Przepyszne curry z młodych ziemniaczków z sosem z cebulki i oberżyny


Bo curry nigdy za wiele. Gdyby nie inne przepyszne roslinne posilki, pewno zamienilabym sie w curry babke i jadlabym aromatyczne potrawy prosto z Indii co dzien !

Oprócz salatki warzywnej i kilku innych swiatecznych potraw, przyrzadzilam tez aromatyczne curry z mlodych ziemniaczków, które wyszlo oblednie.


5-6 lyzek oliwy z oliwek | 4 liscie laurowe | 2 gozdziki | 5 ziarenk pieprzu czerwonego | 1 i 1/2 lyzeczki ziarenek kuminu | kawalek imbiru | papryczka chilli | 1/2 lyzeczki kozieradki | ok 20 mlodych ziemniaków | 2 cebule | 4-5 zabków czosnku | 2 pomidory | 4 male baklazanki, lub pól sredniego baklazana | 1/2 lyzeczki soli himalajskiej | 1/2 lyzeczki kardamonu w proszku | 1 lyzka kolendry w proszku | 1/2 lyzeczki kuminu w proszku | 1/2 lyzeczki garam masala | 1/2 lyzeczki kurkumy | 1/2 chilli w proszku - opcjonalnie | 2 kubki wody | swieza kolendra do przybrania | chlebek pita

Baklazanki przekrój na pól, oprusz sola i odstaw na 30 minut. Zetrzyj solny sok i posiekaj.

Ziemniaki oczysc i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Mozesz równiez je podsmazyc na patelni.

Cebule, czosnek, imbir, pomidory posiekaj z droba kostke.

Rozgrzej oliwe z oliwek i smaz nasiona kuminu, liscie laurowe, gozdziki, czerwony pieprz, posiekany imbir, kozieradke, oraz 1 chilli. Uwielbiam zapach pieczonego kuminu. To jest mój ulubiony moment podczas robienia curry. Smaz przez 2 minutki, mieszajac aby nic sie nie przypalilo.

Dodaj cebule, czosnek, oraz baklazan, zamieszaj i zwieksz ogien. Smaz ok 15-20 minut. Ja zawsze lekko zarumieniam warzywa. Dodaj posiekany pomidor, oraz sól i smaz przez kolejne 10 minut, az powstanie 'gesty' sosik. Czesto mieszaj. Zmiazdz warzywa tluczkiem do ziemniaków.

Dodaj pozostale przyprawy, zamieszaj, smaz przez 3 minuty i wlej 1 kubek wody. Przykryj, zmniesz ogien i gotuj przez 15 minut.

Dodaj ugotowane/usmazone ziemniaki, 1/2 kubka wody i dokladnie wymieszaj. Przykryj i smaz przez 20 minut.

Dopraw do smaku sola i pieprzem w razie potrzeby.

Podawaj ze swieza kolendra, imbirem i chlebkiem pitta.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga