Peeling z cukru i grejpfruta


Dobra, tym razem coś innego niż gotowanie, aczkolwiek ten peeling można śmiało zjeść ;)
Do wykonania potrzeba nam kilku składników i pięciu minut. Można 'szorować' nim skórę twarzy, dłoni, ciała. Peeling pachnie cytrusem, świetnie działa i nie zawiera żadnych chemikaliów. Myśl DIY!

składniki:
0.75 szklanki cukru
sok z 1/2 grejpfruta
kilka łyżek oliwy z oliwek
olejek zapachowy - grejpfrut: opcjonalnie

przygotowanie:
Wyciskam sok ze świeżego owoca i dokładnie łączę z cukrem i olejkiem. Zwilżam skórę, i nakładam, lekko wmasowywując w skorę. Spłukuję.

rezultat:
owoc ten dzięki sporej zawartości kwasów owocowych i witaminy C, świetnie oczyszcza skórę, oraz wzmacnia kruche naczynka krwionośne. Oczyszcza również z nadmiaru sebum i pomaga zwężyć rozszerzone pory.  
Preparaty na bazie grejpfruta pomagają zredukować przebarwienia na skórze i polecane są osobom z cerą trądzikową, oraz tłustą.
Owoc ten zawiera sporą dawkę antyoksydantów. Składniki te chronią naszą skórę przed wolnymi rodnikami, pozostawiając ją zdrowszą.
Znakomicie odświeża skórę.




DIY Cosmetics: Home made sugar and grapefruit SCRUB

Allright, this time I decided to post something else than cooking, although this scrub can be boldly eaten ;) 
To prepare this home make cosmetic, we need few ingredients and five minutes of our life. You can apply it on your face, hands, body. Scrub smells like tropical jungle, works well and does not contain any chemicals. Think DIY! 

ingredients: 
0.75 cup sugar: or more if you want
juice of 1/2 grapefruit 
few tbsp of olive oil
essential grapefruit oil: optional 

preparation: 
Squeeze juice from the fresh fruit and carefully combine with sugar and essential oil. To use: wet skin and apply scrub onto your face, hands etc, massaging as you go. Rinse with warm water.

result: 
Thanks to the excellent source of vitamin C, this fruit thoroughly cleans our skin and strengthens fragile blood vessels. It also purifies from excess of sebum and helps constrict tighten pores. 
Using cosmetics made with grapefruit helps to reduce skin discoloration and is recommended to people with acne-prone skin and oily skin. 
Grapefruit is great source of antioxidants: Vitamin A, carotene and lycopene. Lycopene has the highest capacity to help fight oxygen free radicals, which are compounds that can damage cells. Moreover it stimulates the production of skin collagen that brings smoothness and elasticity to the skin. 
Grapefruit perfectly refreshes the skin and makes the skin more soft and firm.



Sałatka 'super foods'


Składniki:
garść jarmużu
1 słodki ziemniak - ugotowany
1/2 ciecierzycy z puszki
garść zieleniny - szpinak
ogórek
pomidor
1 awokado
1/2 czerwonej cebuli
sól i pieprz
ocet balsamiczny

Przygotowanie:
Pokroić, poszatkować, połączyć, doprawić solą i pieprzem, polać octem balsamicznym i dokładnie wymieszać.
Jeść !





Zupa ziemniaczana z suszonymi pomidorami w oliwie


Postanowiłam poeksperymentować i zrobiłam kremową ziemniaczaną zupę z pomidorkami suszonymi. Wyszło przepysznie. Zachęcam wszystkich do sprobówania.

Składniki:
wywar warzywny
4 duże ziemniaki
1/2 szklanki pomidorków suszonych
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku

Przygotowanie:
Przygotowuję wywar warzywny.
W międzyczasie, w woku rozgrzewam oliwę z pomidorków i wrzucam posiekaną cebulkę, czosnek i pomidorki. Smażę przez 5 minut. Dodaje pokrojone w kostke ziemniaki, mieszam i smażę przez kolejne 10 minut.

Z gotowego wywaru wyciągam warzywa i przelewam do woka. Gotuję, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiam do smaku.

Odstawiam kilka ziemniaczków na bok, a resztę miksuję na gładki krem.




Quote


When all the trees are cut down
when all the animals are dead
When all the waters are poisoned
When all the air is unsafe to breath
Only then you will discover
you cannot eat money!
source: internet

Kremowy serek z migdałów ze swieżym szczypiorkiem i pietruszką


Przepyszny, kremowy serek z migdałów tym razem ze swieżym szczypiorkiem oraz pietruszką.
Użyłam dokładnie takich samych proporcji jak w serowych przepisach poniżej.

Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe szczypiorku i natki pietruszki - posiekana
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem.

Rozgrzewam piekarnik do 190°C.

Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję w kwadracik tym razem: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!

Piekę przez 30-40 minut.

Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Posypuję szczypiorkiem.

Przechowuję w lodowce.

BeGreenFacts: dowiedz się więcej o wlasciwosciach zdrowotynch szczypiorku.



Please go Vegan :)

Brighamia insignis, succulent

Kremowa zupa pomidorowa z suszonymi pomidorami w oliwie, fasolka cannelini i orzechami nerwkowca


Moj M. nie lubi pomidorówki ! Co ?! Postanowiłam ja zatem nieco urozmaicic - może z fasolką i orzechami nerkowca jednak posmakuje.
Zobaczymy. 


Składniki:
wywar warzywny
średnia cebula
3 ząbki czosnku
puszka fasolki cannelini
ok. 8 suszonych pomidorków w oliwie
250g przecieru pomidorowego
przyprawy: oregano, bazylia, sól, pieprz
sos sojowy
1/2 szklanki orzechów nerkowca


Przygotowanie:
Przygotowuję wywar warzywny.

Rozgrzewam 2 łyżki oliwy - użyłam tej po pomidorkach suszonych. Wrzucam na patelnie posiekaną cebulę i czosnek - smażę chwilkę.

Dodaję przecier pomidorowy, odsączoną fasolkę, przyprawy, sos sojowy. Gotuję na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Orzechy nerkowca zalewam wrzącą wodą i odstawiam na bok.

Dwie szklanki gotowego wywaru warzywnego przelewam do papki pomidorowej i następnie blenduję. Calość przelewam do wywaru, po owczesnym usunięciu włoszczyzny. Doprawiam do smaku.

Orzechy nerkowca odsączam i wlewam 1 szklankę pomidorówki. Blenduję wszystko i wlewam do gara.

Zostawiam na ogniu przez kilka minut.

Całość dokładnie mieszam, doprawiam i jem!
Ps. M. lubi ;)



Please go Vegan :)

Cytrynowy sernik z orzechów nerkowca

Bardzo prosty w przygotowaniu sernik 'na surowo'.
Składniki wystarczy zmiksować, wlać na blachę i wstawić do lodówki.

Składniki:
Dół:
1/2 szklanki rodzynek, lub suszonych śliwek
1 i 1/2 szklanki orzechów: ja użyłam włoskich

Góra:
3 szklanki orzechów nerkowa: namoczone przez noc
3/4 soku z cytryny: wyciskamy
2/3 szklanki syropu klonowego
3/4 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
Dół: do małego naczynka wrzucam oba składniki i dokładnie blenduję.
Wykładam na formę wyłozoną papierem do pieczenia. Wkładam do lodówki.

Góra: blenduję wszystkie składniki na gładki krem i wykładam na ciasto orzechowe.

Wkładam do lodówki na 1 godzinę.
Smacznego.



Please go Vegan

Serek z migdałów z ziołami prowansalskimi

Tak, przemieniłam się w kuchennego wariata, a mój blog stał się blogiem kulinarnym. Uwielbiam gotować, a żarcie wegańskie, szczególnie to, które przygtowujesz własnymi rękoma, jest nieziemsko smaczne !!

Bez udziwnień: skladniki (oprócz koperku, ale jezeli pragniesz, dodaj koperku zarówno. Napewno wyjdzie pysznie) i przygotowanie identico jak w poście poniżej.

Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe suszonych ziół prowansalskich
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżka stołowa smażonej cebulki
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem.
Rozgrzewam piekarnik do 190°C.
Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.

Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję kwadracik tym razem: użyłam foli aluminiowej - tez daje radę!
Piekę przez 30-40 minut.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.



Please go Vegan

Kremowy serek z migdalów z koperkiem


Tym razem padło na migdały.
W zeszłą sobotę, obudziłam się o 6 rano i zaczęłam tworzyć pyszności.

Powstały 3 rodzaje serków z ziołami.
Ten jest ze świeżym koperkiem.
Cholernie smaczny ten serek !

Skladniki:
1 1/2 szklanki migdałów blanszowanych 
2 łyżki stołowe świeżego koperku - posiekane
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki wody
3 łyżki stołowe soku z cytryny
1 łyżka stołowa smażonej cebulki
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Moczę migdały przez noc. Następnego dnia odsączam, przepłukuję pod bieżącą wodą i zalewam wrzątkiem - orzechy dosłowne wyskakują ze skórek.

Rozgrzewam piekarnik do 190°C.

Blenduję wszystkie sładniki na gładki krem.
Doprawam sobą i pieprzem.

Formuję w kulki, lub kwadraciki: użyłam foli aluminiowej.

Piekę przez 30-40 minut.

Odstawiam na bok do wystygnięcia.
Przechowuję w lodowce.


  

Please go Vegan

Wegańska zupa serowa z zielonego groszku i szpinaku


Ooooo, ale to dobre. Szczerze to nie byłam pewna czy istenieje serowa z groszkiem, ale wyszło całkiem pyszne.


Składniki:
bulion warzywny
dwie szklanki zielonego groszku
pół paczki świeżego szpinaku
sól i pieprz do smaku
sos sojowy

Składniki i przygotowanie sosu serowego znajdziecie tutaj --> sos serowy



Przygotowanie:
Gotuję bulion, doprawiam sosem sojowym - smakuje rewelacyjnie.

Dodaję groszek i gotuję na małym ogniu przez 10 minut.


W między czasie przygotowuję sos serowy.

Dodaję szpinak i gotuję jeszcze przez chwilkę.

Do gotowego sosu serowego wlewam kilka chochelek zupki i dokładnie mieszam, a następnie przelewam do zupy.

Wyciagam włoszczyznę.

Miksuję wszystko na gładki krem i zostawiam na małym ogniu jeszcze przez 3-5 minut.

Jem wszystko!

Podaję z grzankami.
Smacznego.



Please go Vegan

Sos Serowy

Składniki:
1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki drożdży odżywczych
1 łyżka masła, lub margaryny roślinnej
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz 
1/4 pieprzu kajeńskiego - opcjonalnie

Przygotowanie:
Masło/margarynę roztapiam w małym rondelku. 
Mąkę wsypuję do mleka sojowego i dokładnie mieszam, a następnie wlewam do rondelka i gotuję przez kilka minut.
Dodaję drożdże odżywcze, musztardę i przyprawy. 
Zmniejszam ogień i gotuję przez 7 minut, mieszając.

Używam do zup. Wychodzą pyszności :)


Chilli con V carne


A jednak udało się. Zaparci mięsożercy potrafią przeżyć przez 2 tygodnie bez jedzenia zwierząt i produktow mlecznych.
Dzięki A. za przyjazd thou.

Ostatnie dwa tygodnie spędziłam w kuchni, pichcąc warzywne pyszności i odkrywając nowe smaki przy okazji. 
Kilka następnych postów będzie zatem postami kulinarnymi - muszę zapisać te wszystkie 'skarby'.




Składniki:
 1 średnia cebulka - posiekana w drobną kosteczkę
3 ząbki czosnku - starte na tarce
1/2 paczki 'WEGAńskiego mięsa mielonego'
2 szklanki wody - można użyć bulionu warzywnego
mała puszka słodkiej kukurydzy
puszka groszku zielonego
2 puszki czerwonej fasolki
sol i pieprz
wegeta
liść laurowy
sos sojowy
łyżek przecieru pomidorowego
chilli - opcjonalnie

Przygotowanie:

Cebulkę i czosnek podsmażam przez kilka minut na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaję soya minced, doprawiam solą i pieprzem i smażę przez kolejnych kilka minut.

Wlewam wodę, doprawiam wegetą i sosem sojowym. Dodaję liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotuję na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaję pozostałe produkty: kukurydzę, groszek i fasolkę, doprawiam do smaku i gotuje pod przykryciem przez 15-20 minut na małym ogniu.

Ps. Dodaj więcej wody i przecieru pomidorowego by uzyskać gęsty sosik.

Podaje z ryzem.

YUM!





Please go Vegan

Wegański kozi serek z orzechów nerkowca z ziołami


Zbierałam się i zbierałam, aż wkońcu znalazłam czas, by zrobić mój pierwszy wegański serek. Nie sądziłam, że wyjdzie tak smacznie! 
Yum, yum, yum. 
Do produkcji kremowego serka, użyłam orzechów nerkowca. 
Przygotowanie jest banalne.


Składniki:
1 szklanka orzechów nerkowaca - namoczone przez noc
1/4 soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wody
1 łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziól prowansalskich
szczypta chilli i koperku


 Przygotowanie:
Orzechy nerkowca odsączam i łączę z wszystkim składnikami.
Blenduję przez ok. 5 minut na gładką masę.
Doprawiam do smaku.
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Formuje w kulkę, owijam w folię aluminiową i piekę przez 35 minut.
Odstawiam na bok.
Jem następnego dnia.

Przechowuj w lodówce do 4 dni.

Smacznego !


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga