Nature is the best designer - photography




Dieta wegetarianska - gdzie szukać białek roślinnych

Białka to składnik budulcowy mięśni, skóry, kości, oraz włosów. Zalecane dzienne spożycie białek dorosłego człowieka waha się pomiędzy 40-50g. 

Nasz organizm może syntetyzować 8, z 23 aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje. 16 pozostałych niezbędnych aminokwasów, musi pochodzić z żywności, którą konsumujemy.

Aminokwasy, których organizm nie potrafi wytworzyć i muszą być dostarczane z zewnatrz to: fenyloalanina, leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, tryptofan, arginina, treonina, histydyna, 
Aminokwasy, których organizm jest w stanie wytworzyć, to: glicyna, alanina, seryna, cystyna, tyrozyna, prolina, kwas glutaminowy i asparaginowy.

Białka dzielimy na:

  • proste: składają się wyłącznie z aminokwasów, 
  • złożone: oprócz białek prostych, posiadają dodatkową grupę prostetyczną,
  • białka zwierzęce: mięso, ryby, jaja, sery, wędliny, podroby, mleko i przetwory mleczne,
  • białka roślinne: nasiona, rośliny strączkowe, mąka, pieczywo, makarony, kasze, ryż, ziarna, warzywa.

Oto najważniejsze zrodła białek roślinnych:
(1 szklanka)

  • orzechy: laskowe 17g, nerkowca 20g, włoskie 15g, migdały 20g, orzeszki ziemne 5.5g, pistacje 5.8g, 
  • warzywa strączkowe: quinoa, fasolka garbazo 14.5 g, fasolka pinto 12g,  soja 15.5g, ciecierzyca 15g, groszek zielony 9g, bób, soczewica 18g, czarna fasolka 15g, czerwona fasola 15g, pinto fasola 15g, 
  • (zielone) warzywa i owoce: awokado 10g, brokuły 5g, szpinak 5g, karczochy 4g, szparagi 5g, ugotowany średni ziemniak ze skórką 4g,
  • suszone owoce: morele 4.1g,
  • tofu 22g,
  • nasiona: sezam 6.5g, słonecznik, pestki dyni,
  • algi morskie,
  • kiełki
  • nabiał: jogurt naturalny 13g, ser cheddar 7.1g, jajko 6g, twaróg 10g,
  • masło orzechowe - 2 łyżeczki 8g,
  • kasze: kasza jaglana 10g, kasza kuskus 13g,
  • otreby pszenne 15g,
  • ryż biały 7g. 

Powyższe produkty, oprócz białek, zawierają znaczne ilości witamin i minerałów, które dodatowo pomogą nam się cieszyć naturalnym pięknem.

Jak przechowywac cebulę i czosnek by zachować ich świeżość na dłużej

Odpowiednie miejsce przechowywania produktów spożywcznych, temperatura, czy wilgotność powietrza - mają duże znaczenie na ich jakość i 'długość życia'. 

Cebula i czosnek pozostaną świeże na dłużej przede wszystkim przy odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Warzywa preferują przewiewne, ciemne i chłodne miejsca - ale nie powinny być trzymane w lodówce. 

Nie przechowywuj ich w plastikowych torbach, ponieważ torby te nie przepuszczają powietrza. 

'Sąsiedzi' - warto zwrócić uwagę - trzymaj cebulę/czosnek z dala od ziemniaków, gdyż warzywa te, gdy znajdują się blisko siebie, wydzielają gazy, które przyspieszają psucie się warzyw.


Ja proponuje papierowe torebki z dziurkami. 

Potrzebujesz  tylko papierowa torbe i dziurkacz.

'Przedłużenie życia' tym dwóm warzywom, nic nie kosztuje i jest banalnie proste w wykonaniu.

Cucamelon

gardenbetty.com
Cucamelon pochodzi z Meksyku, jest bardzo malutki (ok 1cm) i wygląda jak miniaturowa wersja arbuza (melon), lecz w smaku bardziej przypomina ogórka (cucumber).

Naturalne barwienie tkanin

www.makesomething.ca
No nie mogę! Zycia mi nie starczy na te wszystkie projekty!! Farbowanie materiałów metodą naturalną ? 
Tak! 
Metoda 'stara jak świat', używana przez starożytnych ludzi. 

Nie kupuj sztucznych, chemicznych barwników. Wytarczy że zajrzysz do lodówki, lub kuchennej szafki, a znajdziesz tam produkty, którymi bez problemu możesz barwnić tkaniny.


Naturalne kolory to barwniki pochodzące z roślin, bezkręgowców, oraz minerałów. Większość z nich to barwniki roślinne, otrzymywane m.in z:
  • owoców
  • warzyw
  • korzeni i ziół,
  • liści i trawy,
  • kwiatów, 
  • kory drzew, oraz drewna, 
  • grzybów i porostów,
  • kawy i herbaty.
Barwniki występujące w naturze to m.in:
  • karoteny (żółty, pomarańczowy), 
  • kurkumina (żółty, pomarańczowy), 
  • chlorofil (zielony), 
  • antocyjany (czerwony, niebieski, fioletowy).

Barwniki farbujące na kolor żółty/pomarańczowy


folkfibers.com

Brzoza - liście
Dąb - kora
Jabłoń - zewnętrzna kora
Jałowiec - młode pędy
Jodła - szyszki
Łopian - ziele
Modrzew - brązowe szpilki i kora
Olcha - liście i kora
Osika topola - świeże i suszone liście
Wierzba - liście
Seler - liście
Cebula - łuski 
Marchewka
Papryka swieza inw proszku
Gruszka -  liście
Granat
Jeżyny - pędy, liście i korzenie
Skórki po owocach cytrusowych
Porosty
Kurkuma 
Gorczyca - żółte ziarna
Liść laurowy
Paproć - korzeń
Kaczeńce
Rosiczka - ziele
Rumianek - kwiaty 
Nagietek
Skrzyp 
Mniszek lekarski
Szafran 
Trzcina 
Zielona herbata
Wrotycz - świeże liście i zasuszone kwitnące główki
Wrzos - pędy

Barwniki farbujące na kolor czerwony

Czarny bez
Jawor - kora 
Mniszek lekarski - korzenie
Buraki 
Czerwone róze
Hibiskus - suszony
Dzikie dojrzałe jeżyny
Ziele dziurawca - nasączone alkoholem
Czerwiec - owad wysuszony (euch)
Czerwona cebula - luski
Koszenila - wysuszony owad

Barwniki farbujące na kolor na różowy  
ecouterre.com

Pokrzywa - czerwone łodyżki jesienią
śliwki 
Truskawki 
Wiśnie
Maliny
Porosty

Barwniki farbujące na kolor na purpurowy
Kapusta czerwona (niebieski/purpurowy)
Róże 
Lawenda 
Marzanna
Jagody 
Czerwona kapusta
Morwa
Czarny bez
Szafran
Borówki
Chaber
Hiacynt
Indygo


Barwniki farbujące na kolor błękitny, niebieski 



Borówki, jeżyny, jagody, aronia
Kapusta czerwona (niebieski/purpurowy)
Tarnina - owoce
Czarna fasolka 
Hiacynty 
Liście indygowca


Barwniki farbujące na kolor brunatny, brązowy
sandrapearce.blogspot.co.uk
Kawa i herbata
Narcyz
Mącznik lekarski
Szczaw - świeże ziele
Kory prawie wszystkich drzew

Dziurawiec zwyczajny - kwiaty
Bluszcz - gałązki
Żołędzie - gotowane
Koper włoski - kwiaty, liście
Orzechy

Barwniki farbujące na kolor zielony
indiaflint.com
Karczochy
Szpinak
Zielona herbata
Szczaw - korzenie
Naparstnica - kwiaty
Trawa
Skórki jabłek
Ps. spróbuj wymieszać rośliny o barwnikach niebieskim i żółtym.


Do dzieła zatem!! 
Stworzyć można nie tylko ciekawe barwy ale fantastyczne, originalne wzory. 
Naturalne barwienie materiałów jest bardzo proste. 
Nie zawiera sztucznych barwników, chemikaliów i innych rakotwórczych substancji. 
Jest eko-przyjazne i tanie - wystarczy że pójdziesz do lasu i nazbierasz liści, kwiatów lub dzikich owoców. 
Pachnie! - gotując np zioła, wydobywa się aromatyczny zapach, lecz uważaj na indygo - śmierdzi!
Udanej zabawy.

anjouclothing.com
Skladniki:


  • materiał - 100% organiczna bawełna
  • wybrany barwnik 
  • 3/4 szklanki soli/ocet
  • woda
  • garnek, oraz miska

Przygotowanie:
***Jeżeli farbujesz owocami, zaleca się używanie tylko soli. Natomiast, jeżeli farbujesz używając ziół, liści, czy kwiatów itp, dodaj tylko octu.

Wymieszaj sól/ocet z wodą. Zanurz materiał i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj tkninę przez około godzinę.

Następnie, wyciągnij materiał, odsącz z osolonej wody, przepłukaj w zimnej wodzie i odstaw na bok.

Teraz czas na kolory. 
Barwniki na bazie warzyw i owoców zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10-15 minut. W przypadku ziół, herbaty, czy kawy wystarczy, że  potrzymamy we wrzatku przez 5 minut. 

Gdy nasz barwnik jest już gotowy, barwimy materiał poprzez włożenie go do mikstury i trzymanie go przez ok godzinę. 

Należy pamiętać, że im dłużej pozwolisz materiałom moczyć się w wodzie, tym barwa będzie intensywniejsza. Nie martw się jeżeli otrzymany kolor nie jest satysfakcjonujący. Potrzymaj materiał w barwniku dłużej. Możesz nawet podgrzewać na małym ogniu, lub trzymać przez noc (bez pogrzewania). 

Spłucz w letniej wodzie, wysusz. 
Gotowe.

Zatwardzenie - naturalne sposoby walki

Zaparcia to dolegliwości żołądkowo-jelitowe, mające na celu uprzykrzyć nam życie. Cecha - problem z wypróżnianiem się. 

Dolegliwość ta może wystąpić z różnych przyczyn, m.in nieodpowiedni styl życia - siedzący, brak aktywności fizycznej - tłumienie naturalnego odruchu defekacyjnego, stres, złe odżywianie, zaburzenia hormonalne, małe spożycie płynów, lub dieta uboga w błonnik.

***Zdrowy człowiek powinien oddawać 1-2 kału dziennie. 
Zacznij od zdrowej diety.
Unikaj tłustych, ciężkostrawnych posiłków, oraz węglowodanów prostych (słodyczy, napojów musujących) gdyż pokarmy te zbyt długo zalegają w żołądku i jelitach, powodując m.in zatwardzenie.

Błonnik m.in:
  • pobudza pracę jelit, 
  • działa przeczyszczająco - ułatwia i zwiększa częstość wypróżnień,
  • nawilża jelita,
  • pomaga regulować pracę żołądka,
  • pomaga w trawieniu,
Najczęściej osoby z zaparciami spożywają zbyt małe ilości błonnika pokarmowego. Gdzie szukać
Pij dużo płynów.
Zalecane jest picie od 1-2l płynów dziennie. Duże ilości wody zmiękczają stolec, ułatwiając jego wydalenie. 

Nie wstrzymuj stolca!
Wstrzymywanie oddawania kału po pewnym czasie może zakłócić rytm pracy jelit, powodując iż będą one pracowały wolniej, powodując uciążliwe zaparcia.

bida-z-nedza.blog.pl
Więcej ruchu!
Wysiłek fizyczny odgrywa bardzo ważną role w zapobieganiu zaparć nawykowych - niektóre ćwiczenia stymulują prawidłową pracę jelit i żołądka, eliminując te dolegliwości.

Metody leczenia zaparć. Oto niektóre z nich:
  • herbata z kopru - 1 łyżeczkę nasion zalej wrzątkiem,
  • pij sok z marchwi i szpinaku,
  • zanurz kilka rodzynek w gorącej wodzie, rozgnieć i zjedz przed snem,
  • wymieszaj łyżeczkę oleju rycynowego z 1/4 łyżeczki imbiru w proszku z ciepłą wodą,
  • najlepiej na pusty żołądek wypić lenią wodę z łyżeczką miodu,
  • namocz kilka śliwek w mleku, ugnieć i jedz,
  • ugotuj kalafior z czosnkiem i bulką tartą i czosnkiem - 10 minut i lądujesz w toalecie,
  • kawa, oraz woda z cytryną również powinny pomóc,
  • 1 łyżeczkę nasion babki zwyczajnej zalej szklanką gorącej wody.  Ochłodz, następnie pij śluzowaty napar razem z nasionami przed pójściem spać.

Bułka tarta w 5 minut

Ok. Zabrakło nam bułki tartej! Do slepu za daleko (w moim przypadku, w tym mieście niestety nie ma lokalnych sklepików. Pożarte zostały przez system korporacyjny), lub jest za późno, lub leniwa ja, lub 'nie chce mi się wychodzić do sklepu w taką pogodę', czyli leniwa ja, lub nie jestem posiadaczką suchej bułki!! Co robić?

Bułka tarta w 5 minut.
Co potrzebujesz to kilka kromek pieczywa i toster. 

PS. najlepiej jakbyś spożywała pieczywo bezglutenowe. 

Upiecz chleb w tosterze i szoruj na tarce o malutkich oczkach.
Voila. 
(Kalafior obsmażony w bułce tartej. Mniam.)

Warzywa, które odrastają - seler naciowy


Nie wyrzucaj łodyżki - seler naciowy odrośnie! Wystarczy, że  włożysz ją do wody.
U góry, seler naciowy po 5 dniach, na dole, seler po ok. 2 tygodniach.

Eko - sprytnie

storageandglee
Super pomysł. Swieżo zebrane warzywa i owoce z ogrodu, myj na zewnętrznej! Sposobem tym nie tylko podlejesz inne roślinki z ogródka, ale także oszczędzisz i nie zmarnujesz wody.

Zmiękczająca sól do stóp - sól Epsom, oleje z truskawki i maliny i olejek eteryczny sosnowy

Sól epsom koi bóle, eliminuje nieprzyjemny zapach stóp, oraz zmiękcza szorstką skórę. Olejki roślinne również posiadają właściwości zmiekczające, a do tego wypełnią pomieszczenie delikatnym owocowym aromatem. Olej z truskawki nawilża suchą skóre, a olej z maliny pomaga naprawic uszkodzony naskórek. Olejek eteryczny sosnowy tonizuje i pomaga w przypadku bólu mięśni. Ponadto odświeża i redukuje nieprzyjemny zapach.


 1 szklanka soli Epsom |po 50ml szklanki oleju oleju z truskawki i maliny | 10-15 kropelek olejku sosnowego (pinus sylvestris)


Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Kilka łyżek dodaj do gorącej wody i trzymaj w niej stopy przez 15 minut.

Oliwa z ziołami



szklana butelka | oliwa z oliwek | zioła wg Twoich preferencji 

Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.

Bardzo ważne jest szkło. Wybieramy butelkę i dokładnie ją myjemy, a następnie pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia. Do całkowitego. Uważaj, ponieważ tylko jedna kropla może wszystko popsuć - olej zjełczeje. Ta sama zasada dotyczy ziółSwieże zioła również mają w sobie wodę. Muszą być one ususzone. 

Oliwę możemy 'doprawiać' na dwa sposoby - na zimno i gorąco.

Metoda na gorąco:
Podgrzej oliwę w rondlu do 180 stopni C. Wyłącz grzejnik, dodaj wybrany zestaw ziół i odstaw.
 Gdy oliwa trochę się ochłodzi, przelej do słoika, lub butelki.
 Przyprawy możesz odcedzić, lub pozostawić, aby nadały oliwie intensywniejszy smak. 

Metoda na zimno:
Wypełnij butelkę, jedną czwartą ziół, a następnie wlej oliwę. Pozostaw na 2-4 tygodnie, aby aromaty ziołowe połączyły się z oliwą.

Et voila, mamy ziołową, uniwersalną oliwę - możesz jej śmiało użyć do smażenia potraw, do sałatek, makaronów, jako zdrowe smarowidło na kanapki, czy do marynowania warzyw.

Nature is the best designer - photography



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga