Jak zrobić miodowo-imbirowe tabletki do ssania na ból gardła

thekitchn.com

1/2 szklanki grubo pokrojonego imbiru | świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny 1 szklanka brązowego cukru | 1 łyżka stołowa miodu | cukier puder

W dużym garnku zagotuj 300 ml wody i dodaj pokrojony imbir - gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj sok z cytryny. 
Przygotuj stół: rozsyp cukier puder i uformuj średnie dziurki.

redpathsugar.com
 Dodaj brązowy cukier, oraz miód (cukier będzie probował wykipieć - uważaj). Doprowadź do wrzenia (użyj termometr - 150C). 
Ważne: nie mieszaj. 
Zdejmij z ognia jak tylko mikstura osiągnie odpowiednią temperaturę.
Ostrożnie przelej do uformowanych otworków. Odczekaj 5 minut - niech cukierki schłodzą się trochę. Posyp cukrem pudrem.

Przechowuj w słoiku, lub innym pojemniku przez około miesiąc.

Sałatka - ciecierzyca, zioła, pomidory, czerwona cebula, szpinak, kiełki, nasiona


Składniki:
dwie puszki ciecierzycy
łyżeczka suszonych przypraw: bazylia i oregano
kilka pomidorków koktajlowych - pokrojone
mała czerwona cebula - posiekana
1 papryczka chilli, lub pół łyżeczki płatków chilli
5 garści szpinaku
po jednej łyżeczce nasion: chia, siemienia lnianego, oraz słonecznika
1/2 łyżeczki soku z cytryny - opjonalnie
3-5 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
garść kiełków - rzeżucha, lub chia
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
 Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw do smaku. 

    Kąpiel - sól krystaliczna, oliwa z oliwek

    epsomsaltlaxative.org
    [składniki]
    1 szklanka soli krystalicznej

    2 łyżki oliwy z oliwek

    [przygotowanie]
    Napełnij wannę gorącą wodą, wymieszaj składniki i dodaj do wody.


    Po 20 minutach weź letni prysznic.

    Rezultat:
    Sól krystaliczna dodana do gorącej kąpieli pomaga wyciągnąć toksyny z organizmu, uspokaja nerwy, łagodzi bóle, oraz rozluźnia mięśnie. Ponadto pomaga oczyścić naczynia limfatyczne. 



    Dodanie do kąpieli oliwy z oliwek sprawi, ze Twoja skóra będzie odpowiednio nawilżona, oraz jedwabiście gładka. 

    Jeśli Twoja skóra jest wrażliwa lub uszkodzona, nie należy zażywać tego typu kapeli.

    Nature is the best designer - photography




    DODATKI [do wege obiadu, sniadania, kolacji]

    Kotlety z buraków i ciecierzycy


    [składniki]
    dwa buraki - starte
    1 puszka ciecierzycy - dobrze odsaczona
    1 łyżka drobno posiekanej cebuli
    2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chilli
    1/4 łyżki startego czosnku 
    1 łyżeczka soku z cytryny
    1 łyżka mąki kukurydzianej
    sól
    łyżki siemienia lnianego - powder
    bułka tarta

    [przygotowanie]
    Odcedź ciecierzycę z wody i rozgnieć na gładką papkę. Odstaw.

    Rozgrzej olej na patelni i dodaj cebulę, czosnek i papryczki chilli. Smaż przez kilka minut. 

    Dodaj starty burak. 

    Gotuj przez 5-10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku.

     Dodaj rozgniecioną ciecierzycę i dokladnie wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i posiekaną kolendrę. Gotuj przez kilka minut. Sciagnij z ognia i dodaj siemie lniane. Wymieszaj, dopraw do smaku. Odstaw na bok na ok. 1 godzinę. 

    Panierka:
    z odstawionego farszu, uformuj małe klopsy/kotlety i obtocz je w bułce tartej. 

    Rozgrzej olej i smaż kotlety na złoty kolor.

    ***

    Jako klopsy: podawaj z sosem pomidorowym.

    Kłopoty z koncentracją ? Jak sobie radzić - naturalnie

    Problemy z koncentracją i pamięcią mogą pojawić się w każdym wieku i trwać dłużej, lub krócej. Jeżeli miewasz kłopoty ze skupianiem się nad jedną czynnością, oznaczać to może, ż  brakuje ci kilku składników mineralnych, oraz witamin. Zacznij od odpowiedniej diety.

    Dieta na dobrą pamieć, to produkty bogate w:

    - żelazo, jest niezbędne do prawidłowego przyswajania witamin z grupy B, oraz uczestniczy w transporcie tlenu do mózgu.
    Produkty bogate w żelazo:

    • melasa,
    • pokrzywa, 
    • tofu,
    • pestki dyni, 
    • soja, fasola (black and kidney beans), groch, soczewica, ciecierzyca,
    • wodorosty, 
    • pistacje, orzechy włoskie
    • kiełki pszenicy, produkty zbożowe pełnoziarniste,
    • figi,
    • suszone owoce (morele, rodzynki, brzoskwinie),
    • brokuły, szpinak.


    - magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu, poprawia pamięć i myślenie.
    Produkty bogate w magnez:

    • kakao, lub gorzka czekolada,
    • biała fasola, groch, ciecierzyca, soczewica,
    • kiełki zboża, płatki owsiane,
    • orzechy (migdały, orzechy nerkowca, oraz pozostałe orzechy), pestki dyni, nasiona sezamu,
    • otręby pszenne, oraz mąka pszenna,  
    • soja, 
    • ziarna gorczycy,
    • figi, morele,
    • banany,morele, 
    • szpinak, brokuły, szczypiorek, koperek i sałata, 
    • woda mineralna.


    - cynk - badania wykazały, że cynk ma istotny wpływ na pracę mózgu - poprawia sprawność intelektualną, zapobiega rozwojowi demencji starczej. 
    Produkty bogate w cynk to:

    • otręby pszenne, kiełki pszenicy, 
    • nasiona dyni i słonecznika, 
    • większość grzybów (m.in kania, koźlak, pieczarka, maślak i in.),
    • mąka pszenna, razowa, owsiana, jęczmienna, 
    • kakao, 
    • melasa, 
    • orzechy, 
    • groch, bób, fasola, soczewica, 
    • herbata, 
    • suszone drożdże, 


    - potas - wspomaga dostarczanie tlenu do mózgu, jest potrzebny do zachowania bilansu wody.
    Produkty bogate w potas to:

    • kalarepa, pietruszka, ziemniaki, buraki, botwinka, czosnek, bakłażan, koperek, cukinie,  pomidory,  grzyby, chrzan, szpinak, groszek zielony, bób,
    • wiekszość owoców: ananasy, agrest, brzoskwinie, banany,  morele, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, winogrona, suszone owoce,
    • kasza gryczana, jęczmienna,  płatki kukurydziane, owsiane, oraz pszenne,
    • pieczywo żytnie i chrupkie, otręby pszenne,
    • orzechy, kakao.


    - kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, zmniejszają ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera, 
    Produkty bogate w kwasy tłuszczowe to:

    • oleje: rzepakowy, sojowy, z otrębów ryżowych, słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, z pestek winogron, kokosowy, 
    • oliwa z oliwek,
    • masło kakaowe.


    - węglowodany - aby nasz mózg mógł prawidłowo funkcjonować, musimy dostarczy mu odpowiedniej ilości energii. Najlepszym jej źródłem są węglowodany złożone.
    Produkty bogate w węglowodany złożone to:

    • otręby, pieczywo pełnoziarniste,
    • brązowy ryż, kukurydza, kiełki, ziemniaki, fasola,
    • muesli,


    - kwas foliowy, wspomaga produkcję serotoniny i nadadrenaliny.
    Produkty bogate w kwas foliowy to:

    • fasola, soja, soczewica, groch,
    • kalarepa, brukselka, seler, kalafior, salata, brokuły, szparagi, szpinak, natka pietruszki, groszek, kiełki, pomidory,  
    • otręby pszenne, ryż brązowy, kasza.



    - lecytyna,  stanowi bardzo ważny element mózgu i tkanki nerwowej: poprawia aktywność umysłową, wzmacniając zdolność zapamiętywania i koncentracji, ponadto zabezpiecza osłonkę mielinową, redukuje uczucie znużenia.
    Produkty bogate w lecytyne to:

    • soja.


    - witaminy:
    wszystkie przeciwutleniaczne pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację. Zwalczają wolne rodniki, które negatywnie wpływają na zdrowe komórki, w tym nerwowe.
    witamina A - marchewka, brokuły, słodkie ziemniaki, ser, wzbogacane niskotłuszczowe produkty do smarowania, szpinak, dynia, brzoskwinie, papaja, mango, zielony groszek, pomidory,
    witamina B - drożdże, orzechy, sery, ziemniaki, groszek zielony, suszone owoce, pełnowartościowe pieczywo, ryż, soja, szparagi, brokuły, 
    witamina C - warzywa kapustne (czerwona, biała, kalarepa, brukselka, kalafior, brokuły) i owoce jagodowe (truskawki, czarne oraz czerwone porzeczki, jagody czarnego bzu, jeżyny, maliny, owoc dzikiej róży - jak również suszone platki róży), ziemniaki, żółte i zielone warzywa (nać pietruszki, cebula, szpinak, rzepa, groszek, szparagi, pomidory, karczochy, dynia, ziarnach soi), owoce (jabłka, truskawki, maliny, kiwi), owoce cytrusowe (mango, cytryny, pomarańcze, grejpfruty, melony, ananasy),
    witamina D - zboże, grzyby,
    witamina E - siemie lniane, awokado, oleje roślinne, migdały, jajka, marchewki, orzechy, brukselka, szpinak i inne warzywa zielone, szprotki, nasiona słonecznika, mango, oliwki, papaja, orzeszki ziemne, kiwi, banany, jabłka, ziarna zbóż.

    Mozna równiez zainteresowac sie aromaterapia, czyli leczeniem za pomoca zapachu, poniewaz dychanie olejków eterycznych pomoze odzyskac dobre samopoczucie, koncentracie i stabilnosc umyslowa. Olejki polecane przy braku koncentracji to: cytrynowy, limonkowy, z owocu jalowca, rozmarynowy, imbirowy, czy tez mietowy.

    www.livestrong.com
    Neauty Oils and Butters, E.Stavert

    Ogórki

    Ogórek, ponieważ posiada mało kalorii i zero tłuszczu, jest często postrzegany jako zdrowe warzywo. Ale nie tylko dlatego. Ogórek zawiera wiele witamin i minerałów: (pół szklanki soku z ogórka):
    • minerały: potas (76mg), krzem, wapń(8mg), fosfor (12mg),
    • błonnik,
    • kwasy tłuszczone omega - 3 i omega -6 (2.6 mg i 14.6 mg)

    Właściwości ogórka


    Bądź piękna naturalnie:
    Duża zawartość wody, witamin, oraz obecność składników mineralnych, sprawia że ogórki są istotną częścią pielęgnacji skóry:
    • maseczki do twarzy ujedrniają skórę - naturalne kosmetyki z ogórka, mogą być stosowane do każdego rodzaju cery (sucha - nawilżenie, tłusta - oczyszczenie),
    • ogórki posiadają przeciwzapalne właściwości - kwasy askorbinowy i kawowy obecne w ogórkach, skutecznie mogą pomóc zmniejszyć opuchliznę i obrzęki pod oczami,
    • ogórek schładza skorę, co może przynieść skuteczna ulgę w przypadku poparzeń słonecznych,
    • zmniejsza pory,
    • lekko rozjaśnia skórę, liwkidując przebarwienia,
    • wygładza zmarszczki,
    • zawartość ogórka to 96% wody, która jest bardziej wartościowa niż zwykła woda! 'Woda ogórkowa' reguluje nawodnienie ogranizmu i temperaturę ciała. Również pomaga wypłukać toksyny z organizmu, oraz rozpuszcza kamienie nerkowe,
    • jest bogaty w krzem i siarkę, a regularne spożywanie tego warzywa, promuje zdrowy wzrost włosów. Aby uzyskać lepszy rezultat, połącz sok z ogórka, z sokiem: z marchwi, z sałaty lub szpinaku,
    • krzem również pomaga utrzymać zdrowe i silne paznokcie, zapobiegając przed rozdwajaniem i łamaniem się,
    • ogórek skuteczny jest w problemach skórnych takich jak egzema, trądzik,
    • ze względu na niską zawartość kalorii i tluszczów, oraz wysoką zawartość wody, ogórek to idealny składnik diety dla osób chętnych stracić zbędne kilogramy.
    Nowotwory:
    • ogórki zawierają trzy lignany, które wykazują silne właściwości antynowotworowe - w tym raka piersi, rak prostaty, rak macicy i rak jajnika.
    Układ krwionośny:
    • sok z ogórka zawiera dużo potasu, magnezu i błonnika, które skutecznie regulują ciśnienie krwi. Sprawia to, że ​​ogórek jest bardzo pomocny w leczeniu zarówno niskiego jak i wysokiego ciśnienia krwi,
    • stwierdzono korzystne działanie soku z ogórka w walce z cukrzycą - rośliny te zawierają hormon, który jest potrzebny komórkom trzustki do wytwarzania insuliny,
    • ponadto naukowcy odkryli, że niektóre sterole występujące w ogórkach, mogą zmniejszyć poziom złego cholesterolu.
    everydayfabulousbylovelylin
    Korzystne dla zębów i dziąseł
    • picie soku z ogórka jest wskazane dla osób z problemami zębów i dziąseł. 
    Układ pokarmowy:
    • zaburzenia trawienia, takie jak zgaga, zapalenie błony śluzowej żołądka, a nawet wrzody, można wyleczyć poprzez dzienne spożycie świeżego soku z ogórków. Duża zawartość wody i błonnika, jest bardzo skuteczna w oczyszczeniu przewodu pokarmowego z toksyn, 
    • codzienne spożycie soku z ogórków może być skutecznym lekarstwem na przewlekłe zaparcia.
    Zdrowe stawy:
    • ogórek jest doskonałym źródłem krzemionki, która wiadomo, wzmocnia tkankę łączna, dzięki czemu nasze stawy są zdrowie i silne,
    • jest bogaty w witaminy A, B1, B6, C i D, kwas foliowy, wapno, magnez i potas - po zmieszaniu z sokiem z marchwi, mogą złagodzić artretyzm i bóle stawów.

    Fucked up Planet Earth

    Detox organizmu - 10 naturalnych produktów, które pomogą oczyścic Twój organizm z toksyn

    Zielona herbata
    Jest bogatym zródłem przeciwutleniaczy, jednym z nich jest katechin. Odpowiedzialny jest on za wzrost wydajności wątroby. Ponadto picie zielonej herbaty sprawia, że  nasz organizn jest odpowiednio nawodniony.

    Karczochy
    eatafterreading.blogspot.co.uk
    Karczochy bardzo bogate w błonnik, zawierają cynarynę, substancję działającą korzystnie na błonę śluzową żołądka. Substancja ta jest odpowiedzialna za pobudzanie trawienia, zwłaszcza trawienia tłuszczów. Cynaryna chroni i wzmacnia wątrobę, oraz odtruwa organizm, poprzez usuwanie nadmiaru wody. Wykazują też łagodne działanie moczopędne, które pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu.

    Kolendra
    Związki chemiczne zawarte w kolendrze, są odpowiedzialne za oczyszczenie organizmu z metali ciężkich (które mogą prowadzić do depresji, nowotworów, problemów z tarczycą i wielu innych schorzen).

    Cytryna
    www.medimanage.com

    Cytryna działa wspomagająco na wątrobę i trzustkęstymulując wydzielanie enzymów, co pozwala przekształcić toksyny w rozpuszczalne w wodzie formy, które są bardzo łatwo usuwane z organizmu. Cytryny ponadto oczyszczają krew, oraz pobudzają watrobę do prawidłowego działania.

    Buraki
    www.photo-dictionary.com
    Buraki są niesamowite. Jest w nich pełno składników odżywczych i witamin. Pomagają naszej wątrobie i woreczkowi żółciowemu w rozkładaniu toksyn, a ich włókno jest bardzo przydatne dla prawidłowego trawienia i wydalania. 

    Jabłka
    applecrisprecipe.devhub.com/

    Jabłko dzięki temu, że  posiada dużo błonnika i substancji odżywczych, pomaga stymulować produkcję żółci, która jest wykorzystywana przez wątrobę do usuwania toksyn. 
    Błonnik rozpuszczalny - pektyny, jest pomocny w usuwaniu metali ciężkich. 
    Pamiętaj, aby jeść tylko ekologiczne jabłka, gdyż tradycyjne są jednymi z najbardziej opryskanych owoców.

    Zielone warzywa
    timigustafson.com

    Zielone warzywa są podstawą każdej zdrowej diety. 
    To co potrzebujemy od zielonych warzyw to chlorofil. Chlorofil oczyszcza organizm z toksyn, w tym metali ciężkich - herbicydy i pestycydy.

    Czosnek
    bbc.co.uk
    Czosenek posiada potężne właściwości przeciwwirusowe, oraz antyseptyczne. Ponadto pobudza trawienie, a zawarty w nim błonnik działa przeczyszczająco. 
    Czosnek posiada oleje gorczycowe, które pobudzają czynność wątroby, nerek, oraz pęcherzyka żółciowego. 


    Wodorosty/algi
    Wodorosty są bogatym źródłem witamin, minerałów i składników odżywczych, bardzo dobrze przyswajalnych przez nasz organizm. Te morskie rośliny regulują gospodarkę wodną organizmu, oraz ułatwiają pozbywania się toksyn z organizmu.

    Kiełki brokułów
    www.veseys.com
    Kiełki brokułów zawierają fitochemikalia, czyli przeciwutleniacze, które wzmagają wydzielanie śliny i soku żółądkowego, pobudzają trawienie, oraz zwiększają apetyt. Korzystnie wpływają na czynności nerek, ponieważ zawierają dużo potasu, a mało sodu.
    Fitoskładniki mają dużo większą moc jeżeli spożywane są z witaminą witaminami C i E, oraz selenem.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Archiwum bloga