Zanim przejdziemy do przepisu na domowej roboty porcje warzywne, przyjrzyjmy się składowi sklepowych kostek rosołowych (Maggi, czy Knorr).
Kostki rosołowe nadają przepyszny smak wielu potrawom, ale jak się okazuje, ich skład to nie tylko warzywa i przyprawy. Zawierają one również m.in trzy składniki, których powinniśmy unikać jak ognia.
Są to:
- sól - malutka kosteczka zawiera sporo soli, bleh,
- utwardzony olej palmowy (hydrogenated palm oil) - popyt na olej palmowy niszczy naturalne siedliska cudownych orangutanów (słoni, oraz nosorożców), to po pierwsze, a po drugie, częściowo utwardzony olej jest niebezpieczny dla zdrowia. Tłuszcze te powinny być ograniczone do minimum, jeśli nie całkowicie wyeliminowane,
- trzeci składnik to glutaminian sodu, znany także jako MSG. Znajduje się w tysiącach produktów, m.in w kostkach rosołowych. Czy substancja ta może zabić ? Nie, ale stosując kostki rosołowe regularnie, w połączeniu z wieloma innymi produktami zawierającymi MSG, może być powodem wielu schorzeń: m.in mrowienie, ból w klatce piersiowej i trudności w oddychaniu, ból głowy, nudności, szybkie bicie serca, senność, osłabienie, nowotwory, MSG niszczy neurony, powoduje otylość.
Odżywiajmy się świadomie, nie promujmy korporacyjnych 'śmieci' i kupujmy od lokalnych farmerów.
100g marchewki
100g selera(korzeń)
100g pora
100g pietruszki (korzeń)
100g cebuli
3zabki czosnku
50g pomidora
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
40g natki pietruszki
1 łyżka oliwy
100g soli morskiej gruboziarnistej - można pominąć
Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj w blenderze.
Porcje warzywne mogą być przechowywane w lodówce na okres ok. 2 miesięcy, lub mogą być zamrożone na dłużej.