Aromatyczna bomba zdrowia czyli grochówka- fasolówka z trzech różnych warzyw strączkowych z mocnym akcentem ziołowym.
Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.
Bazylia, lubczyk, liść laurowy, oraz czosnek dobrze komponują się z warzywami strączkowymi. Ponadto ułatwiają trawienie. Zupa jest sycąca i bardzo pożywna.
W zupce znajdziemy m.in cynk, magnez, potas, witaminy z grupy B, sporo białka i błonnika.
Zupkę można podawać z zasmażką, lub bez. Zrobiłam dwie wersje i obie smakują rewelacyjnie.
1 puszka białej fasolki | 1 puszka fasolki czerwonej | 1 puszka cieciorki brązowej (kala chana) | 1 łodyga selera naciowego | 1 marchewka | pół cebulki | oliwa z oliwek | po pół łyżeczki lubczyku, oregano i cząbru
bulion ziołowy: ok 2 l wody | 1 marchewka | 1 korzeń pietruszki | kawałek selera i pora | czosnek pieczony | cebulka przypieczona | ziarenko smaku | sos sojowy | sól | pieprz | 1 łyżeczka lubczyku i cząbru | 1 łyżeczka bazyli, oregano | szczypta majeranku | 2 liście laurowe | sos sojowy
Przygotowuję bulion ziołowy.
Gotuję, aż warzywa zmiękną, a zioła uwolnią swój aromat.
Po koniec gotowania bulionu, w robocie kuchennym siekam marchewkę, seler naciowy oraz cebulkę i smażę przez chwilkę w woku na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Można zetrzeć, lub pokroić w drobną kosteczkę.
Dodaję zioła, sos sojowy i pieprz.
Gdy warzywa zmiękną, wsypuję odsączone fasolki i groch, oraz kubek bulionu. Dokładnie mieszam, zakrywam i duszę przez 3-5 minut.
Wlewam odcedzony wywar i gotuję przez 25 minut.
Doprawiam do smaku solą, pieprzem, ziarenkiem smaku.