Etykiety
Go Vegan yourself :)
(309)
Badź piękna Naturalnie - DIY Kosmetyki
(119)
Wege Koszyk
(73)
Fuck YEAH amazing Nature
(51)
URBAN JUNGLE
(47)
Co na roslinnego grilla ?
(30)
GROW SOMETHING GREEN
(30)
...fragment
(26)
Nature is the best designer - photography
(26)
GIVE nature a hand
(25)
Kuchnia indyjska
(22)
Naturalnie Apteczka
(21)
Adopt and become a HERO
(20)
GROW YOUR OWN FOOD
(19)
hummus
(17)
Epic people
(15)
DIY - Crafts
(14)
URBAN JUNGLE SUKULENTY
(14)
ABC Vegan
(12)
5 days smoothie
(11)
UpcycledART
(10)
sunset #365
(10)
DIY organizacja
(9)
Roslinne swieta
(9)
Travel is the only thing you buy that makes you richer
(9)
Badź piękna Naturalnie
(8)
DIY - swieta
(7)
Poradnik ekoterrorystki
(5)
NATURALNE środki czystości
(4)
Wody smakowe
(4)
talerz
(3)
#52books52weeks
(2)
Aromaterapia
(2)
Urban GARDENING
(2)
DIY wedding
(1)
quote
(1)
Peeling mietowy z lekką nutką czekoladową z olejem z pestek winogron
Peeling przepięknie pachnie, połaczenie mięty i czekolady - ideał ! Olej z pestek winogron regeneruje uszkodzona skórę, oraz pomocny jest w redukowaniu widoczności rozstępów. Mięta pomaga na bóle głowy, ból mięśni, czy przeziębienia. Cukier jak to cukier, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, jedynie co robi dobrze to usuwa martwy naskórek.
Peeling warto stosować rano - poranny, energetyzujący prysznico-peeling - mięta pobudza do działania.
1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka kakao | 5-7 łyżek oleju z pestek winogron | 10-14 kropelek olejku miętowego
Dokładnie mieszam wszystkie składniki i nakładam na skórę ciała i twarzy.
Kostki lodu z jadalnymi kwiatami
Coctails TIME !
Kostki lodu 'ozdobione' kwiatami?
Tak !
:)
Poniżej lista jadalnych kwiatów:
kwiaty ozdobne:
aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński
kwiaty drzew i krzewów:
akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia
kwiaty ziól:
anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost
kwiaty warzyw:
kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy)
Zapiekane portabello pieczarki, nadziewane brokułami
Wczorajsze śniadanie to updated śniadanie mistrzów!
Zapiekane kapelusze z brokułami - zaszalałam! Pycha !
W lodówce miałam kilka rzeczy, które musiałam wykorzystać na dniach, by te się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić pieczarki nadziewane pieczarkami, czosnkiem i cebulką - przepis mojej mamuśki, lecz ja dodatkowo postanowiłam sprobować dodać brokuł!
Pomimo obaw jak mix pieczarkowo-brokułowy będzie smakował, potrawa wyszła znakomita!
Składniki:
4 portabello pieczarki
200g pieczarek
kilka różyczek brokuła
2-3 ząbki czosnku
pół cebulki
przyprawy: świeża pietruszka sól, pieprz, wegeta
wegański ser
Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Wyrywam nóżki portabello pieczarkom i kroję je w kosteczkę
z pozostałymi pieczarkami, cebulką i czosnkiem.
Rozgrzegam oliwę z oliwek i duszę wszystko przez kilka minut,
aż pieczarki wypuszczą soki.
Dodaje pietruszki i doprawiam do smaku wegetą.
Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła
i smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
Kapelusze pieczarek napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek.
Wierzch można posypać startym wegańskim serem - ja akurat nie posiadałam.
Pieczarki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 - 30 minut.
Smacznego !
śmietanka słonecznikowa
Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody
Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka
dodaję łyżkę oliwy
sok z cytryny
szczyptę soli, oraz pieprz
blenduję przez kilka minut
większa moc blendera = gładsza śmietanka
odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiału
przelewam do słoiczka
Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.
słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników
Sałatka - brązowy ryż, kukurydza, ciecierzyca, ogórek, brokuły
Składniki:
pół szklanki brazowego ryzu
kilka różyczek brokuła
puszka ciecierzycy
pół puszki kukurydzy
kilka garści rukoli
pół średniego ogórka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ryż gotuję i odstawiam na bok. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzam i płuczę. Ogórka kroję w kosteczkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Rukolę ciacham w dłoniach.
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam.
Odstawiam na pół godziny do lodówki.
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam.
Odstawiam na pół godziny do lodówki.
SMACZNEGO!
Branzoletki ze ''szmacianych odpadów''
Za każdym razem, gdy szyję, szmaciane odpadki lądują w pudełku - zbieram je wypadek ponownego użycia, czy to do wypchania poduszki, lalki, czy do zrobienia tego braznoletkowego projektu :)
Wczoraj wyciagnęłam maszynę do szycia i postanowiłam zrobić spodnice. Spodnica uszyta, a scraps wylądowały w pudełku. Pudełko pełne, hmmm, hmm, hmmm... idea.
Uważam, ze są super !
Potrzebujemy trzy, albo więcej paseczków i robimy warkoczyk. By połączyć oba końce, użyłam igły i nici.
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.
Zostan Wege: Salatki
***
***
***
***
***
***
***
***
***
***
Sałatka vege-mistrzów
***
Gdy musimy zjeść coś na szybkości...
***
Sałatka z kaszą jęczmnienna
***
Wiosenna propozycja na zdrowy lunch
***
Surówka z pora, ziół i awokado
***
Gdy musimy zjeść coś na szybkości...
***
Sałatka z kaszą jęczmnienna
***
Wiosenna propozycja na zdrowy lunch
***
Surówka z pora, ziół i awokado
Gluten free ciasteczka bananowe z masłem orzechowym
Ciasteczka są banalne w wykonaniu - przygotowanie masy zajmuje ok 10 minut.
Niestety w tym przepisie użyłam cukru - wiem, wiem biała trucizna - niestety nie miałam nic innego pod ręką, oraz nie miałam możliwosci wyskoczenia do sklepu - atak na pieczenie dopadł mnie ok 9.30 pm w sobotę. Zresztą, raz na pół roku można!! Myslę, że zamiast cukru pudru, można dodac miód, syrop z agawy, albo stevia. Następnym razem wypróbuję.
Składniki:
130g masła orzechowego
2 banany
100g cukru pudru - lub inna słodka alternatywa
60g cukru - nierafinowany, brązowy
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki - bez glutenu
Przygotowanie:
W niewielkim naczynku dokładnie połącz masło orzechowe z rozgniecionymi bananami.
Dodaj resztę składników, ugniec ciasto i odstaw do lodówki na ok 40 minut.
Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Uformuj ciasteczka w prostokąciki, kuleczki, lub cokolwiek innego.
Ciasteczka pieczemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy na 20 minut do ostudzenia.
Smacznego!
URBAN JUNGLE IDEAS
http://loves.anothermag.com/25135/test-tube-chandelier |
www.onekindesign.com ... CUDO!!! Zycia mi nie starczy, na te wszystkie projekty. |
http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html |
http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html |
http://www.sandraosterinteriors.com/au-christmas-tree/ |
Rośliny, które odrastają: mięta
Przyciete zioła w opakowaniu, nie muszą być jednorazowe.
Moja cudownie pachnacą mięta z paczki, zrobiła mi psikusa i wypułciła korzenie.
Zachecam Was do wyhodowania własnych 'korzeni' i hop siup do doniczki.
Wystarczy, że włożysz łodyżkę do słoiczka z wodą na kilka dni.
Po tygodniu powinnaś zobaczyć pierwsze, malusie korzonki.
Po ok. hmmm 2-3 tygodniach, można spróbować roślinkę zasadzić.
Sałatka z bobu, ciecierzycy, czerwonej cebulki
Składniki:
150g bobu
puszka ciecierzycy
jedna czerwona cebula - pokrojona w kosteczkę
oliwa z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
łyżka natki pietruszki - opcjonalnie
kiełki
ziarna słonecznika
Wykonanie:
Bób gotuję i mieszam z pozostałymi składnikami.
Doprawiam solą i pieprzem.
Bon apetit.
Mięta i sok z cytryny
wspomaga pracę układu pokarmowego
przyspiesza gojenie się ran
oczyszcza organizm z toksyn,
obniża poziom cholesterolu,
wzmacnia naczynia krwionośne
jest przydatna w nadciśnieniu
Cytryna chroni przed zakwaszeniem organizmu
działa przeciwbakteryjnie
Sałatka z ziemniaków, ogórków kiszonych i czerwonej fasolki
Skladniki:
paczka ziemniaków salatkowych
puszka czerwonej fasolki w zalewie
kilka ogórków kiszonych - pokrojone w kostkę
oliwa
sól, pieprz,
kilka ogórków kiszonych - pokrojone w kostkę
oliwa
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję i kroję na mniejsze części.
Odkładam na bok i czekam, aż ziemniaki wystygną.
Dodaję odsączoną fasolkę i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.
Marynata: łączę 2 łyżeczki oliwy z oliwek z dwoma ząbkami przeciśniętego czosnku. Doprawiam solą i pieprzem.
Mieszam z ziemniakami i posypuję sałatkę koperkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Archiwum bloga
-
▼
2017
(11)
- ▼ marca 2017 (4)
- ► lutego 2017 (7)
-
►
2016
(217)
- ► grudnia 2016 (5)
- ► listopada 2016 (14)
- ► października 2016 (28)
- ► września 2016 (21)
- ► sierpnia 2016 (7)
- ► lipca 2016 (18)
- ► czerwca 2016 (19)
- ► kwietnia 2016 (12)
- ► marca 2016 (15)
- ► lutego 2016 (21)
- ► stycznia 2016 (44)
-
►
2015
(217)
- ► grudnia 2015 (47)
- ► listopada 2015 (21)
- ► października 2015 (17)
- ► września 2015 (20)
- ► sierpnia 2015 (20)
- ► lipca 2015 (17)
- ► czerwca 2015 (18)
- ► kwietnia 2015 (13)
- ► marca 2015 (6)
- ► lutego 2015 (2)
- ► stycznia 2015 (17)
-
►
2014
(147)
- ► grudnia 2014 (18)
- ► listopada 2014 (9)
- ► października 2014 (22)
- ► września 2014 (8)
- ► sierpnia 2014 (11)
- ► lipca 2014 (7)
- ► czerwca 2014 (10)
- ► kwietnia 2014 (11)
- ► marca 2014 (15)
- ► lutego 2014 (10)
- ► stycznia 2014 (10)
-
►
2013
(249)
- ► grudnia 2013 (7)
- ► listopada 2013 (21)
- ► października 2013 (25)
- ► września 2013 (12)
- ► sierpnia 2013 (18)
- ► lipca 2013 (14)
- ► czerwca 2013 (14)
- ► kwietnia 2013 (35)
- ► marca 2013 (26)
- ► lutego 2013 (19)
- ► stycznia 2013 (36)
-
►
2012
(88)
- ► grudnia 2012 (8)
- ► listopada 2012 (3)
- ► października 2012 (4)
- ► sierpnia 2012 (1)
- ► lipca 2012 (23)
- ► marca 2012 (8)
- ► lutego 2012 (41)