Wow, pamiętam kiedy mamuśka robiła jakieś ciasto z mlekiem skondensowanym. Za dzieciaka uwielbiałam to gęste i kremowe mleczko i bardzo chętnie je podkradałam wtedy. Pamiętam też, że istniała (pewnie do dziś istnieje) wersja w tubce. Objadałam się tym jak głupia. Brzuch potem bolał.
Przyznam, że troszku brakowało mi takiej słodkiej, gęstej rozpusty, ale w świecie roślinnej kuchni nie ma rzeczy niemożliwych. Oczywiście istnieje alternatywa, którą robi się bardzo prosto i szybko.
Dodawaj do ciast, lodów, jako polewa do deserów, lub kawki porannej. Może budyń ?? Opcja budyniu mi się bardzo podoba !!
1 puszka mleka kokosowego (pełnotłuste) | 4-5 łyżek syropu klonowego
Wylej wodę z puszki, a gęste mleczko kokosowe przerzuć do rondelka. Dodaj syrop klonowy. Doprowadź do dekilatnego wrzenia i często mieszając, gotuj przez 25 minut.
Przelej do słoiczka.
Ile takie mleczko można trzymać? :)
OdpowiedzUsuń