Smalczyk z fasolki i grzybów - przepyszny


Jezeli, ktos zapytal by sie mnie, co chcialabym zjesc przed smiercia, jedna z potraw bylby ten przepyszny smalec z fasoli i kurek. Jest tlusciutki, lekko slonawy, bardzo aromatyczny. Wczoraj walczylam z soba, by odlozyc smalczyk do lodówki i skonsumowac na nastepny dzien. Zazwyczaj konczy sie tak, ze polowa smalczyku znika tego sameg dnia. Wczoraj byl sukces. Smalczyk przetraw do dzisiaj. Jest niesamowity.

2 srednie cebule | 4-5 zabków czosnku | 2 puszki fasolki Jas | 1/2 lyzeczki czabru | 1/2 lyzeczki oregano | 1/2 lyzeczki lubczyku | 4 liscie laurowe | 3 jagody jalowca | 3 owoce ziela angielskiego | ok 1/2 lyzeczki soli himalajskiej | pieprz do smaku | 10 -15 lyzek oliwy z oliwek | kilka kurek (suszone, lub marynowane)

Cebule i czosnek obierz i posiekaj w drobna kostke.

Rozgrzej oliwe z oliwek i wrzuc wszsytkie ziola. Smaz przez 2-3 minuty i dodaj cebule z czosnkiem. Zwieksz ogien i smaz przez ok 10-15 minut - warzywa powinny byc leciutko przypalone, ale nie spalone. Czesto mieszaj.

Dodaj sól i pieprz.

Dodaj odcedzona fasolke i pokrojone grzyby.
Smaz przez nastepne 10 minut, czesto mieszajac. Podczas gotowania, mozesz zmiazdzyc fasolke.

Przenies wszystko do pojemika, wyciagnij jagody, oraz liscie laurowe i zblenduj na gladki krem. 

Przerzuc do sloiczków, dodaj wyciagniete jagody i lisc laurowy i szczelnie zakrec.

Odstaw. 

Najlepiej smakuje na drugi dzien.


#PleaseGoVegan :)

2 komentarze:

  1. Anonimowy4/11/2016

    Zrobiłam z suszonych kurek-obłęd totalny:) dzięki za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wow !! wyobrazam sobie !!! zapisalam na liste rzeczy do zrobienia :))) dzieki, buziak X

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga