Istne szalenstwo smakowe. Orzechowe curry z mlodymi, niskokalorycznymi baklazanami. Baklazan mimo, iz bardzo zdrowy, ma jedna bardzo negatywna ceche. Jest nia goryczka, która czasem moze zniszczyc smak calej potrawy. By pozbyc sie gorzkawego smaku, warzywo nalezy najpierw pokroic, miaz wysmarowac sola. Tak przygotowany odlozyc na 20-30 minut. Po tym czasie zetrzec wytworzone soki i gotowe.
10 baklazanków | ok 4 lyzki migdalów, lub orzechów nerkowca | 1 lyzeczka nasion sezamu | 1 lyzeczk nasion kuminu azjatyckiego | 2-3 papryczki chilli | 3-4 zabki czosnku | lyzeczka pokrojonego imbiru | srednia cebula | 1/2 lyzeczka soli | 1/4-1/2 lyzeczki kurkumy | 1 lyzeczka nasion kolendry | 1-2 lyzki wiorków kokosowych | 2 lyzki sosu tamarind | 1/2 lyzeczka czarnuszki | 1 lyzka kozieradki
Baklazany umyj i natnij wzdlóz pozostawiajac 1cm do lodyzki. Wysmaruj sola srodek i odstaw na 30 minut.
Rozgrzej 5-6 lyzeczek oliwy z oliwek. Dodaj orzechy, sezam, papryczki chilli, kumin i smaz przez chwilke.
Dodaj czosnek, cebule, imbir. Smaz przez kilka minut, az cebulka sie zeszkli. Dopraw sola.
Dodaj kurkume, nasiona kolendry, wiórki. Gotuj przez 5-10 minut i wlej sos tamarind, oraz 2 lyzki wody.
Zdejmij z ognia, odstaw do ostygniecia i zmiksuj na gladki krem.
Papierowym recznikiem zetrzyj soki z baklazana, rozgrzej oliwe i smaz z kazdej strony, az warzywo sie lekko zarumieni i zmieknie. Odstaw.
Na nowej patelni rozgrzej lyzke oliwy z oliwek i podsmaz czarnuszke. Dodaj kozieradke, oraz paste orzechowa.Dokladnie wymieszaj. Mozesz dodac troche wody.
Dodaj usmazone baklazany, przykryj i dus przez ok 30 minut na b. malym ogniu.
Pl literki beda jak zejdzie z mojej prawej reki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz