...w delikatnym i słodko ostrym sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie jest pyszne i sycące. Ja podałam z ryżem, ale wg mnie równie dobrze można zajadać z chlebkiem pita + jakaś świeżą sałatką.
1/2 łyżeczki nasion kuminu | 1 zielona papryczka chilli - pokrojona | 2 goździki | 1/2 łyżeczka nasion gorczycy | 3 ząbki czosnku | 1cm świeżego imbiru | kubek pomidorków koktajlowych, lub dwa średnie pomidory | 1 łyżeczka garam masala | 1 łyżeczka kuminu w proszku | 1 łyżeczka kolendry w proszczku | łyżka słodkiej papryki | 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne | 1/2 łyżeczki soli | puszka mleka kokosowego | garsc orzechów nerkowca
Koftas przygotowuj z tego >>> przepisu <<<
Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj nasiona kuminu, chilli, oraz gorczycę. Smaż przez chwilkę.
Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż dalej.
Dodaj pokrojone pomidory, oraz sól. Smaż, a gdy pomidorki będą miękkie, rozgniec je delikatnie łyżką.
Teraz dodaj sypkie przyprawy, dokładnie zamieszaj i smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10-15 minut.
Orzechy nerkowca zmiksuj z 1/2 szklanki gotującego się sosu curry. Wlej do woka, zamieszaj i wrzuć pulpety.
Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut.
Dopraw w razie potrzeby solć i pieprzem.
Dopraw w razie potrzeby solć i pieprzem.
#PleaseGoVegan :)