Fuck YEAH amazing Nature

Mango

scarlettswinter.blogspot.co.uk
Mango - tropikalny owoc o specyficznym aromacie i smaku, jest lekkie i niskokaloryczne - kupiłam pierwszy raz kilka lat temu. Zakochałam się 'od pierwszego kęsa' i od tamtej pory kupuję ten owoc regularnie.

Mango jemy na surowo, suszymy, konserwujemy, robimy z niego soki, konfitury, oraz używamy jako składnik w wypiekach, czy sosach. Z mango wyrabia się również olej, który ze względu na swoje właściwości nawilżające, może być składnikiem domowych kosemtykow np balsamów, czy maseczek.

Owoc mango, nie bez powodu znalazł się na liście na mojej SuperFOODS. Pod jego grubą skorką, kryje się prawdziwa skarbnica minerałów i witamin.

Skład(100g produktu):
  • 82 g woda
  • 15,3 g węglowodanów
  • 1,5 g błonnika
  • 0,5 g białka
  • 190 mg potasu
  • 34 mg witaminy C
  • 18 mg magnezu
  • 13 mg fosforu
  • 10 mg wapnia
  • 7 mg sodu
  • 1,2 mg witaminy A
  • 0,5 mg żelaza
  • witaminy B1, B2, B3.
IG: średni - 50

Własciwosci:

Układ pokarmowy:
    • błonnik zawarty w mango pomoże zmniejszyć zaparcia. Ponadto reguluje pracę jelit i ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
    System odpornościowy:
    • łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas choroby,
    • wzmacnia system nerwowy i odpornościowy,
    • przeciwutleniacze pomagają niszczyć wolne rodniki
    Rany, stłuczenia:
    • pozytywnie wpływa na proces regeneracji po przebytych kontuzjach czy urazach,
    • przyspiesza gojenie ran,
    • witamina C uczestniczy w zabliźnianiu ran, 
    • odbudowuje chrząstkę stawową,
    • pomaga zachować w dobrej kondycji kości i zęby.
    Bądź piękna naturalnie:
    • głęboko nawilżający i regenerujacy olej z mango, jest idealny do pielęgnacji skóry suchej,
    • oczyszcza skórę,
    • potas, znany jest jako minerał młodości - pomoże utrzymać zdrowy i piękny wygląd Twojej skóry,
    • pobudza syntezę kalogenu, regeneruje komórki,
    • ma działanie przeciwzapalne i łagodzące,
    • lekko poprawia koloryt skóry,
    • witamina C z pomocą witamy E, neutralizuje szkodliwy wpływ wolnych rodników - opóźnia procesy starzenia się skóry,
    • pomaga w zwalczeniu trądziku, wyprysków, oraz opryszczki na ustach,
    • masło z pestek mango pełni funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego, 
    • jedzenie jednego mango dziennie, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, oraz utrzymać szczupłą sylwetkę - błonnik.

    Układ krwionośny:
    • obniża poziom cukru we krwi,
    • wzmacnia serce, oraz naczynia wieńcowe,
    • wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi,
    • obniża poziom cholesterolu we krwi

    Inne:
    • wspiera zdrowie oczu,
    • dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych,
    • magnez jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni.

    EPIC

    Doniczki pomyslowe

    5 DAYS SMOOTHIE: Mango, banan, sok z pomarańczy

    Składniki:
    1 mango
    1 banan
    500 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    kostki lodu

    Przygotowanie:
    Wyciskam sok z pomaranczy, a pozostałe owoce kroję w kosteczkę. Wrzucam wszystkie składniki do blendera i miksuję.
    Schładzam w lodówce. 
    Podaje z kostkami lodu.


    Pasta na kanapki z czerwonej fasolki

    Wczoraj postanowiłam poeksperymentować w kuchni z fasolką czerwoną
    Powstał z niej pasztet
    Z dodatkiem papryki wędzonej i majeranku - rewelacja. 
    Polecam.


    Składniki:
    pół cebuli
    1 puszka czerwonej fasoli - lub 1 szklanka suchej, wcześniej namoczonej
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    pół łyżeczki miodu
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    pół łyżki agar-agar (wegańska żelatyna)
    3 łyżki ugotowanej komosy ryżowej - opcjonalnie 
    Przyprawy: majeranek, papryka słodka i wędzona, sól, świeżo zmielony pieprz, pieprz ziołowy
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Przygotowanie:
    Odsączam fasolę i miksuję z cebulą, koncentratem pomidorowym, oraz żelatyną. Do masy dodaję komosę, dodaję przyprawy, dodaję jeszcze więcej przypraw :) i  mieszam. Przekładam do jakiegoś naczynka - może być słoik - i umieszczam w garnku z wrzacą wodą. Gotuję na małym ogniu przez 40 minut. Odkładam na bok do wystygnięcia, a potem wkładam do lodówki. Jem na drugi dzień.
    Smacznego!

    Kiełki z pszenicy dla kur

    http://www.workdaychickenpictures.com

    Brawo! Kolejny super pomysł do kolekcji!

    Gdy tylko znajdę miejsce by kupić tam dom, gdy wybuduje kurnik i zaadoptuję kilka kur, napewno skorzystam ;-)

    Miętowy scrub


    Dawno temu, kiedy używałam jeszcze kosmetyków, oszalałam na punkcie miętowego peelingu do twarzy firmy jakiejś tam. Uczucie świeżości jakie zostawiał tamten kosmetyk na mojej twarzy był zniewalający, ale ja przygotowałam lepsząorganiczną wersje. Mamuśka i znajome były zachwycone. Ty powinnaś być zarówno! Wypróbuj koniecznie.

    Scrub jest tani, prosty w wykonaniu, nie zawiera środków chemicznych, testowany był tylko na mnie ;) 
    Absolutny mistrz!




    niewielki słoiczek | 3/4 słoiczka cukru | 1/4 słoiczka oliwy z oliwek | kilka kropelek olejku miętowego | zielony barwnik spożywczy

    Połącz dokładnie wszystkie składniki.
    Zwilż skórę i delikatnie wmasowywuj.
    Stosuj 1-2 razy w tygodniu.



    Smalec wegański z granulatu sojowego

    Składniki:
    kostka masła roślinnego
    pół szklanki oliwy z oliwek, lub oleju
    200g granulatu sojowego (soya mince) - użyłam mrożonego
    4 średnie cebule - pokrojone w cienkie półplasterki
     3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    pół obranego jabłka
    2 czubate łyżki majeranku 
    sól
    pieprz

    Przytogowanie:
    Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulkę. 
    Jabłko pokrój w kosteczkę. 
    W garnku rozpuść masło roślinne i dodaj suchy granulat sojowy. Często mieszając, smaż granulat aż się zeszkli. 

    Dodaj wcześniej przygotowaną cebulę, pokrojone jabłko, czosnek, oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez około 5 minut. Zdejmij z ognia, zmiksuj i przełóż do słoiczków, żeby smalczyk stężał.

    Smacznego !

    NIE !!!!: Naturalne futra wyglądają cudnie na ich właścicielach - zwierzętach. Nie na Tobie!

    Sniadanie mistrzów - wegetarianie


    Składniki:
    2 jajka
    ziemniaczki z 'wczorajszego' obiadu, odsmażane - pyszności! - pokrojone w plasterki
    fasolka cannelini w sosie domowej roboty 
    szczypiorek z parapetu
    sól, pieprz
    kilka pieczarek
    tymianek 

    Sałatka: szpinak, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, por, oliwa z oliwek

    Przygotowanie:
    Warzywa nakładamy na talerz, skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i solą, mozna dodac prazona cebulke. Pieczarki wrzucamy do rondelka z rozgrzana oliwa, dodajemy pól lyzeczki tymianku - smazymy az lekko sie zarumienia. Fasolke podgrzewamy. Ziemniaki z wczorajszego obiadu kroimy w talarki i obsmazamy z obu stron. Sadzone jajka posypac szczypiorkiem.

    Twarożek z migdałów

    Zmielone migdały, które pozostały po zrobieniu mleczka migdałowego, możemy śmiało wykorzystać do przygotowania m.in serka wegańskiego. 


    Do papki migdałowej dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, 2 pomidorki koktajlowe (opcjonalnie), 4 ząbki czosnku, oraz 5 łyżek oliwy z oliwek. Doprawiamy i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo wlewamy wodę - ja użyłam mleczka migdałowego. Konsystencja twarożku zależeć będzie od ilości wody.

    Smacznego. 

    Pulpeciki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

     

    [składniki]
    250g kaszy jaglanej
     pół cebulki
     garś pietruszki - posiekanej
    5 ząbków czosnku
     pieprz i sól do smaku
     ½ łyżeczki ostrej - opcjonalnie
     1 łyżka siemienia lnianego 
    łyżeczka sosu sojowego 
     oliwa do smażenia
    kawaleczek pora
    bułka tarta



    [przygotowanie]
    Przygotowuję sos - przepis tutaj ---> klik klik

    Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Odsączam. Odstawiam do wystygnięcia.
    Dodaję starty czosnek, siemię lniane, pokrojoną cebulkę, por i pietruszkę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

    Obtaczam w bułce tartej i smażę, aż klopsiki lekką się zarumienią. Odsączam z nadmiaru oleju i układam w foremcę, lub naczyniu żaroodpornym.

    Polewam sosem i zapiekam przez 10 minut w piekarniku w 200C.



    #PleaseGoVegan :)

    Domowy sos pomidorowy


    [składniki]
     1 cebula - pokrojona w kosteczkę
    4 ząbków czosnku - starte na tarce
    2 pomidory
    oliwa z oliwek
    sól i pieprz
    papryczka chilli - w proszku, lub płatki
    1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    1/2 szklanki wody

    [przygotowanie]
    Rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję czosnek i cebulkę. Polewam sosem sojowym, doprawiam solą i pieprzem. 
    Po ok. 7 minutkach dodaję pokrojone pomidory. 
    Gdy warzywa będa miękkie, zmniejszam ogień.
    Dodaję wody i przecieru pomidorowego.
    Mieszam.
    Gotuję przez chwilkę, poczym miksuję na gładki krem.

    Używam do gołabków, makaronów, czy pulpecików.



    #PleaseGoVegan

    Mleko, ale nie od krowy...

    Jest wiele powodów, dla których ludzie przestają pić mleko zwierzęce. Są to między innymi powody etyczne, zdrowotne, czy ekologiczne. Niezależnie od okoliczności, jest to zdrowy wybór. Dlaczego? Warto kliknać tutaj ---> mleko, by dowiedzieć się coś więcej na temat współczesnego mleka, jego wpływu na zdrowie, oraz traktowaniu 'mlecznych krów'.

    Mleko, jak inne zwierzęce produkty, mają swoje zdrowsze alternatywy. Są nimi: mleko sojowe, słonecznikowe, z konopi, z orzechów, mleko ryżowe, czy kokosowe.



    Metoda robienia mleka roślinnego jest zazwyczaj zawsze taka sama. Pozostawiamy na noc w wodzie 1 szklankę ziaren, orzechów, lub ryżu. Odcedzamy, dokałdnie płuczemy i miksujemy w blenderze z ok. 4 szklankami wody. Kolejny krok to przelanie wszystkiego przez gazę, lub sciereczkę do naczynka, dokładne wyciśnięcie i mleko gotowe. Pozostałości  na gazie można wykorzystać np jako dodatek do wypieków, lub zrobić wegański twarożek. 



    Mleko roślinne nie zawiera:
    • kazeiny – ciężkostrawnego białka, które uznaje się za winne rozwoju chorób serca, osteoporozy, zespołu chronicznego zmęczenia, 
    • hormonów - mleko krowie zawiera hormon IGF-1, przyśpieszający wzrost cieląt. Nieduży wzrost IGF-1 u ludzi zwiększa ryzyko zachorowania na kilka rodzajów raka. Im więcej nabiału spożywasz tym wyższy masz poziom IGF-1 [weganizm.com],
    • cholesterolu.
    ***
    Mleko z konopi (Hemp milk). Nasiona konopi nie zawierają THC, lub jeśli tak, to tylko bardzo śladowe ilości. Mleko to jest gęstsze i bardziej orzechowe niż sojowe czy ryżowe, oraz jest wolne od wszelkich alergenów. Zawiera alfa kwas linolowy, który jest jednym z kwasów omega-3. Ponadto ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i nie zawiera cholesterolu, glutenu, czy laktozy. W jego skladzie znajdziemy magnez, fitosterole, kwas askorbinowy, beta-karoten, wapń, błonnik, żelazo, potas, fosfor, ryboflawiny, niacyny i tiaminy.
    Właściwości zdrowotne: Wzmocniony system odpornosciowy, zdrowa skóra, mocne włosy i paznokcie, zdrowe serce, lepsze krążenie.
    Kuchenne DIY: 1/2 szklanki łuskanych nasion konopi, 2 szklanki wody. 

    ***
    Mleko z migdałów: jest bardzo bogate w witaminę E. Zawiera mangan, cynk, selen, potas, żelazo, wapń, nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, błonnik.
    Właściwości zdrowotne: chronią ściany tętnic przed uszkodzeniami. pomagają regulować układ odpornościowy.
    Kuchenne DIY: 1 szklanka migdałów bez skórki (8-12 godz.), 4 szklanki wody.
    ***
    Mleko kokosowe jest bogate w witaminę C, aminokwasy, tłuszcze, białka, cukier, a także kwas foliowy, żelazo, wapn, potas i magnez.
    Właściwości zdrowotne: chroni przed osteoporozą, zmniejsza ryzyko chorób serca, poprawia poziom cholesterolu, zapobiega chorobom wątroby, wspomaga metabolizm. Składniki zawarte w tym owocu opóźniają procesy starzenia się skóry,
    Kuchenne DIY: 1 szklanka wiórek kokosowych, lub miąższu (1-2 godz.), 4 szklanki wody. Wiórki można zmiksować razem z zalaną wodą. 

    ***
    Mleko z orzechów nerkowca: zawiera potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, sód, mangan, cynk, miedź i selen. Orzechy nerkowca są również bogate w kwas foliowy i witaminę K.
    Właściwości zdrowotne: wspomaga metabolizm, kwas oleinowy chroni serce i naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko chorób serca, wspomaga system nerwowy.
    Kuchenne DIY: 1 szklanka orzechów (2-3 godz.), 4 szklanki wody.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga