Koftas to pulpety przeważnie z przemielonego mięsa z/lub dodatkiem cebuli i przypraw azjatyckich. W Indiach częściej się spożywa wegetariańskie wersje, zrobione z sera panir, ziemniaków, lub z warzywa, które zwie się calabash (gruszkowaty melon), lub z kilku różnych warzyw.
Koftas przygotowuje się z aromatycznym sosem curry. Podaje się z ryżem, lub hinduskim chlebkiem.
Do ulepienia pulpetów użyłam kaszy jęczmiennej perłowej, którą później dodatkowo jeszcze zmiksowałam blenderem. Pulpety były idealnie zlepione i nie rozwalały się podczas gotowania z sosie curry.
Z podanych ilości wychodzi ok 20 kuleczek.
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej perlowej | 1 łyżka garam masala | szczypta soli | 1/2 cebuli - posiekana | garść świeżej kolendry - posiekana | pieprz do smaku | łyżka oleju | 2 łyżki maki | 2 łyżki wody
Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj łyżkę oleju i zmiksuj na papkę.
Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Uformuj w niewielkie pulepty i smaż na rozgrzanym oleju.
Świetne sa te pulpety! Ja coprawda zrobiłam bez azjatyckich przypraw, ale wyszło tez niesamowicie! Dobrze sklejone i chrupiące. Pycha!
OdpowiedzUsuńsuper !!! :) om om
Usuń