Flower power na talerzu


Najpopularniejsze części roślin, które wiekszość z nas spożywa, to łodygi, owoce, liście, bulwy, oraz korzenie. Jednak warto wiedziećże kwiaty niektórych roślin, rownież nadają się do konsumpcji.


Kwiaty, możesz użyć do dekoracji deserów, ciast, kostek lodu. Możesz je dodać do sałatek, sosów, zwykłej wody, do herbaty, a także robić z nich konfitury, soki, czy nalewki. 




Książka 'Kwiatowa ucza', napewno będzie fajnym początkiem Waszej przygody z kwiatami w kuchni.

Jadalne kwiaty z łatwością możemy nazbierać na łące, wyhodować samodzielnie, kupić w sklepach, lub online.

Decydując się na zbieranie kwiatów z pobliskiej łąki, pamiętajmy o kilku istotnych rzeczach: 
  • wybieraj rośliny o zdrowym i naturalnym kolorze,
  • zbieraj z terenów oddalonych od ruchliwych ulic, fabryk itp.,
  • uważaj na trujące kwiaty, bardzo podobne do jadalnych - poczytaj,
  • acha, i nie zbieraj kwiatów objętych ochroną.

Najtańszym, ale nie najszybszym sposobem pozyskania jadalnych kwiatów, jest ich wyhodowanie w ogródku, na balkonie czy parapecie. Mamy pewność, że kwiaty będą 100% wolne od chemikalii, a radość z wyhodowanego kwiata - gwarantowa. 

Sklepów online z jadalnymi kwiatami jest multum. Kupując jadalne kwiaty z normalnego sklepu, wybierałabym te ze zdrową żywnością. Kwiaty z kwiaciarni, lub supermarketu nadają się tylko do wazonu, a nie na talerz. 

A teraz, długa lista kwiatów, które możemy spożywać:

Kwiaty:

Kwiaty ziół:
anyż, bazylia, czosnek, czaberhizop lekarski, kminek, kolendra, koniczyna, koper polny, lawenda, lubczyk, mięta, mniszek lekarski, majeranek, łopian, oregano, rozmaryn, rumianek, szałwia, szczypiorek, tymianek,  

Kwiaty drzew i krzewów:
akacja, czarny bez, bez lilak, brzoskwinia, cytrusy, fuksjamagnoliegoździkowiec, grusza, jabłoń, jaśmin, lipa, morela, pigwa, śliwka, wiciokrzew japoński, wiśnia.

Kwiaty warzyw:
kwiaty cukini, dyni, jarmuż, zielonego groszku, kwiaty fasolki szparagowej, rzodkiew,  kalafior, brokuł, karczoch.


Seler

Seler jest źródłem witamin A, C, E, oraz witamin z grupy B (w tym w kwasu foliowego). Posiada: cynk, magnez, fosfor, wapń, potas. W selerze, ponadto znajdziemy spore ilości flawonoidów.

Wzmocnij organizm z selerem:
  • flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne
  • zapomnij o przeziębieniu jedząc seler on daily basis: witaminy A, C, E wzmocnią Twój układ odpornościowy

Selerowe Nerki:
  • sok z selera polepsza pracę nerek
  • ma właściwości moczopędne
  • zaleca się go przy leczeniu zapaleniu dróg moczowych
  • rozpuszcza kamienie nerkowe, dlatego polecany jest osobom z kamicą nerkową, lub cierpiącym na zaburzenie nerek


Naturalny antydepresant, koi system nerwowy:
  • seler ma działanie uspokajające i antydepresyjne, ze wzgledu na spore ilosci magnezu


Antybakteriada:
  • działa przeciwzapalnie: świetny w walce z bolącym gardłem, kaszlem. W nasionach selera znaleziono ponad 20 związków przeciwzapalnych, w tym substancji zwanej apigeniną, która jest bardzo skuteczna w walce z bólem. Dodawaj seler do swojej codziennej diety (do zup, pieczony seler, w postaci salatek)
  • pomocny w przypadku zapalenia oskrzeli

Właściwości przeciwbólowe:
  • bardzo pomocny w przypadku bolących stawów 
  • minimalizuje bóle artretyczne
  • sok z selera można stosować do bezpośredniego obmywania ran, lub jako kompresy
  • można go wlewać do kąpieli w celu złagodzenia objawów oparzenia słonecznego, lub robić kompresy

Inne:
  • wspomaga mechanizm widzenia
  • stosowany na odmrozenia -  250g łodyg selera wrzucić do litra wody i gotować przez 30 minut. Odcedzić. Zanurzać w gorącym płynie gazę, odciskać i przykładać do chorego miejsca. Trzymać przez 10 minut, potem powtórzyć operację – i tak 4-5 razy. Jeśli płyn wystygnie, podgrzać. ½ kg bulw wraz z łodygami gotować przez 20 minut 3 litrach wody. Odcedzić i płyn wlać do wody w wannie. Kąpiel należy stosować 2 razy dziennie prze 15 minut 
  • w czasie upałów zaleca się picie soku z selera, gdyż zapewnia właściwą temperaturę organizmu

Bądź piękna naturalnie:
  • pomaga w walce z łupieżem i wzmacnia cebulki włosowe. Stosuj płukanki selerowe
  • seler, zarówno bulwa jak i nać, są znanym elementem zdrowej diety odchudzającej - 10g selera to ok. 7 kcal, a seler naciowy kalorii posiada jeszcze mniej. Ponadto, warzywo to świetnie wpływa na metabolizm, dzięki czemu organizm jest w stanie szybciej usunąc produkty uboczne, tj kwas moczowy
  • seler jest bardzo pomocy w przypadku wzdęc: pobudza trawienie
  • witaminy A, C i E chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Rodini odpowiadzialne sa za starzenie się skóry i nowotwory
  • wyciąg z selera może być wykorzystywany w produkcji naturalnych maseczek do twarzy
  • nawilża i wygładza skórę.

Seler w Kuchni:

Seler po grecku

[składniki]
marchewka - 30 dag
pietruszka - 15 dag
kawalek selera
cebula - 40 dag
przecier pomidorowy - 15 łyżek
olej - 15 łyżek 
woda - 15 łyżek 
Cukier, cytryna, pieprz, papryka slodka, sól, pieprz



SeleRyba

[składniki]
1 seler
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna 
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, 
przyprawa do ryb, świeza bazylia, 
kilka gałązek tymianku, 
łyżeczka ziaren 





Mleczno-morelowe ciasto z mąki ryżowej

Drugi dzień świąt, usiedzieć na pupie nie mogę, zatem postanowiłam spędzić poranek w moim ulubionym miejscu: KUCHNI! Zrobiłam mały internet research w celu znalezienia 'pieczonych' inspiracji i natknęłam się na przepis na ciasto jogurtowe z mąki ryżowej, autorstwa cukiernia-marzen. Kilka składników z originalnego przepisu musiałam niestety zamienić alternatywami, ponieważ ich nie posiadałam, a sklepy zamknięte. Zresztą wątpie czy chciało  by mi się wynurzać nos w doma ! 
Ciasto przepięknie pachnie i jest smaczne. Do tego jest banalnie proste w wykonaniu. 


[składniki]
2 1/4 szklanki mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody
1 banan: rozgnieciony
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżeczki syropu waniliwego
kilka suszonych moreli

[przygotowanie]
Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.

4 pierwsze składniki przesiewam i dokładnie mieszam z pozostałymi produktami.

Wlewam ciasto do natłuszczonej formy keksowej. 
Na wierzch układam morele.

Piekę przez 30-40 min.


Please go Vegan :)

Wegańska Wigilia


Rozpoczynam nową tradycję na

Roślinne Święta !!


Tofurpik, czyli karpik roslinny


Pasztet z soczewicy
>>>przepis<<<


Bigos



Seler a la Ryba
>>>przepis<<<


Barszcz czerwony
>>>przepis<<<


Paszteciki z pieczarkami i szpinakiem

Tofu a la sledz w oleju
>>>przepis<<<


Smalec z fasoli i sliwki
>>>przepis<<<


Seler po grecku


Kapusta z grochem
>>>przepis<<<



Czosnek pieczony
>>>przepis<<<


Zupa grzybowa z łazankami

Kremowy serek z pieczonym czosnkiem i rozmarynem

Pierogi z kapuchą i grzybami


Uszka do barszczu
>>>przepis<<<

Zupa grzybowa


wywar warzywny | 300g pieczarek | garsc grzybów | 1 opakowanie puree z kasztanów jadalnych | 1 cebula | makaron


Przygotowuję najlepszy na świecie wywaw warzywny.

W międzyczasie zalewam wrzątkiem grzybki i odstawiam.

Makaron gotuję i odstawiam.

Pieczarki i cebulę siekam i podsmażam na patelni przez 10 minut. Doprawiam.

Dodaję do wywaru, wraz z grzybami i kasztanowym puree. 

Gotuję 15 minut i miksuję na gładki krem.

Podaję z łazankami.
Pyszności.

Paszteciki z pieczarkami i szpinakiem



[składniki] 
ciasto filo
750g pieczarek 
1 1/2 cebuli
4-5 garści świeżego szpinaku

[przygotowanie]
Pieczarki i cebulkę siekam w drobnę kosteczkę i podsmażam na łce oliwy z oliwek.
Dodaję szpinak i doprawiam do smaku sosem sojowym, solą, pieprzem, ziarenkiem smaku, liściem laurowym, zielem angielskim.
Gotuję, aż woda całkowicie odparuję.
Odstawiam na bok do wystygnięcia.

Ciasto przekrajam na dwie części i nakładam farsz wzdłuż każdej. Zawijam w roladki i kroję w małe paszteciki jak na obrazu.

Piekę przez 15-20 minut w 160-180C.
Podaję do barszczu.

Please go Vegan :)

Fasola z kapustą


[składniki] 
sucha fasola czerwona - 25 dag
kapusta kiszona - 45 dag
kilka grzybków
koncentrat pomidorowy


[przygotowanie]
Fasolę opłukuję i moczę w wodzie przez kilka godzin, albo najlepiej przez całą noc.

Grzybki zalewam wrzątkiem.

Kapustę opłukuję i gotuję do miękości. 

Lączę składniki, dodaję grzybki, wraz z wodą,  doprawiam przyprawami: pieprz, ziarenko smaku, sos sojowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Dodaję kilka łyżek koncentratu pomidorowego.

Gotuję przez 20-30 minut.



Seler po grecku


[składniki]
marchewka - 30 dag
pietruszka - 15 dag
kawalek selera
cebula - 40 dag
przecier pomidorowy - 15 łyżek
olej - 15 łyżek 
woda - 15 łyżek 
Cukier, cytryna, pieprz, papryka slodka, sól, pieprz

1 głowa selera
1 paczka płatów alg nori
bułka tarta + sezam
mąka pszenna 
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do ryb, świeza bazylia, kilka gałązek tymianku, łyżeczka ziaren gorczycy
sól i pieprz
olej
cebula

[przygotowanie]
Seler:
Seler przygotowuję dzień wcześniej.
Seler obieram, myję i kroję w prostokąty o grubości około 1 cm. Resztki pakuję do woreczka i zamrażam. Będzie na zupę !

Do gotującej się wody, dodaję przyprawy.

Wrzucam pokrojony seler i gotuję al dente: około 3-5 minut. 

Wyciągam, osuszam, opruszam solą i pieprzem z obu stron, odstawiam.

Tak przygotowane kawałki owijam w pocięte płaty nori. Następnie moczę na moment w wodzie, aby glony lepiej przylegały do selera.

Układam w pojemniku na przemian z pokrojoną w krązki cebulką i odstawiam do lodówki na całą noc.

Sos:
Warzywa oczyszczam, myję i scieram na tarcę o dużych oczkach. Cebulkę kroję w cieniutką kostkę.
 W garnku rozgrzam olej i zasmażam wszystkie warzywa. 
Dodaję wody i doprawiam solą i pieprzem.
Duszę do miękości, a pod koniec duszenia dodaję koncentrat.
Doprawiam do smaku: solą, cukrem, sokiem z cytryny. 
Sos powinien być gęsty o smaku słodko-kwaśnym. 



Smalec z fasoli i z śliwki


Ten smalczyk to absolutny mistrz wszystkich smarowidel. Jest 'tlusty', lekko slodkawy, ale z ekstra porcja soli smakuje przepysznie. Cebula karmelizowana idealnie komponuje sie z ziolami. Smalczyk poleca sie na swieta, imprezy okolicznosciowe, lub na pyszne, syte sniadanko, lub przekaske w pracy. Mozesz dowalic ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem, lub pietruszka. 

Smalczyk robi sie bardzo szybko. Najlepszy smakuje na drugi dzien.



2 puszki białej fasoli | 2 male cebule | 1/2 szklanki oleju | 1 lyzka cząbru | sól | 1-2 łyżki majeranku | 1-2 łyżki oregano | 5 ząbków czosnku | 10-12 suszonych śliwek


Fasolkę odzcedza, przerzucam do blendera i zmiksuję na gładki krem. 

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam wcześniej posiekaną w drobną kosteczkę cebulkę, oraz czosnek i smażę na małym ogniu, aż cebulka się lekko zarumieni. 

Dodaję pastę fasolową, pokrojone śliwki, zioła, sól, pieprz.

Gotuję całość na małym ogniu przez kilka minut. 

Mozesz zmiksowac.

Przerzucam do słoiczków.
Gdy smalczyk ostygnie, włóż do lodówki.

SMACZNEGO!!!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga