Kiszone warzywa to nie tylko bomba witaminowa (m.in A, B1, B2, B3, C, E), której nasz ogranizm potrzebuje szczególnie w obecnym sezonie, ale kiszonki to także naturalne probiotyki - bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Substancja ta m.in zapobiega zaparciom i podnosi ogólną odporność organizmu, poprawia trawienie, oraz wchłanianie produktów przemiay materii.
Ziołowa ogórkowa zupy zdrowo roslinnie weganizm |
2 marchewki | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera | kawałek pora | garść świeżej natki pietruszki | smażona cebula | pieczony czosnek | ziarenko smaku | łyżeczka suszonego oregano | łyżeczka susoznej bazylii | 2 łyżki suszonych liści lubczyku | 1 łyżka suszonych liści selera | dwa liście laurowe | ziemniaki
Warzywa obieram, przemywam, wrzucam do gara.
Zalewam wodą i dodaję pozostałe składniki.
Doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym.
Gotuję pod przykryciem przez 25min.
Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję na pół twardo w osobnym garnku.
Wrzucam do przecedzonego bulionu.
Gotuję na małym ogniu i zabieram się za ogórki.
słoik kiszonych ogórków | pół cebulki | łyżeczka swieżego koperku
Cebulkę siekam w drobą kostkę i podsmażam na łyżce oliwy z oliwek.
Ogórki scieram na tarce, dodaję na cebulki. Smażę przez chwilkę.
Dodaję posiekany koperek, szczyptę soli, pieprzu.
Całość zalewam bulionem ziołowym z ziemniakami.
Gotuję na średnim ogniu przez 10-15 minut.
Można zabielić mlekiem sojowym - kilka łyżek.
Podaję z pieczywem.
Posypuję koperkiem.