Banan, mięta, nasiona chia


Składniki:
1 szklanka mleka
dwa banany
3 listki mięty
łyżeczka nasion chia

Przygotowanie:
Blendujemy i pijemy.

Bądź piękna NATURALNIE.

Peeling mietowy z lekką nutką czekoladową z olejem z pestek winogron



Peeling przepięknie pachnie, połaczenie mięty i czekolady - ideał ! Olej z pestek winogron regeneruje uszkodzona skórę, oraz pomocny jest w redukowaniu widoczności rozstępów. Mięta pomaga na bóle głowy, ból mięśni, czy przeziębienia. Cukier jak to cukier, nie ma żadnych właściwości zdrowotnych, jedynie co robi dobrze to usuwa martwy naskórek.

Peeling warto stosować rano - poranny, energetyzujący prysznico-peeling - mięta pobudza do działania.


1/2 szklanki brązowego cukru | 1 łyżeczka kakao | 5-7 łyżek oleju z pestek winogron | 10-14 kropelek olejku miętowego 

Dokładnie mieszam wszystkie składniki i nakładam na skórę ciała i twarzy.

Kostki lodu z jadalnymi kwiatami


Coctails TIME ! 
Kostki lodu 'ozdobione' kwiatami? 
Tak !
:)

Poniżej lista jadalnych kwiatów:

kwiaty ozdobne:
aksamitki, begonie, bławatki, bratki, chryzantemy, fiołki wonne, floksy, geranium (pachnąca pelargonia), goździki, hibiskus, lewkonie, liliowce, lwiepaszcze, maki, magnolie, nagietki, nasturcje, niecierpki, róże, słoneczniki, stokrotki, szafirki, tulipany, wiciokrzew japoński

kwiaty drzew i krzewów:
akacja (robinia), bez czarny, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, goździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin (nie jaśminowiec), judaszowiec, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiśnia

kwiaty ziól:
anyż, bazylia, czosnek, kolendra, koniczyna, koper, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, ogórecznik, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, ślaz, tymianek, żywokost

kwiaty warzyw:
kwiaty cukinii (kwiaty męskie i żeńskie), kwiaty dyni, kwiaty zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, no i kalafiory, brokuły, kapary i karczochy)



Prawdziwi mężczyźni nie wymarli !

Zapiekane portabello pieczarki, nadziewane brokułami



Wczorajsze śniadanie to updated śniadanie mistrzów!
Zapiekane kapelusze z brokułami - zaszalałam! Pycha !

W lodówce miałam kilka rzeczy, które musiałam wykorzystać na dniach, by te się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić pieczarki nadziewane pieczarkami, czosnkiem i cebulką - przepis mojej mamuśki, lecz ja dodatkowo postanowiłam sprobować dodać brokuł!

Pomimo obaw jak mix pieczarkowo-brokułowy będzie smakował, potrawa wyszła znakomita!

Składniki:
4 portabello pieczarki

200g pieczarek
kilka różyczek brokuła
2-3 ząbki czosnku
pół cebulki
przyprawy: świeża pietruszka sól, pieprz, wegeta
wegański ser

Przygotowanie:
Rozgrzewam piekarnik do 200C.
Wyrywam nóżki portabello pieczarkom i kroję je w kosteczkę
 z pozostałymi pieczarkami, cebulką i czosnkiem. 
Rozgrzegam oliwę z oliwek i duszę wszystko przez kilka minut, 
aż pieczarki wypuszczą soki. 
Dodaje pietruszki i doprawiam do smaku wegetą. 
Wrzucam pokrojone w mniejsze kawałki różyczki brokuła
 i smażę przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

Kapelusze pieczarek napełniam farszem i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropionej oliwą z oliwek.
Wierzch można posypać startym wegańskim serem - ja akurat nie posiadałam.
Pieczarki wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 25 - 30 minut.



Smacznego !

śmietanka słonecznikowa

Przygotowanie śmietanki z pestek słonecznika jest bardzo proste. Sposób wykonania jest prawie identyczny jak produkcja mleka weganskiego.

Składniki:
szklanka ziaren słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli do smaku
pieprz
poł szklanki wody

Słonecznik zalewam gorącą wodą i moczę przez 20 minut

odcedzam i ponownie zalewam letnią wodą, tak aby przykryć nasionka 

dodaję łyżkę oliwy

sok z cytryny

szczyptę soli, oraz pieprz 

 blenduję przez kilka minut

większa moc blendera = gładsza śmietanka 

odcedzam ziarna, używając gazy, lub innego materiał
przelewam do słoiczka

Stosuje do zabielania zup, do sosów, lub do sałatek warzywnych.

słonecznikowe pozostałości można wykorzystać do wypieków (ciastka), kotletów warzywnych, lub naleśników

Sałatka - brązowy ryż, kukurydza, ciecierzyca, ogórek, brokuły



Składniki:
pół szklanki brazowego ryzu
kilka różyczek brokuła
puszka ciecierzycy
pół puszki kukurydzy
kilka garści rukoli
pół średniego ogórka 
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ryż gotuję i odstawiam na bok. Kukurydzę i ciecierzycę odcedzam i płuczę. Ogórka kroję w kosteczkę, a brokuły na mniejsze kawałki. Rukolę ciacham w dłoniach. 
Wszystkie składniki wrzucam do miski, dodaję oliwy z oliwek, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszkam. 
Odstawiam na pół godziny do lodówki.


SMACZNEGO!

Branzoletki ze ''szmacianych odpadów''


Za każdym razem, gdy szyję, szmaciane odpadki lądują w pudełku - zbieram je wypadek ponownego użycia, czy to do wypchania poduszki, lalki, czy do zrobienia tego braznoletkowego projektu :)

Wczoraj wyciagnęłam maszynę do szycia i postanowiłam zrobić spodnice. Spodnica uszyta, a scraps wylądowały w pudełku. Pudełko pełne, hmmm, hmm, hmmm... idea.


Uważam, ze są super ! 


 Potrzebujemy trzy, albo więcej paseczków i robimy warkoczyk. By połączyć oba końce, użyłam igły i nici.

 


Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu.


Travel is the only thing you buy that makes you richer - Portugal !!















Zostan Wege: Salatki

Gluten free ciasteczka bananowe z masłem orzechowym


Ciasteczka są banalne w wykonaniu - przygotowanie masy zajmuje ok 10 minut.
Niestety w tym przepisie użyłam cukru - wiem, wiem biała trucizna - niestety nie miałam nic innego pod ręką, oraz nie miałam możliwosci wyskoczenia do sklepu - atak na pieczenie dopadł mnie ok 9.30 pm w sobotę. Zresztą, raz na pół roku można!! Myslęże zamiast cukru pudru, można dodac miód, syrop z agawy, albo stevia. Następnym razem wypróbuję.

Składniki:
130g masła orzechowego
2 banany
100g cukru pudru - lub inna słodka alternatywa
60g cukru - nierafinowany, brązowy
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
łyżeczka proszku do pieczenia
160g mąki - bez glutenu

Przygotowanie:
W niewielkim naczynku dokładnie połącz masło orzechowe z rozgniecionymi bananami.
Dodaj resztę składników, ugniec ciasto i odstaw do lodówki na ok 40 minut. 
Rozgrzej piekarnik do 190 C.
Uformuj ciasteczka w prostokąciki, kuleczki, lub cokolwiek innego. 
Ciasteczka pieczemy przez 10-15 minut, po czym odstawiamy na 20 minut do ostudzenia.

Smacznego!

Dear intelligent people of the world, don't get shampoo in your eyes. It really stings.
There. Done.
Now f***ing stop torturing animals.

~ Ricky Gervais

URBAN JUNGLE IDEAS

http://loves.anothermag.com/25135/test-tube-chandelier
www.onekindesign.com

 ... CUDO!!! Zycia mi nie starczy, na te wszystkie projekty.


http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html
http://www.save-on-crafts.com/chrisligandl.html
http://www.sandraosterinteriors.com/au-christmas-tree/

Rośliny, które odrastają: mięta


Przyciete zioła w opakowaniu, nie muszą być jednorazowe.
Moja cudownie pachnacą mięta z paczki, zrobiła mi psikusa i wypułciła korzenie.
Zachecam Was do wyhodowania własnych 'korzeni' i hop siup do doniczki.

Wystarczy, że włożysz łodyżkę do słoiczka z wodą na kilka dni.
Po tygodniu powinnaś zobaczyć pierwsze, malusie korzonki.
Po ok. hmmm 2-3 tygodniach, można spróbować roślinkę zasadzić.



Prawdziwi mężczyźni nie wymarli !

Sałatka z bobu, ciecierzycy, czerwonej cebulki



Składniki:
150g bobu
puszka ciecierzycy
jedna czerwona cebula - pokrojona w kosteczkę
oliwa z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
łyżka natki pietruszki - opcjonalnie
kiełki
ziarna słonecznika

Wykonanie:
 Bób gotuję i mieszam z pozostałymi składnikami. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Bon apetit.

Mięta i sok z cytryny


wspomaga pracę układu pokarmowego 
przyspiesza gojenie się ran
oczyszcza organizm z toksyn, 
obniża poziom cholesterolu, 
wzmacnia naczynia krwionośne
jest przydatna w nadciśnieniu
Cytryna chroni przed zakwaszeniem organizmu
działa przeciwbakteryjnie


Sałatka z ziemniaków, ogórków kiszonych i czerwonej fasolki

Skladniki:
 paczka ziemniaków salatkowych
puszka czerwonej fasolki w zalewie
kilka ogórków kiszonych - pokrojone w kostkę
oliwa
sól, pieprz, 

2 ząbki czosnku


Przygotowanie:
Ziemniaki gotuję i kroję na mniejsze części.
Odkładam na bok i czekam, aż ziemniaki wystygną. 
Dodaję odsączoną fasolkę i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone.

Marynata: łączę 2 łyżeczki oliwy z oliwek z dwoma ząbkami przeciśniętego czosnku. Doprawiam solą i pieprzem.

Mieszam z ziemniakami i posypuję sałatkę koperkiem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga