Wiosenna propozycja na zdrowy lunch


I nie tylko na lunch. Super szybką i bardzo zdrową sałatkę można przygotować, gdy wracamy do domu z ssaniem żołądka i świadomością, ze żaden obiad na nas nie czeka. Z własnego i znajomych doświadczenia wiem, że w takich sytuacjach idziemy po drodze do sklepu i kupujemy jakieś śmieciowe żarcie, którego przygotowanie zajmuje 10 minut.

Moja super, napakowana tym co najlepsze, sałatka jest super szybka w przygotowaniu i w przeciwieństwie do śmieciowego żarełka, jest prawdziwym bogactwem minerałów i witamin. Dodatkowo zdrowo napcha nas na dłużej :)


150g kaszy jęczmiennej | garsć orzechów nerkowca | po 1 łyżce nasion: słonecznika, sezamu, siemienia lnianego | po 1 łyżce posiekanych ziól: kolendra, pietruszka, rzeżucha, szczypiorek | sól i pieprz do smaku | oliwa z oliwek 

Ugotowaną kasze połącz z pozostałymi składnikami, dopraw do smaku, wymieszaj i jedz.


Fuck YEAH Amazing Nature: Red-lipped Batfish

Sfochowana ryba, z czerwoną szminką na ustach, która jest kiepskim pływakiem. Natura jest piękna ;)

http://aequoreusvita.weebly.com/red-lipped-batfish.html
http://thediveshack.blogspot.co.uk/2012/10/creature-feature-rosy-lipped-batfish.html
https://freakyanimals.wordpress.com/2013/11/25/the-red-lipped-batfish/

Pikantny kalafior


Już niedługo wszyscy objadać się będą przepysznym, ugotowanym, a następnie podsmażonym na dużej ilości masełka z bułką tartą, KALAFIOREM. Za młodu uwielbiałam wyjadać chrupiącą i lekko słonawą bułkę tartą. Kalafior niekoniecznie znikał z mojego talerza. Bułka zawsze.

Kalafior, jako dodatek do dań głownych można również przygotować w trochę zdrowszej wersji - bez bułki tartej, bez masła. Smakuje równie rewelacyjnie i uzależnia tak samo jak tradycyjny kalafior.

średni kalafior | 1 cebula | łyżeczka platków chilli | 3 łyżki oleju rzepakowego | łyżeczka soli | szczypta kurkumy | świeża kolendra

Kalafior podziel na średnie kawałki.

Cebulę pokrój w cienkie plasterki.

Rozgrzej olej, dodaj cebulę, chilli i smaż przez 5 minut na średnim ogniu. 

Dodaj różyczki kalafioru, sól, kurkumę i kilka łyżek wody. Zamieszaj, przykryj i smaż przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.

Podawaj z pietruszką, lub kolendrą. 


#PleaseGoVegan :)

Rajma, curry z czerwonej fasolki


Pracuję z Pakistańczykiem i nie trudno zgadnąć, co jest naszym ulubionym tematem do rozmów. Curry, tarka, masala, aloo gobi, jalfrezi, etc. Raz zaintrygował mnie, gdy oznajmił, że jedno z jego ulubionych curry to to, przyrządzone z czerwonej fasolki. Wow !? Zrobiłam małresearch i zaczęłam tworzyć Rajma.

Cynamonowo-słodka masala to idealne połączenie z fasolką. Rajma można spożywać, razem z roti, ciapati, lub z ryżem (Rajma Chawal). Danie jest mega sycące, naładowane składnikami odżywczymi, niskokaloryczne, tanie i łatwe w przyrzadzeniu.

5-6 łyżek oleju rzepakowego | 1 łyżeczka ziaren kuminu (kmin rzymski) | kawałek kory cynamonowej, ok 4 cm | 1 świeże chilli | liść laurowy | 1 duża cebula, posiekana | 3 ząbki czosnku | kawałeczek imbiru | 1 lyżeczka soli | garść pomidorków koktajlowych | 1 i 1/2 łyżeczki garam masala | 1/4 łyżeczki kurkumy | szczypta chilli w proszku |  2 łyżki przecieru pomidorowego | 1 łyżeczka cukru | 1 - 1 i 1/2 szklanki wody | świeża kolendra do przybrania

Najpierw rozgrzej olej rzepakowy i dodaj kumin, cynamon, chilli i lisć laurowy. Smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu.

Dodaj cebulę, czosnek i imbir. Posól, zwiększ ogień i smaż, aż warzywa lekko się zarumienia. Dodaj pomidorki i smaż, aż będą na tyle miękkie, byś z łatwością mogła je zmiazdzyć.

Dodaj garam masala, kurkumę, chilli w proszku i smaż przez minutkę. Tłuczkiem do ziemniaków delikatnie zmiażdż warzywa.

Dodaj cukier, przecier pomidorowy i wodę. Gotuj przez 5-10 minutek na średnim ogniu.

Dodaj odsaczoną fasolkę, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 15 minut na malutkim ogniu. 

Dopraw do smaku.


#PleaseGoVegan :)

Smalec z bakłażana i fasolki JAś


Cieply wieczór, kilka szklanek whiskey i bakłażan w lodówce. Padło kilka pomysłów, ale wybrałysmy smalec - tłuściutki, ziołowy, przepyszny, a do tego banalnie prosty w wykonaniu. MY zjadłyśmy jeden słoik odrazu. Nie potrafiłyśmy się powstrzymac. Na dobrym domowym chlebie - niebo w gębie. Smalczyk najlepiej smakuje na drugi dzień. Z odrobiną soli himalajskiej i kiszonym ogórkiem. Oh..

2 liście laurowe | 2 jagody jałowca | 2 ziarenka ziela angielskiego | ok 1/4 szklanki oleju rzepakowego | 1 cebula | 2-3 ząbki czosnku | sól | pieprz 1 puszka fasolki jaś | 1 bakłażan 

Bakłażan przekrój na pół, posól miąż i odstaw na 30 minut. Po tym czasie papierowym ręcznikiem zetrzyj solny sok. Pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek posiekaj. Rozgrzej olej, dodaj liść laurowy, ziele i jagody. Smaż przez 2 minuty.

Dodaj cebulę, czosnek i bakłażan. Dopraw do smaku. Smaż na dużym ogniu, aż warzywa lekko się zarumienią. Często mieszaj.

Odsącz fasolkę i dodaj do warzyw. Smaż przez kolejne 5 minut, delikatnie ugniatając fasolkę.

Zdejmij z palnika, wyłów lisć laurowy i ziarenka i zmiksuj na gładki krem. Dodaj więcej oleju w razie potrzeby. Dopraw solą i pieprzem.

Wrzuć spowrotem na patelnie i smaż przez 4-5 minut. 

Przerzuć do słoiczków i odstaw. 

Jedz na drugi dzień i #PleaseGoVegan :)

Delikatne curry z kalafioru i groszku z kokosowa masala


Wine zwalam na wiosne, bo robi sie cieplo i malo mnie w domu. A za co ? Za brak zapisywania tego co stworzylam. Dobra, zapiski sa gdzies tam na karteczkach, które fruwaja i pewno niedlugo sie zgubia. Dlatego powstal ten blog - by w sposób latwy i szybki zapisywac te pysznosci roslinne. Wiosna, chodze tu i tam. Duzo muzyki, street food fairs i spacerów. 

Mam troche do nadrobienia (bo kilka fajnych potraw udalo mi sie ugotowac), jak np kremowe curry z kalafioru i groszku. Kremowy sos powstal poprzez polaczenie przypraw, mleczka kokosowego z orzechami nerkowca. Powiem szczerze, ze nigdy mnie nie ciagnelo w strone curry z sosem na bazie mleka kokosowego. Co prawda miliony lat temu jadla Thai green chicken curry i bylo niesamowicie smaczne. Od tamtego czasu jedyne curry, które stworzylam z mleczkiem kokosowym bylo to --> odsylam do przepisu.

Ponizsze curry to prawdziwe niebo w gebie - jest lekko slodkawe, delikatnie pikantne i kremowe. Dla mnie idealne. Przepis dodam wkrótce.



Lunch pack


Jestem w niebowzieta !! Nie dosc, ze pieknie swiecilo slonce, pobliski park odwiedzila czapla, to bardzo mile slowa dzis padly. Uslyszalam, ze moje kolorowe lunch'e inspiruja do zdrowszego odzywiania sie :)

Spójrzcie tylko na mój wege pack :) jak mozna wybrac schabowego i ziemniaki ? Jedzenie z mojego pudelka 'promienieje radoscia' ^^


Kanapersy z salaty


Mozna i bez chleba :)



Wiosenna kukurydza w pikantnym maselku pieturszkowym


Mimo, iz wiosna dalej na wakacjach i nie zamierza powrócic, w mojej kuchni powstala przepyszna wiosenna kukurydza. Grilowana, chrupka, w pikantnym maselku ziolowo-czosnkowym.



Pikantne tofu z dymką


Na dziś proponuję, może nie taki szybki w przygotowaniu, ale bardzo fajny i zdrowy przepis na przekąskę, lub dodatek do dań, np curry. Smażone z azjatyckimi przyprawami i dobrze odstączone kosteczki tofu, ze świeżą dymką, lub szczypiorkiem. Palce lizać. 

Tostujemy chlebek pita, napychamy w niego tofu i zajadamy. Można dodać domowej roboty hummus, lub świeżego ogórka.


1 kostka twardego tofu | 1 i 1/2 łyżeczki ziaren kuminu | 1/2 łyżeczki płatków chilli | 5 zabków czosnku | ok 1/2-1/4 łyżeczki soli | szczypta garam masala i kolendry w proszku | 1 łyżka przecieru pomidorowego | 3 dymki | olej rzepakowy 

Dobrze odsącz tofu, najlepiej przyciskając ciężkim przedmiotem przez 30 minut.
Pokrój w 2 cm kostki i podsmaż z każdej strony.

Ziarna kuminu rozgnieć w moździerzu. Czosnek przecisnij przez praskę

Rozgrzej 3 łyżki oleju rzepakowego, dodaj czosnek, kumin, papryczkę chilli, garam masala, kolendrę, sól i smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj przecier pomidorowy i 2 łyżki wody. Zamieszaj i dodaj usmażone tofu. Smaż przez kolejne 5 minut.

Dodaj posiekaną dymkę i gotuj jeszcze przez minutkę.

Podawaj na gorąco, lub na zimno.


#PleaseGoVegan :)

Curry z ciecierzycy w gęstym sosie z czerwonej soczewicy


Eksperymentowanie z kuchnią indyjską trwa w najlepsze. Przeważnie, gdy przyrządzam chana masala, czyli curry z ciecierzycy, na końcu ugniatam całość z 2 - 3 razy, aby zgnieciony groch nadał delikatnej gęstości mojej masali. Tym razem postanowiłam zagęścić sos z rozgniecionej soczewicy. Czerwona pasowała mi tu idealnie. Nie tylko dlatego, że to dodatkowa porcja białka, ale podsmażona przez chwilę na patelni, a następnie podduszona, szybko zmiękła. Nadała tez fajny posmak całemu daniu. 

Mysle, ze masalę, po przygotowaniu, mozna odstawic na bok do ostygnięcia, odłowic liscie laurowe, oraz papryczki i zmiksowac blenderem. Nie testowałam, więc próbujesz na własną odpowiedzialosc :)

10 łyżek oleju rzepakowego, lub kokosowego | 2,5 łyżeczki ziaren kuminu | 6 liści laurowych | 10 ziarenek pieprzu czerwonego | 3 ziarenka anyżu | 1 papryczka kashimiri | 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy | 3 średnie cebule | 5 zabków czosnku | 1 cm imbiru | 3 pomidory | 1 łyżeczka soli | 2,5-3 łyżeczki kolendry w proszku | 2 łyżeczki garam masala | 1,5 łyżeczki kuminu w proszku | 1/2 łyżeczki kurkumy | szczypta kardamonu w proszku | szczypta asafetidy | 1/2 łyżeczki chilli w proszku | pól szklanki czerwonej soczewicy | 2 szklanki wody | 4 puszki cieciorki 

Do dobrze nagrzanego oleju wrzuć kumin, liście laurowe, pieprz czerwony, anyż, papryczki chilli, gorczyce i smaż (ok 3 minuty), często mieszając. Przyprawy mają się lekko zarumienić. 

Dodaj posiekaną cebulkę, czosnek i imbir. Wymieszaj, aby warzywa były obtoczone w usmażonych przyprawach i smaż na dużym ogniu przez 10-15 minut, lub do momentu, aż cebulka zacznie być miękka. Często mieszaj, by nic nie przypalilo się. Dodaj pokrojony pomidor,  opłukaną soczewice i sól. Smaż przez 10 minut, często mieszając. Możesz delikatnie zgnieść warzywa tłuczkiem do ziemniaków. Uważaj, bo olej lubi pryskać we wszystkie strony.

Dodaj pozostałe przyprawy, zamieszaj i smaż przez kolejne 5-10 minut.

Dodaj 2 kubki wody, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do momentu, gdy olej oddzieli się od masali.

Dodaj odcedzoną cieciorkę, zamieszaj i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
Możesz też dodać  więcej wody.
Dopraw solą i chilli w razie potrzeby.

Gotowe :)

Podawaj z dużą ilością świeżej kolendry, z ryzem, lub ciapati.


#PleaseGoVegan :)

Przepyszne curry z młodych ziemniaczków z sosem z cebulki i oberżyny


Bo curry nigdy za wiele. Gdyby nie inne przepyszne roslinne posilki, pewno zamienilabym sie w curry babke i jadlabym aromatyczne potrawy prosto z Indii co dzien !

Oprócz salatki warzywnej i kilku innych swiatecznych potraw, przyrzadzilam tez aromatyczne curry z mlodych ziemniaczków, które wyszlo oblednie.


5-6 lyzek oliwy z oliwek | 4 liscie laurowe | 2 gozdziki | 5 ziarenk pieprzu czerwonego | 1 i 1/2 lyzeczki ziarenek kuminu | kawalek imbiru | papryczka chilli | 1/2 lyzeczki kozieradki | ok 20 mlodych ziemniaków | 2 cebule | 4-5 zabków czosnku | 2 pomidory | 4 male baklazanki, lub pól sredniego baklazana | 1/2 lyzeczki soli himalajskiej | 1/2 lyzeczki kardamonu w proszku | 1 lyzka kolendry w proszku | 1/2 lyzeczki kuminu w proszku | 1/2 lyzeczki garam masala | 1/2 lyzeczki kurkumy | 1/2 chilli w proszku - opcjonalnie | 2 kubki wody | swieza kolendra do przybrania | chlebek pita

Baklazanki przekrój na pól, oprusz sola i odstaw na 30 minut. Zetrzyj solny sok i posiekaj.

Ziemniaki oczysc i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mozesz równiez je podsmazyc na patelni.

Cebule, czosnek, imbir, pomidory posiekaj z droba kostke.

Rozgrzej oliwe z oliwek i smaz nasiona kuminu, liscie laurowe, gozdziki, czerwony pieprz, posiekany imbir, kozieradke, oraz 1 chilli. Uwielbiam zapach pieczonego kuminu. To jest mój ulubiony moment podczas robienia curry. Smaz przez 2 minutki, mieszajac aby nic sie nie przypalilo.

Dodaj cebule, czosnek, oraz baklazan, zamieszaj i zwieksz ogien. Smaz ok 15-20 minut. Ja zawsze lekko zarumieniam warzywa. Dodaj posiekany pomidor, oraz sól i smaz przez kolejne 10 minut, az powstanie 'gesty' sosik. Czesto mieszaj. Zmiazdz warzywa tluczkiem do ziemniaków.

Dodaj pozostale przyprawy, zamieszaj, smaz przez 3 minuty i wlej 1 kubek wody. Przykryj, zmniesz ogien i gotuj przez 15 minut.

Dodaj ugotowane/usmazone ziemniaki, 1/2 kubka wody i dokladnie wymieszaj. Przykryj i smaz przez 20 minut.

Dopraw do smaku sola i pieprzem w razie potrzeby.

Podawaj ze swieza kolendra, imbirem i chlebkiem pitta.



Żurek wielkanocny



Smalczyk z fasolki i grzybów - przepyszny


Jezeli, ktos zapytal by sie mnie, co chcialabym zjesc przed smiercia, jedna z potraw bylby ten przepyszny smalec z fasoli i kurek. Jest tlusciutki, lekko slonawy, bardzo aromatyczny. Wczoraj walczylam z soba, by odlozyc smalczyk do lodówki i skonsumowac na nastepny dzien. Zazwyczaj konczy sie tak, ze polowa smalczyku znika tego sameg dnia. Wczoraj byl sukces. Smalczyk przetraw do dzisiaj. Jest niesamowity.

2 srednie cebule | 4-5 zabków czosnku | 2 puszki fasolki Jas | 1/2 lyzeczki czabru | 1/2 lyzeczki oregano | 1/2 lyzeczki lubczyku | 4 liscie laurowe | 3 jagody jalowca | 3 owoce ziela angielskiego | ok 1/2 lyzeczki soli himalajskiej | pieprz do smaku | 10 -15 lyzek oliwy z oliwek | kilka kurek (suszone, lub marynowane)

Cebule i czosnek obierz i posiekaj w drobna kostke.

Rozgrzej oliwe z oliwek i wrzuc wszsytkie ziola. Smaz przez 2-3 minuty i dodaj cebule z czosnkiem. Zwieksz ogien i smaz przez ok 10-15 minut - warzywa powinny byc leciutko przypalone, ale nie spalone. Czesto mieszaj.

Dodaj sól i pieprz.

Dodaj odcedzona fasolke i pokrojone grzyby.
Smaz przez nastepne 10 minut, czesto mieszajac. Podczas gotowania, mozesz zmiazdzyc fasolke.

Przenies wszystko do pojemika, wyciagnij jagody, oraz liscie laurowe i zblenduj na gladki krem. 

Przerzuc do sloiczków, dodaj wyciagniete jagody i lisc laurowy i szczelnie zakrec.

Odstaw. 

Najlepiej smakuje na drugi dzien.


#PleaseGoVegan :)

Barley Koftas Curry


...w delikatnym i słodko ostrym sosie curry z dodatkiem mleczka kokosowego. Danie jest pyszne i sycące. Ja podałam z ryżem, ale wg mnie równie dobrze można zajadać z chlebkiem pita + jakaś świeżą sałatką. 


1/2 łyżeczki nasion kuminu | 1 zielona papryczka chilli - pokrojona | 2 goździki | 1/2 łyżeczka nasion gorczycy | 3 ząbki czosnku | 1cm świeżego imbiru | kubek pomidorków koktajlowych, lub dwa średnie pomidory | 1 łyżeczka garam masala | 1 łyżeczka kuminu w proszku | 1 łyżeczka kolendry w proszczku | łyżka słodkiej papryki | 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne | 1/2 łyżeczki soli | puszka mleka kokosowego | garsc orzechów nerkowca 

Koftas przygotowuj z tego >>> przepisu <<<

Rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i dodaj nasiona kuminu, chilli, oraz gorczycę. Smaż przez chwilkę.

Dodaj posiekany czosnek i imbir i smaż dalej.

Dodaj pokrojone pomidory, oraz sól. Smaż, a gdy pomidorki będą miękkie, rozgniec je delikatnie łyżką.

Teraz dodaj sypkie przyprawy, dokładnie zamieszaj i smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj mleczko kokosowe i gotuj przez 10-15 minut.

Orzechy nerkowca zmiksuj z 1/2 szklanki gotującego się sosu curry. Wlej do woka, zamieszaj i wrzuć pulpety.

Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 15-20 minut.

Dopraw w razie potrzeby solć i pieprzem. 



#PleaseGoVegan :)

Barley Koftas Pearl, klopsy z kaszy jęczmiennej indian style


Koftas to pulpety przeważnie z przemielonego mięsa z/lub dodatkiem cebuli i przypraw azjatyckich. W Indiach częściej się spożywa wegetariańskie wersje, zrobione z sera panir, ziemniaków, lub z warzywa, które zwie się calabash (gruszkowaty melon), lub z kilku różnych warzyw. 

Koftas przygotowuje się z aromatycznym sosem curry. Podaje się z ryżem, lub hinduskim chlebkiem.

Do ulepienia pulpetów użyłam kaszy jęczmiennej perłowej, którą później dodatkowo jeszcze zmiksowałam blenderem. Pulpety były idealnie zlepione i nie rozwalały się podczas gotowania z sosie curry. 

Z podanych ilości wychodzi ok 20 kuleczek.


2/3 szklanki kaszy jęczmiennej perlowej | 1 łyżka garam masala | szczypta soli | 1/2 cebuli - posiekana | garść świeżej kolendry - posiekana | pieprz do smaku | łyżka oleju | 2 łyżki maki | 2 łyżki wody

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, dodaj łyżkę oleju i zmiksuj na papkę.

Dodaj do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj. Uformuj w niewielkie pulepty i smaż na rozgrzanym oleju. 

Saag Aloo, curry ze szpinakiem i ziemniakiem


Indian style c.d.n. Dzisiaj goscilo u mnie przepyszne curry z puree szpinakowego, oraz ziemniaka, czyli Saag Aloo. Papaye napewno by jadl jak szalony. 

Saag jest daniem zrobionym na bazie lisci gorczycy, lub z lisci, które w smaku posiadaja troszke goryczki, np lisci zielonej kapusty (collard greens), jarmuz, szpinak, lub lisci pietruszki, itp.

Mozesz uzyc szpianku z puszki, lub swiezego. Ja uzylam tej pierwszej wersji, poniewaz mam ich kilka w szafce i wypadaloby je zuzyc. Opcja ze swiezym szpinakiem wydaje sie tez ciekawa. Napewno kiedys spróbuje.

Zamiast podsmazac, ziemniaki mozesz ugotowac - bedzie szybciej.


5 srednich ziemniaków | puszka szpianku | 1 i 1/2 lyzeczki kuminu w ziarnach | lyzka posiekanego imbiru | 2 papryczki kashmiri chilli | 1 pomidor | 1-2 lyzeczki soli himalajskiej | 1 lyzeczka nasion gorczycy | 1 lyzeczka kolendry w proszku | 1 lyzeczka garam masala | 1/2 lyzeczki kurkumy | szczypta asafetydy | 1 lyzeczka kuminu w proszku | woda | olej do smazenia

Na patelni rozgrzej olej i smaz pokrojone w  kostki ziemniaki. Odstaw na bok, gdy troche zmiekna i zarumienia sie.

Znowu rozgrzej oliwe (ok 5-7 lyzek) i dodaj ziarna kuminu, gorczycy, oraz papryczki chili. Smaz przez 1-2 minuty. Cudownie pachnie, prawda ?? 

Dodaj imbir, pokrojony w kosteczke pomidor i sól. Smaz, az z pomidora zrobi sie aromatyczna papka. 

Dodaj pozostale przyprawy sypkie i 5 lyzek wody. Smaz na srednim ogniu przez 10-15 minut, czesto mieszajac.

Dodaj szpinak i dokladnie wymieszaj z masala. Dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj pod przykryciem przez 10-20 minut, az ziemniaki przesiakna delikatne smaki. Mozesz dodaj troche wody.




#PleaseGoVegan :)

Kremowe lody kokosowo-bananowe


Do lata jeszcze daleko, ale czemu by sobie nie umilic niedzielnego popoludnia kremowymi lodami kokosowo-bananowymi ? O tak. Sposób przyrzadzania jest banalny. Lista skladników jest krotka, a rozkosz trwa i trwa. 


mleko skondensowane | puszka mleczka kokosowego pelnotluste | syrop klonowy - opcjonalnie | 1 banan 

Mleczko skondensowane zrób z tego przepisu. Bardzo latwa rzecz. Dwa skladniki.

Nastepnie oddziel wode od mleka kokosowego i polacz z mleczkiem skondensowanym, oraz rozgniecionym bananem. 

Przenies do pojemnika, lub pojemniczków i wstaw do lodówki na 2-4 godziny.

Podawaj z polewa czekoladowa, lub syropem klonowym i wiórkami kokosowymi.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga