Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Ziołowe kąpiele: rozmaryn na pobudzenie
Rozmaryn to roślina o intenstywnym aromacie i to własnie dzięki ożywczemu zapachowi, uważana jest za środek, który wzmacnia koncentrację i pamięć.
Rozmaryn przyspiesza krążenie, oraz działa pobudzająco, dlatego kąpieli nie stosujemy przed snem, bo później trudniej nam będzie zasnąć.
Ponadto kąpiel rozmarynowa moze złagodzic ból po nadwyrężeniu mięśni
ok 60g świeżego rozmarynu | 1 litr wody
Liście zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
Odstawiam na bok na 15 minut do naciągnięcia.
Przecedzam.
Gotowy napar wlewam do kąpieli.
Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką
Zioła nie tylko posiadają uzdrawiającą moc. Ich aromat nada niepowtarzalny smak i zapach naszym potrawom.
Wędzona papryka, na punkcie której oszaleli Węgrzy, a wraz z nimi ja, nada ognisty kolor naszemu daniu i wzbogaci jego smak. Zalewę z fasolki nie wylewamy - będzie to nasza baza na sosik.
Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką |
łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula | 2 ząbki czosnku | pomidor | 1/3 wędzonego tofu | liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 puszki dobrej jakości fasolki Jaś | 2 łyżki swieżej natki pietruszki
Posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostki pomidor i tofu, oraz lisc laurowy smazę przez chwilę na rozgrzanej oliwie.
Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianku. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.
Dodaję fasolkę, wraz z zalewą z jednej puszki, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut, od czasu do czasu mieszam.
Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.
Doprawiam do smaku.
Podaję z pieczywem.
Posypuję resztą natki.
Sniadanie: pancakes, dzem jagodowo:lawendowy, orzeszki pecan, banan
pancakes nalesniki weganizm lawenda orzechy sniadanie zdrowo |
Koty to cudowny budzik, ktorego nie musisz nastawiac, ani przestawiac, poniewaz on zawse bedzie miauczal wczesne rano przez 365 dni w roku.
Nie mniej jednak warto je adoptowac, bo koty sa zabawne !
Zatem, kocie przybledy skakaly po mom lozku juz o 6 a.m. Wstalam, nakarmilam, poczekalam, az zjedza, wypuscilam.
Zazwyczaj nie wracam nie lózka. Dzieki koty za kolejny dlug dzen!
Poniewaz mialam caly poranek tylko dla sebie, rozpoczelam go znowu na slodko.
Tym razem zrobilam sobie nalesniki z dzemem jagodowo:lawendowym, bananami, by dostac kopniaka mocy, oraz orzechami pecan, które sa skarbnica cynku - 100 g orzeszków dostarcza az 50% dziennego zapotrzebowania na na ten mineral.
mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | orzeszki pecan | dzem jagodowo:lawendowy | banan
Wszystkie składniki na nalesniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.
Dżem dostalam w prezencie. Jest przepyszny, ale zarówno przeokrutnie S L O D K I.
Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony. szklanka
Ukladam na talerzu, wraz z plasterkami banana, polewam dżemikiem i posypuje orzecham pecan - mozna posiekac, lub jesc w calosci.
'OH so delicious' pierogi z kapuchą i grzybami
Wszyscy kochamy pierogi (mam nadzieje, że nigdy nie poznam osoby, która nie lubi tej tradycyjnej polskiej potrawy, a nawet jeżeli poznam to ulepię tyle pierogów, aż zmieni zdanie!).
MMmmm moje ulubione pierogi to te z pieczarkami, grzybami i kapuchą i tego oto farszu postanowiłam użyć, gdy od znajomego padła propozycja spróbowania polskiej kuchni.
Swieże, zaraz po ugotowaniu pierożki, można zajadać z karmelizowaną cebulką, lub tofu skwarkami ---> przepis tutaj. Wersja #2 czyli pierogi, których nie zjadło się dnia pierwszego - odgrzewane na drugi dzień. My wolimy porchupać opcję drugą.
Nadmiar farszu zamrażam.
Swieże, zaraz po ugotowaniu pierożki, można zajadać z karmelizowaną cebulką, lub tofu skwarkami ---> przepis tutaj. Wersja #2 czyli pierogi, których nie zjadło się dnia pierwszego - odgrzewane na drugi dzień. My wolimy porchupać opcję drugą.
Nadmiar farszu zamrażam.
pierogi |
ok 1 szklanka suszonych grzybów | 2 łyżki oleju kokosowego | cebula | 500 g pieczarek | 500g kapusty kiszonej | 2 liście laurowe | sól, pieprz | 3-4 owoce jałowca | sos sojowy | warzywko smaku | szczypta oregano
Suszone grzyby zalewam 1 szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na bok.
Roztapiam olej kokosowy, wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaję sos sojowy i pieprz. Mieszam i czekam, aż cebulka się zeszkli.
Pieczarki myję, ścieram na tarce o duzych oczkach i dodaję do cebulki.
Doprawiam przyprawami i smażę przez 10 minut.
Kapuchę płuczę.
Dodałam cały (prawie) słoik kapusty kwaszonej - też dobrze się komponowała.
Suszone grzyby odczedzam, siekam i wraz z wodą i kapustą, dodaję do gotujących się warzyw. Zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut.
Sciągam pokrywkę i gotuję do momentu, aż woda prawie całkowicie odprauje.
Doprawiam do smaku, odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto.
2 szklanki mąki pszennej | ok 0.75 szklanki ciepłej wody | 1/2 łyżeczki soli
Mąkę mieszam z solą i stopniowo wlewam wodę.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję, za pomocą foremki wycinam kółeczka i lepię pierożki.
Słodkie śniadanie mistrzów - pancakes !
pancakes cakes nalesniki weganzm figi zdrowo pysznie fotografia mo naturalnie |
Panie i panowie, co jutro na śniadanie ??
szklanka mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | figi
Wszystkie składniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.
Dżem można przygotowac z tego przepisu, lub kupic w sklepie.
Użyłam domowej wersji - nie jest tak napakowana cukrem jak wersja z półki.
Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony.
Polewam dżemikiem i układam owoce.
Jem.
#PleaseGoVegan
Aromatyczny talerz witamin i minerałów, czyli pomidorówka
Jesień w pełnym natarciu. Pora roku, w której warto skupić się na wzmocnieniu naszego organizmu. Katar i kaszel to nudne rzecze są. Jeżeli dorwało nas bolące gardło, to w tym przypadku, kuracja pomidorowa będzie zarówno bardzo pomocna.
Aromatyczna zupa pomidorowa to prawdziwny kopniak zdrowia.
Pomidory same w sobie zawierają mnóstwo witaminy C, mniejsze ilości witaminy E, oraz beta karoten. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, oraz magnezu.
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, a zioła dodatkowo wzbogacą zupkę o witaminy A i z grupy B.
1 średnia cebula | 3 ząbki czosnku | 23 średnie pomidory | sól, pieprz, warzywko, sos sojowy | po 1 łyżeczce suszonych oregano i bazyli | wywar
Wywar tradycyjnie robię z tego przepisu.
Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Doprawiam sosem sojowym i pieprzem. Gotuję na srednim ogniu.
W międzyczasie kroję pomidory - można sparzyc i zdjac skórkę. Wrzucam do woka, gdy cebulka się zeszlki. Smażę przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaję pół szklanki wywaru roślinnego, przykrywam i duszę przez kolejne 10 minut.
Do podduszonych warzyw wlewam odczedzony wywar i gotuję przez kolejne kolejne 10-15 minut. Całość blenduję na gładki krem.
Zostawiam na małym ogniu przez 7 minut.
Doprawiam do smaku.
Podaję z makaronem i świeżym koperkiem.
Tosty z jajkiem od szczęśliwej kury, awokado i pistacjami
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
Szef mojego M. ma coś o czym ja marzę - ogród, a w ogrodzie warzywa, owoce... i oczywiście kury. Kur ma 6, a roślin znacznie więcej.
Zwięrzeta są free range... ale tak na serio - mają wybieg, wiedzą co to słońce i czyste powietrze. Karmione są m.in marchewką i kiełkami. Nie taplają się we własnych odchodach, mogą rozłożyć skrzydła. Byłam. Widziałam.
Jajek z chowu przemysłowego nie uznaję - biedne zwierzęta..., ale nie mam nic przeciwko jajku od szczęśliwej kury.
Kiedyś jak dorwę kawałek ziemi, to napewno zaadoptuję kilka kur.
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
dwie kromki dobrego pieczywa | 1 awokado | dwa jajka od szczęśliwej kury | garść pistacji | sól i pieprz
Rozgrzem olej, wbijam jajka, smażę.
Solę i pieprzę.
Pieczywo tostuję, rozsmarowuję awokado i nakładam sadzone jajko.
Posypuję pokrojonymi pistacjami.
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn pistacje |
Frytki idealne !
Jakiś czas temu po spacerze po pagórkach niedaleko Glosop, wpadliśmy do pubu na szybkie piwko i przekąskę. Dorwaliśmy menu a tam: domowe frytki ! Zapytałam sie pana, czy rzeczywiście są domowe, bo 'domowe' w niektórych miejsach oznacza 'te z torebki', hmm.
Pan przytaknął: świeże kartofle, pokrojone w grube klocki.
OK.
Przyniósł miskę przepysznych DOMOWYCH frytek.
Dostaliśmy nawet ketchup - tez domowej roboty.
Miejsce to istnieje do dziś, ale niestety zrezygnowali - nie wiedzieć czemu - z produkcji tych smacznych frytek.
Zastąpili je frytkami z torebki. Bleh.
Wspominałam tak sobie o nich ostatnio i od tych wspomień naszła mnie ochota na produkcję własnych, frytek Mo domowych :)
frytki smażone dwa razy
frytki smażone dwa razy
Ziemniaki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz - pycha !
ziemniaki | olej roslinny
Pokrój ziemniaki z grubsze kawałki, oprusz solą i pieprzem.
Rozgrzej olej do 'czerwoności'.
Sprawdź czy olej jest wystarczająco rozgrzany: zanurz do połowy jedną frytkę.
Ostroznie wrzuć ziemniaki.
Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15-20 minut.
Wyciagnij frytki, zwiększ ogień i poczekaj, aż olej nagrzeje się bardziej.
Ponownie wrzuć ziemniaki.
Smaż przez ok 5-7 minut, lub do momentu, aż nabiorą 'zdrowego' koloru.
Najlepiej smakują przy muzyce Ludovico Einaudi :o)
#PleaseGoVegan :)
Kalafiorowo-brokułowa
1 cebula | pół pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior
Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.
Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.
Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.
Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.
Odcedzam.
Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut.
Doprawiam do smaku.
Można podawać z grzankami, lub pieczywem.
Pasta rybna - roślinna
Add caption pasta rybna zdrowo algi nori pasta roslinna weganizm |
Roślinna pasta 'rybna' ? Czemu nie?! Potrzebujemy dwóch składników, kilku przypraw i 5ciu minut naszego cennego czasu.
125g wędzonego tofu | 1 arkusz nori | sól i pieprz | ok 4 łyżki wody
Arkusz nori łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą.
Lekko ugniatamy.
Zostawiamy na ok 5 minut.
W międzyczsie kroimy tofu w kosteczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, oraz namoczone algi wraz z wodą.
Całość blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut.
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn |
#PleaseGoVegan :)
Pizzunia - kolorowa rewolucja
pizza roslyinna |
Calkiem knotrastowo: w jesienna pore, calkiem wiosenna pizzunia.
Standardowo domowy sos z pomidorów - przepis znajdziecie tutaj.
Skladniki: kilka plasterków zóltej papryki, oliwki, kukurydza, cebula.
Doprawiam sola pieprzem, oregano, bazylia.
Pieke w 200 C, przez 20-25 minut.
Wyciagam i posypuje kolorowa rewolucje swieza bazylia i szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)