Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Smalczyk z cebulki i jabłek
Wakacje, wakacje... i pracowity czas w kuchni. Sloneczko, lezak i pyszne potrawy. Tak my to lubimy !!
Bazowałam na przepisie Michaliny z ogrodnatalerzu.blogspot.co.uk. Troszkę przekombinowałam, bo zabrakło mi 2 produktow (nie wiem jak to się stało...).
Nie ma co ukrywać, wyszło pysznie.
1 kwasne jabłko | 1.5 średniej cebulki | ząbek czosnku | 1/4 szklanki oliwy z oliwek | łyżka masła roślinnego | sól i pieprz | 5-7 suszonych śliwek | szczypta oregano
Cebulkę i czosnek kroję w kosteczkę i podsmażam na oliwie z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 7 minutach dodaję pokrojone jabłko w skórce i śliwki. Dodaję oregano, łyżkę masełka i ewentalnie doprawiam do smaku.
Duszę przez ok. 10-15 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Smalczyk przekładam do szklanych słoiczków i odstawiam na bok do ostygnięcia.
Koperkowy hummus z zapiekaną papryką i orzechami włoskimi
Przygotowanie smarowidła nie należy do najszybszych, ale też zbytnio nie napracujemy się przy nim. Wyszło ciekawie - koperek i orzechy, hmm? Hummus podaję z chrupięcym pieczywem z dodatkową porcją koperku on top. By było zdrowiej, wrzuć na kanapkę liść sałaty, plasterek pomidora, ogórka, lub rzodkiewki. A czemu nie. Hummus można również zajadać jako dip, maczając w nim seler naciowy, lub pokrojony ogórek.
2 czerwone papryki, pokrojone w ćwiartki | 100g orzechów włoskich | oliwa z oliwek | ok 4 łyzek jogurtu roślinnego | 2 suszone pomidorki | 1 łyżeczka soku z cytryny | 1 łyżka posiekanego koperku | sól i pieprz
Rozgrzewam piekarnik do 200C. Paprykę kroję, usuwam pestki, myję. Skrapiam oliwą z oliwek, opruszam solą i pieprzem, wrzucam do naczynka żaroodpornego i wkładam do piekarnika na 15 minut.
Zmniejszam temperaturę do 180C i dodaję orzechy - piekę przez kolejne 15 minut.
Wyciagąm z piekarnika i odstawiam na 10 minutek do ostygnięcia.
Dodaję suszone pomidorki i miksuję na gładki krem.
Wrzucam pozostałe składniki, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam.
#PleaseGoVegan :)
Tosty z serem, jagodami i nasionami chia - mistrzostwo
Kupiłam sandwich maker, ponieważ brakowało w moim życiu tostów z rozpływającym się serem. Od trzech dni jem .. co? ciepłe kanapeczki.
Ser w platerkach, który użyłam to oczywiście #violife, który różni sie od zwykłego sera, tym że jest #CrueltyFree.
Ser idealnie się roztapia, a w połączeniu z ciepłymi jagodami powstaje poezja smaku. Do tego nasionka chia, które 'dadzą' zdrowego kopniaka na poczatek dnia. Zapraszam.
4 kromki pieczywa | garść jagód | 2 plasterki sera wegańskiego | nasiona chia | opcjonalnie: miód, lub syrop z agawy
Jagody myję i rozgniatam. Dodaję nasion chia, opcjonalnie miodu, lub syropu z agawy.
Układam po plasterku sera na kromce chleba i rozsmarowuję jagodową papkę.
Przykrywam drugą kromką, zapiekam i wcinam !
Drosera, rosiczka, pielęgnacja
Rosiczka bardzo dobrze się rozwija w miejscach przewiewnych i półcienistych - nie wystawiaj jej na pełne słońce
Dobrze rozwija się w warunkach o dużej wilgotności - podlewamy ją dość obficie, ale nie przesadzaj, ponieważ nadmiar wody wywoła procesy gnilne.
Woda do podlewania powinna być miękka i pozbawiona wszelkich związków chemicznych - destylowana lub przygotowana woda z kranu (odstana)
Odpowiednia temperatura latem to 18-22 C, natomiast zimą 13-17 C
Najlepszym podłożem jest ziemia torfowa i mech torfowy - zatrzymuje wilgoc
Rosiczki nie potrzebują nawożenia
Jak w prosty sposób rozmnożyć sukulenty
Kto nie uwielbia tych magiczncyh roślinek, o geometrycznych kształach i cudownych kwiatach? Ja zapałałam wielką miłością do sukulentów podczas podróży do Portugalii - plaże porośnięte kaktuso-podobnymi roślinami z barwnymi kwiatami. Cudowne. Od tamtej pory przywożą mi sukulenty z Devon i w takim kraju jak brak-słońca-UK, posiadanie ich w domu jest.... możliwe!!! Mam już całkiem pokaźną kolekcje, do której ciągle przybywa nowy członek grupy. Postanowiłam też spróbować powiększyć roślinna rodzinkę poprzez rozmnażanie.
Proces ten jest bardzo prosty, lecz wymaga czasu. Mój pierwszy sukulencik zaczął być widoczny po kilku tygodniach - a miałam się już poddać!
Liście powinny być zdrowe i nieuszkodzone. Odrywam je bardzo delikatnie i układam na papierze, lub materiale. Liście muszą wyschnąć.
Ustawiam w słonecznym miejscu i zostawiam je na około 2 tygodnie, po czym przerzucam do pojemnika z ziemią.
Minimalna pielegnacja to kolejny atut tych roślin. Wszystkie cacti, sukulenty podlewam raz na tydzień. To samo robię w przypadku liści: skrapiam niewielką ilością wody każdy listek.
Baby succulents powinny zacząć pojawiać się po około 6-7 tygodniach.
G.Drzewiasty Małe sukulenciki zaczną wypuszczać korzenie, a stary liść uschnie. Gdy nowe roślinki odłaczą sie naturalnie od suchego liścia, można je przesadzić do pojemnika. |
5 days Smoothie: koktajl z truskawki, szpinaku, banana, oraz mleka sojowego, czyli witaminowa bomba w szklance
Pamietam, że kreciłam nosem, gdy mama wołała na szklaneczkę zdrowego napoju i zawsze podawałam szklankę dalej - mojemu bratu, który mógł pić i pić koktajl z truskawek litrami. A dziś? Nie wyobrażam sobie tygodnia bez koktajlu truskawkowego. Postanowiałm go nieco ulepszyć: dodałam szpinak, oraz banan. Wyszło pachnąco, pysznie i zdrowo.
[składniki]
szklanka świeżych truskawek
garść szpinaku
średni banan
szklanka mleka sojowego
[przygotowanie]
Miksuję wszystkie składniki.
#PleaseGoVegan :)
Przyprawy made by me
Zrób wlasne.
Wystarczy dokładnie połączyć wszystkie składniki i przerzucić mieszankę do słoika.
Awokado nadziewane słodkimi ziemniakami, czerwoną fasolką i papryką
Co dziś na śniadanie ? Ja nie wiem jak tam u Was z niedzielą, ale u mnie nie było i nie będzie leniwie. Miało być 5k, a wyszło ponad 7k - whoohoo, bieg zaliczony. Kanapersy z awokado na weekend odpadają, ponieważ żywie się tym od poniedziałku do piątku, a idea nadziewanego owocu chodziła za mna już od jakiegoś czasu. Ponieważ byłam przed treningiem, postanowiłam stworzyć energetyczna bombę z awokado. Wyszło przepysznie i całkiem szybko.
[składniki]
1 awokado
puszka czerwonej fasolki
1 słodki ziemniak
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 żółtej papryki
sól i pieprz
łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek wody
sos sojowy
[przygotowanie]
Słodkie ziemniaki kroję w kosteczki i zalewam wrzątkiem. Gotuję przez kilka minut, aż ziemniaki troszkę zmiękną.
Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję ugotowane ziemniaki, odsączoną fasolkę, pokrojoną paprykę, ząbek czosnku, przyprawy i podsmażam przez 5-8 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję przecier pomidorowy, troszkę wody, doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym. Gotuję przez 3 minutki.
Pod koniec gotowania dodaję szczyptę posiekanej natki.
Awokado przekrajam na pół, usuwam pestkę i nakładam nadzienie, posypuję natką pietruszki.
Można również podać na ciepło: zapiekać w piekarniu w 200C przez 5-10 minut.
Crassula ovata Hummels - grubosz owalny
Pieczeń ..... z kalafiora
Na wczorajszym niedzielnym obiadku, było u nas tradycyjnie - na stole wylądowała pieczeń. No prawie tradycyjnie, bo pieczeń była z kalafiora. Fajna alternatywa i ciekawy pomysł z tym kalafiorem. Wykonanie tej potrawy jest łatwe, oraz czasochłonne. Bazowałam na przepisie J.Oliver, ale śmiało można eksperymentować z innymi sosami, lub marynatami, co zamierzam uczynić w przyszłości.
[składniki]
średni kalafior
5 ząbków czosnku
łyżeczka wedzonej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki cebulki w proszku
2 łyżki świeżych liści tymianku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
3 łyżki migdałów - opcjonalnie
szklanka pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
1/2 łyżki świeżych liści tymianku
[wykonanie]
Przygotowuję marynatę: czosnek ścieram na tarce o małych oczkach, dodaję obie papryki i cebulkę w proszku, tymianek, sól, pieprz i oliwę. Marynatę dokładnie mieszam i smaruję nią wcześniej umyty i obrany z liści kalafior.
Wkładam warzywo do naczynia żaroodpornego, dodaję 1/4 szklanki wody i wstawiam pod przykryciem, do piekarnika rozgrzanego do 180C na 40-50 minut.
Po tym czasie dodaję pokrojone pomidorki, pół łyzki pietruszki, szczyptę soli, pieprzu, oraz 2 łyżki migdałów. Zostawiam na kolejne 20-30 minut, od czasu do czasu podlewam sosem pomidorowym. Można dodać więcej wody.
Wyciągam pieczeń, posypuję ją resztą ziół i skrapiam oliwą z oliwek. Podaję z ziemniaczkami i fasolką szparagową.
Cauliflower Roast vegan roast |
#PleaseGoVegan :)
Marchewkowe hot dogi
Sobota: wino, dziewczyny i żarcie oczywiście. Tym razem, byłam pozytywnie zaskoczona, ponieważ znajoma (jeszcze zwierzożerna), wyszła z inicjatywną zrobienia hot dogów z marchewki (WOW!). Ktoś mi kiedyś mówił, że takowe vegan dogi istnieją, ale nigdy nie probowałam ich zrobić (damn it!). Dzięki Rachel !! :) Marynowane, marchewkowe dogi są wyśmienite ! My bazowałysmy na przepisie stąd: www.cleaneatingveggiegirl.com.
[składniki]
4 średnie marchewki - obrane i umyte
4 bułki na hot dogi
2 średnie cebule
kilka dymek cebulki
marynata:
1/4 szklanki wody
łyżeczka octu jabłkowego
2 ząbki czosnku
3 łyżki liquid smoke
łyżeczka wędzonej papryki w proszku
1 łyżeczka cebulki w proszku
3 łyżki octu balsamicznego
1/4 szklanki sosu sojowego
pieprz do smaku
szczypta papryczki chilli
ok. 3-4 łyżki oliwy z oliwek
[przygotowanie]
Obrane marchewki gotuję na pół twardo, przez ok. 10 minut i odstawiam na bok.
Mieszam wszystkie składniki na marynatę, przelewam do pojemnika i układam w nim marchewki. Pojemnik zamykam i pozostawiam w lodówce na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
Po kilku godzinkach, gdy marchewki nasiąkną marynatą, rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek i smażę płatki chilli przez 2 minutki. Dodaję pokrojoną cebulkę i dymkę. Doprawiam pieprzem, sosem sojowym, ziarenkiem smaku. Smażę na złoty kolor.
Bułki przekrajam na pół i nakładam na nie cebulkę.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z oliwek, wraz z marynatą - możesz dodać wszystko, lub kilka łyżek. Podsmażam marchewki na złoty kolor, ściągam z ognia i nakładam na bułki z cebulką.
Hot dogi zapiekam w piekarniku przez 3 minutki.
Dodaję warzywa: szpinak, kukurydza, pomidory itp.
Polewam sosem BBQ.
#PleaseGoVegan :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)