Zielona herbata
Jest bogatym zródłem przeciwutleniaczy, jednym z nich jest katechin. Odpowiedzialny jest on za wzrost wydajności wątroby. Ponadto picie zielonej herbaty sprawia, że nasz organizn jest odpowiednio nawodniony.
Karczochy
Karczochy bardzo bogate w błonnik, zawierają cynarynę, substancję działającą korzystnie na błonę śluzową żołądka. Substancja ta jest odpowiedzialna za pobudzanie trawienia, zwłaszcza trawienia tłuszczów. Cynaryna chroni i wzmacnia wątrobę, oraz odtruwa organizm, poprzez usuwanie nadmiaru wody. Wykazują też łagodne działanie moczopędne, które pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.
Kolendra
Związki chemiczne zawarte w kolendrze, są odpowiedzialne za oczyszczenie organizmu z metali ciężkich (które mogą prowadzić do depresji, nowotworów, problemów z tarczycą i wielu innych schorzen).
Cytryna
Cytryna działa wspomagająco na wątrobę i trzustkę, stymulując wydzielanie enzymów, co pozwala przekształcić toksyny w rozpuszczalne w wodzie formy, które są bardzo łatwo usuwane z organizmu. Cytryny ponadto oczyszczają krew, oraz pobudzają watrobę do prawidłowego działania.
Buraki
Buraki są niesamowite. Jest w nich pełno składników odżywczych i witamin. Pomagają naszej wątrobie i woreczkowi żółciowemu w rozkładaniu toksyn, a ich włókno jest bardzo przydatne dla prawidłowego trawienia i wydalania.
Jabłka
Jabłko dzięki temu, że posiada dużo błonnika i substancji odżywczych, pomaga stymulować produkcję żółci, która jest wykorzystywana przez wątrobę do usuwania toksyn.
Błonnik rozpuszczalny - pektyny, jest pomocny w usuwaniu metali ciężkich.
Pamiętaj, aby jeść tylko ekologiczne jabłka, gdyż tradycyjne są jednymi z najbardziej opryskanych owoców.
Zielone warzywa
Zielone warzywa są podstawą każdej zdrowej diety.
To co potrzebujemy od zielonych warzyw to chlorofil. Chlorofil oczyszcza organizm z toksyn, w tym metali ciężkich - herbicydy i pestycydy.
Czosnek
Czosenek posiada potężne właściwości przeciwwirusowe, oraz antyseptyczne. Ponadto pobudza trawienie, a zawarty w nim błonnik działa przeczyszczająco.
Czosnek posiada oleje gorczycowe, które pobudzają czynność wątroby, nerek, oraz pęcherzyka żółciowego.
Wodorosty/algi
Wodorosty są bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych, bardzo dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Te morskie rośliny regulują gospodarkę wodną organizmu, oraz ułatwiają pozbywania się toksyn z organizmu.
Kiełki brokułów
Kiełki brokułów zawierają fitochemikalia, czyli przeciwutleniacze, które wzmagają wydzielanie śliny i soku żółądkowego, pobudzają trawienie, oraz zwiększają apetyt. Korzystnie wpływają na czynności nerek, ponieważ zawierają dużo potasu, a mało sodu.
Fitoskładniki mają dużo większą moc jeżeli spożywane są z witaminą witaminami C i E, oraz selenem.