Zielona pasta z awokado, szczypiorku i ziaren slonecznika

Zielona pasta z awokado, szczypiorku i ziaren slonecznika  
Szybko, zdrowo i zielono.

1 awokado | świeży szczypiorek | ziarna słonecznika | czarny sezam | sól i pieprz

Owoc zgniatam, dodaję posiekany szczypiorek i ziarna. Doprawiam, mieszam i smaruję pieczywo. 

Ziołowe kąpiele: rozmaryn na pobudzenie

Rozmaryn to roślina o intenstywnym aromacie i to własnie dzięki ożywczemu zapachowi,  uważana jest za środek, który wzmacnia koncentrację i pamięć. 
Rozmaryn przyspiesza krążenie, oraz działa pobudzająco, dlatego kąpieli nie stosujemy przed snem, bo później trudniej nam będzie zasnąć. 
Ponadto kąpiel rozmarynowa moze złagodzic ból po nadwyrężeniu mięśni



ok 60g świeżego rozmarynu | 1 litr wody

Liście zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia.
Odstawiam na bok na 15 minut do naciągnięcia.
Przecedzam.
Gotowy napar wlewam do kąpieli.

Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką

Zioła to prawdziwa skarbnica zdrowia i naturalna apteczka, dlatego posiadanie ich w kuchni powinno być dziś standardem. U mnie, mimo niewielkiej kuchni jest bardzo tłoczno - świeżych ziół mam sporo. 

Zioła nie tylko posiadają uzdrawiającą moc. Ich aromat nada niepowtarzalny smak i zapach naszym potrawom. 

Wędzona papryka, na punkcie której oszaleli Węgrzy, a wraz z nimi ja, nada ognisty kolor naszemu daniu i wzbogaci jego smakZalewę z fasolki nie wylewamy - będzie to nasza baza na sosik. 


Ziołowa fasolka z wędzonym tofu i papryką

łyżka oliwy z oliwek | średnia cebula | 2 ząbki czosnku | pomidor | 1/3 wędzonego tofu | liść laurowy | sól i pieprz | ok 2 łyżki sosu sojowego | 2 łyżki papryki wędzonej | kilka gałązek świeżego tymianku | 2 puszki dobrej jakości fasolki Jaś | 2 łyżki swieżej natki pietruszki 

Posiekaną cebulę i czosnek, pokrojone w kostki pomidor i tofu, oraz lisc laurowy smazę przez chwilę na rozgrzanej oliwie. 

Dodaję sos sojowy, pieprz, łyżkę papryki wędzonej, tymianku. Mieszam i smażę jeszcze przez moment.

Dodaję fasolkę, wraz z zalewą z jednej puszki, oraz łyżkę papryki wędzonej.
Przykrywam, zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut, od czasu do czasu mieszam.

Pod koniec gotowania wsypuję łyżkę posiekanej pietruszki.
Doprawiam do smaku.

Podaję z pieczywem.
Posypuję resztą natki.


Sniadanie: pancakes, dzem jagodowo:lawendowy, orzeszki pecan, banan

pancakes nalesniki weganizm lawenda orzechy sniadanie zdrowo
Koty to cudowny budzik, ktorego nie musisz nastawiac, ani przestawiac, poniewaz on zawse bedzie miauczal wczesne rano przez 365 dni w roku. 
Nie mniej jednak warto je adoptowac, bo koty sa zabawne !
Zatem, kocie przybledy skakaly po mom lozku juz o 6 a.m. Wstalam, nakarmilam, poczekalam, az zjedza, wypuscilam. 
Zazwyczaj nie wracam nie lózka. Dzieki koty za kolejny dlug dzen!

Poniewaz mialam caly poranek tylko dla sebie, rozpoczelam go znowu na slodko.
Tym razem zrobilam sobie nalesniki z dzemem jagodowo:lawendowym, bananami, by dostac kopniaka mocy, oraz orzechami pecan, które sa skarbnica cynku - 100 g orzeszków dostarcza az 50% dziennego zapotrzebowania na na ten mineral.




mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | orzeszki pecan | dzem jagodowo:lawendowy | banan

Wszystkie składniki na nalesniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Dżem dostalam w prezencie. Jest przepyszny, ale zarówno przeokrutnie S L O D K I.

Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony.  szklanka 

Ukladam na talerzu, wraz z plasterkami banana, polewam dżemikiem i posypuje orzecham pecan - mozna posiekac, lub jesc w calosci.  




'OH so delicious' pierogi z kapuchą i grzybami

Wszyscy kochamy pierogi (mam nadzieje, że nigdy nie poznam osoby, która nie lubi tej tradycyjnej polskiej potrawy, a nawet jeżeli poznam to ulepię tyle pierogów, aż zmieni zdanie!). 

MMmmm moje ulubione pierogi to te z pieczarkami, grzybami i kapuchą i tego oto farszu postanowiłam użyć, gdy od znajomego padła propozycja spróbowania polskiej kuchni. 

Swieże, zaraz po ugotowaniu pierożki, można zajadać z karmelizowaną cebulką, lub tofu skwarkami ---> przepis tutaj. Wersja #2 czyli pierogi, których nie zjadło się dnia pierwszego - odgrzewane na drugi dzień. My wolimy porchupać opcję drugą.

Nadmiar farszu zamrażam.

pierogi
ok 1 szklanka suszonych grzybów | 2 łyżki oleju kokosowego | cebula | 500 g pieczarek | 500g kapusty kiszonej |  2 liście laurowe | sól, pieprz | 3-4 owoce jałowca | sos sojowy | warzywko smaku | szczypta oregano

Suszone grzyby zalewam 1 szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam na bok.

Roztapiam olej kokosowy, wrzucam cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodaję sos sojowy i pieprz. Mieszam i czekam, aż cebulka się zeszkli.

Pieczarki myję, ścieram na tarce o duzych oczkach i dodaję do cebulki.

Doprawiam przyprawami i smażę przez 10 minut.

Kapuchę płuczę. 
Dodałam cały (prawie) słoik kapusty kwaszonej - też dobrze się komponowała.

Suszone grzyby odczedzam, siekam i wraz z wodą i kapustą, dodaję do gotujących się warzyw. Zmniejszam ogień i duszę przez 20 minut.

Sciągam pokrywkę i gotuję do momentu, aż woda prawie całkowicie odprauje.

Doprawiam do smaku, odstawiam do ostygnięcia i zabieram się za ciasto.

2 szklanki mąki pszennej | ok 0.75 szklanki ciepłej wody | 1/2 łyżeczki soli

Mąkę mieszam z solą i stopniowo wlewam wodę.
Wyrabiam ciasto.
Wałkuję, za pomocą foremki wycinam kółeczka i lepię pierożki.


Słodkie śniadanie mistrzów - pancakes !

pancakes cakes nalesniki weganzm figi zdrowo pysznie fotografia mo naturalnie

Panie i panowie, co jutro na śniadanie ??

szklanka mleka sojowego, lub innego roślinnego | szklanka mąki pszennej | szczypta soli | 2 łyżki aromatu waniliowego | łyżeczka proszku do pieczenia | figi


Wszystkie składniki dokładnie mieszam i odstawiam na bok.

Dżem można przygotowac z tego przepisu, lub kupic w sklepie. 
Użyłam domowej wersji - nie jest tak napakowana cukrem jak wersja z półki.

Nagrzewam patelnie i smażę placuszki z każdej strony. 
Polewam dżemikiem i układam owoce.
Jem.






#PleaseGoVegan

Aromatyczny talerz witamin i minerałów, czyli pomidorówka


Jesień w pełnym natarciu. Pora roku, w której warto skupić się na wzmocnieniu naszego organizmu. Katar i kaszel to nudne rzecze są. Jeżeli dorwało nas bolące gardło, to  w tym przypadku, kuracja pomidorowa będzie zarówno bardzo pomocna.

Aromatyczna zupa pomidorowa to prawdziwny kopniak zdrowia.

Pomidory same w sobie zawierają mnóstwo witaminy C, mniejsze ilości witaminy E, oraz beta karoten. Ponadto dostarczają żelaza, potasu, oraz magnezu. 
Czosnek i cebula to naturalne antybiotyki, a zioła dodatkowo wzbogacą zupkę o witaminy A i z grupy B.


1 średnia cebula | 3 ząbki czosnku | 23 średnie pomidory | sól, pieprz, warzywko, sos sojowy | po 1 łyżeczce suszonych oregano i bazyli | wywar

Wywar tradycyjnie robię z tego przepisu.

Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Dodaję posiekany czosnek i przyprawy. Doprawiam sosem sojowym i pieprzem. Gotuję na srednim ogniu.

W międzyczasie kroję pomidory - można sparzyc i zdjac skórkę. Wrzucam do woka, gdy cebulka się zeszlki. Smażę przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Dodaję pół szklanki wywaru roślinnego, przykrywam i duszę przez kolejne 10 minut.

Do podduszonych warzyw wlewam odczedzony wywar i gotuję przez kolejne kolejne 10-15 minut. Całość blenduję na gładki krem.

Zostawiam na małym ogniu przez 7 minut. 
Doprawiam do smaku.

Podaję z makaronem i świeżym koperkiem.



Tosty z jajkiem od szczęśliwej kury, awokado i pistacjami

free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn

Szef mojego M. ma coś o czym ja marzę - ogród, a w ogrodzie warzywa, owoce... i oczywiście kury. Kur ma 6, a roślin znacznie więcej. 

Zwięrzeta są free range... ale tak na serio - mają wybieg, wiedzą co to słońce i czyste powietrze. Karmione są m.in marchewką i kiełkami. Nie taplają się we własnych odchodach, mogą rozłożyć skrzydła. Byłam. Widziałam.

Jajek z chowu przemysłowego nie uznaję - biedne zwierzęta..., ale nie mam nic przeciwko jajku od szczęśliwej kury.

Kiedyś jak dorwę kawałek ziemi, to napewno zaadoptuję kilka kur.

free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn

dwie kromki dobrego pieczywa | 1 awokado | dwa jajka od szczęśliwej kury | garść pistacji | sól i pieprz

Rozgrzem olej, wbijam jajka, smażę.
Solę i pieprzę.
Pieczywo tostuję, rozsmarowuję awokado i nakładam sadzone jajko.
Posypuję pokrojonymi pistacjami.

free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn pistacje

Kapusta ozdobna



Frytki idealne !


Jakiś czas temu po spacerze po pagórkach niedaleko Glosop, wpadliśmy do pubu na szybkie piwko i przekąskę. Dorwaliśmy menu a tam: domowe frytki ! Zapytałam sie pana, czy rzeczywiście są domowe, bo 'domowe' w niektórych miejsach oznacza 'te z torebki', hmm. 
Pan przytaknął: świeże kartofle, pokrojone w grube klocki. 
OK. 

Przyniósł miskę przepysznych DOMOWYCH frytek.
Dostaliśmy nawet ketchup - tez domowej roboty.
Miejsce to istnieje do dziś, ale niestety zrezygnowali - nie wiedzieć czemu - z produkcji tych smacznych frytek.
Zastąpili je frytkami z torebki. Bleh.

Wspominałam tak sobie o nich ostatnio i od tych wspomień naszła mnie ochota na produkcję własnych, frytek Mo domowych :) 

frytki smażone dwa razy
frytki smażone dwa razy

Ziemniaki są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz - pycha !

ziemniaki | olej roslinny

Pokrój ziemniaki z grubsze kawałki, oprusz solą i pieprzem.
Rozgrzej olej do 'czerwoności'. 
Sprawdź czy olej jest wystarczająco rozgrzany: zanurz do połowy jedną frytkę.

Ostroznie wrzuć ziemniaki.
Zmniejsz ogień i smaż przez ok. 15-20 minut.

W między czasie możesz przygotować MAYO czosnkowe ---> przepis tutaj

Wyciagnij frytki, zwiększ ogień i poczekaj, aż olej nagrzeje się bardziej. 
Ponownie wrzuć ziemniaki.

Smaż przez ok 5-7 minut, lub do momentu, aż nabiorą 'zdrowego' koloru.

Najlepiej smakują przy muzyce Ludovico Einaudi :o)



#PleaseGoVegan :)

Kalafiorowo-brokułowa



1 cebula | ł pieczonego czosnku | 3 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | por | garść świeżej natki pietruszki | ziarenko smaku | sos sojowy | sól i pieprz do smaku |łyżka oliwy z oliwek | 1 brokuł | 1 mniejszy kalafior 

Cebulkę obieram, kroję w cwiartki i opalam na palniku.

Pozostałe warzywa na wywar obieram, myję i wrzucam do garnka, razem z pieczonym czosnkiem i spaloną cebulką. Zalewam wrzątkiem, dodaję ziarenko smaku, pieprz, sos sojowy, oliwę z oliwek.

Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 20 minut. 

Pod koniec gotowania wrzucam natkę pietruszki.

Odcedzam.

Dodaję pokrojony kalafior i brokuł. Gotuję przez 15 minut. Miksuję na gładki krem, zmniejszam ogien i gotuję jeszcze przez 5-10 minut. 

Doprawiam do smaku.

Można podawać z grzankami, lub pieczywem.


Pasta rybna - roślinna

Add caption pasta rybna zdrowo algi nori pasta roslinna weganizm

Roślinna pasta 'rybna' ? Czemu nie?! Potrzebujemy dwóch składników, kilku przypraw i 5ciu minut naszego cennego czasu.

125g wędzonego tofu | 1 arkusz nori | sól i pieprz | ok 4 łyżki wody 

Arkusz nori łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. 

Lekko ugniatamy. 

Zostawiamy na ok 5 minut.

W międzyczsie kroimy tofu w kosteczki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, oraz namoczone algi wraz z wodą. 

Całość blendujemy na gładką masę.

Doprawiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut.


free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn

free range eko jajka kura sniadanie awokado avocado fotografia foodporn


#PleaseGoVegan :)

Pizzunia - kolorowa rewolucja

pizza roslyinna
Calkiem knotrastowo: w jesienna pore, calkiem wiosenna pizzunia.

Wyrabiam ciasto na pizzunie - przepis jest tutaj.

Standardowo domowy sos z pomidorów - przepis znajdziecie tutaj.

Skladniki: kilka plasterków zóltej papryki, oliwki, kukurydza, cebula.
Doprawiam sola pieprzem, oregano, bazylia.

Pieke w 200 C, przez 20-25 minut.

Wyciagam i posypuje kolorowa rewolucje swieza bazylia i szczypiorkiem.

Fuksja


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga