Barley Koftas Curry


...w delikatnym i słodko ostrym sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie jest pyszne i sycące. Ja podałam z ryżem, ale wg mnie równie dobrze można zajadać z chlebkiem pita + jakaś świeżą sałatką. 


1/2 łyżeczki nasion kuminu | 1 zielona papryczka chilli - pokrojona | 2 goździki | 1/2 łyżeczka nasion gorczycy | 3 ząbki czosnku | 1cm świeżego imbiru | kubek pomidorków koktajlowych, lub dwa średnie pomidory | 1 łyżeczka garam masala | 1 łyżeczka kuminu w proszku | 1 łyżeczka kolendry w proszczku | łyżka słodkiej papryki | 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne | 1/2 łyżeczki soli | puszka mleka kokosowego | garsc orzechów nerkowca 

Koftas przygotowuj z tego >>> przepisu <<<

Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj nasiona kuminu, chilli, oraz gorczycę. Smaż przez chwilkę.

Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż dalej.

Dodaj pokrojone pomidory, oraz sól. Smaż, a gdy pomidorki będą miękkie, rozgniec je delikatnie łyżką.

Teraz dodaj sypkie przyprawy, dokładnie zamieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10-15 minut.

Orzechy nerkowca zmiksuj z 1/2 szklanki gotującego się sosu curry. Wlej do woka, zamieszaj i wrzuć pulpety.

Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut.

Dopraw w razie potrzeby solć i pieprzem. 



#PleaseGoVegan :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy4/10/2016

    Lista zakupów zrobiona. Teraz czekam na kuchnie aż sie zwolni, bo współlokator gotuje. Nie mogę sie doczekać!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga