of sebum and helps constrict tighten pores.
Using cosmetics made with grapefruit helps to reduce skin discoloration and is recommended to people with acne-prone skin and oily skin.
Grapefruit is great source of antioxidants: Vitamin A, carotene and lycopene. Lycopene has the highest capacity to help fight oxygen free radicals, which are compounds that can damage cells. Moreover it stimulates the production of skin collagen that brings smoothness and elasticity to the skin.
Grapefruit perfectly refreshes the skin and makes the skin more soft and firm.
Sałatka 'super foods'
Składniki:
garść jarmużu
1 słodki ziemniak - ugotowany
1/2 ciecierzycy z puszki
garść zieleniny - szpinak
ogórek
pomidor
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
sól i pieprz
ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Pokroić, poszatkować, połączyć, doprawić solą i pieprzem, polać octem balsamicznym i dokładnie wymieszać.
Jeść !
Zupa ziemniaczana z suszonymi pomidorami w oliwie
Postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam kremową ziemniaczaną zupę z pomidorkami suszonymi. Wyszło przepysznie. Zachęcam wszystkich do sprobówania.
Składniki:
wywar warzywny
4 duże ziemniaki
1/2 szklanki pomidorków suszonych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Przygotowuję wywar warzywny.
W międzyczasie, w woku rozgrzewam oliwę z pomidorków i wrzucam posiekaną cebulkę, czosnek i pomidorki. Smażę przez 5 minut. Dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, mieszam i smażę przez kolejne 10 minut.
Z gotowego wywaru wyciągam warzywa i przelewam do woka. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku.
Odstawiam kilka ziemniaczków na bok, a resztę miksuję na gładki krem.
Kremowy serek z migdałów ze swieżym szczypiorkiem i pietruszką
Przepyszny, kremowy serek z migdałów tym razem ze swieżym szczypiorkiem oraz pietruszką.
Użyłam dokładnie takich samych proporcji jak w serowych przepisach poniżej.
Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
2 łyżki stołowe szczypiorku i natki pietruszki - posiekana
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
3 ząbki czosnku
Posypuję szczypiorkiem.
Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem.
Rozgrzewam piekarnik do 190°C.
Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.
Formuję w kwadracik tym razem: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!
Piekę przez 30-40 minut.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Posypuję szczypiorkiem.
Please go Vegan :)
Kremowa zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami w oliwie, fasolka cannelini i orzechami nerwkowca
Moj M. nie lubi pomidorówki ! Co ?! Postanowiłam ja zatem nieco urozmaicic - może z fasolką i orzechami nerkowca jednak posmakuje.
Zobaczymy.
Składniki:
wywar warzywny
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
puszka fasolki cannelini
ok. 8 suszonych pomidorków w oliwie
250g przecieru pomidorowego
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
sos sojowy
1/2 szklanki orzechów nerkowca
Przygotowanie:
Przygotowuję wywar warzywny.
Rozgrzewam 2 łyżki oliwy - użyłam tej po pomidorkach suszonych. Wrzucam na patelnie posiekaną cebulę i czosnek - smażę chwilkę.
Dodaję przecier pomidorowy, odsączoną fasolkę, przyprawy, sos sojowy. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Orzechy nerkowca zalewam wrzącą wodą i odstawiam na bok.
Dwie szklanki gotowego wywaru warzywnego przelewam do papki pomidorowej i następnie blenduję. Calość przelewam do wywaru, po owczesnym usunięciu włoszczyzny. Doprawiam do smaku.
Orzechy nerkowca odsączam i wlewam 1 szklankę pomidorówki. Blenduję wszystko i wlewam do gara.
Zostawiam na ogniu przez kilka minut.
Całość dokładnie mieszam, doprawiam i jem!
Ps. M. lubi ;)
Ps. M. lubi ;)
Please go Vegan :)
Cytrynowy sernik z orzechów nerkowca
Bardzo prosty w przygotowaniu sernik 'na surowo'.
Składniki wystarczy zmiksować, wlać na blachę i wstawić do lodówki.
Składniki:
Dół:
1/2 szklanki rodzynek, lub suszonych śliwek
1 i 1/2 szklanki orzechów: ja użyłam włoskich
Góra:
3 szklanki orzechów nerkowa: namoczone przez noc
3/4 soku z cytryny: wyciskamy
2/3 szklanki syropu klonowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Dół: do małego naczynka wrzucam oba składniki i dokładnie blenduję.
Wykładam na formę wyłozoną papierem do pieczenia. Wkładam do lodówki.
Góra: blenduję wszystkie składniki na gładki krem i wykładam na ciasto orzechowe.
Wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego.
Please go Vegan
Serek z migdałów z ziołami prowansalskimi
Tak, przemieniłam się w kuchennego wariata, a mój blog stał się blogiem kulinarnym. Uwielbiam gotować, a żarcie wegańskie, szczególnie to, które przygtowujesz własnymi rękoma, jest nieziemsko smaczne !!
Bez udziwnień: skladniki (oprócz koperku, ale jezeli pragniesz, dodaj koperku zarówno. Napewno wyjdzie pysznie) i przygotowanie identico jak w poście poniżej.
Bez udziwnień: skladniki (oprócz koperku, ale jezeli pragniesz, dodaj koperku zarówno. Napewno wyjdzie pysznie) i przygotowanie identico jak w poście poniżej.
Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
2 łyżki stołowe suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżka stołowa smażonej cebulki
3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem.
Rozgrzewam piekarnik do 190°C.
Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.
Formuję kwadracik tym razem: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!
Piekę przez 30-40 minut.
Piekę przez 30-40 minut.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.
Przechowuję w lodowce.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)