Ha, postanowiłam poeksperymentować trochę w kuchni i udało mi się stworzyć bardzo smaczną i zdrową potrawę.
Składniki:
dwie cukinie - starte na dużych oczkach
pół cebuli - posiekana w drobną kosteczkę
ok. 10 cm pora - zielona cześć - posiekana w cienkie krążki
4 ząbki czosnku - starty, lub przeciśnięty
1,5 szklanki ryżu Arborio
mała puszka zielonego groszku
suszone płatki chilli
sól
ok. pół szklanki warzywynego wywaru
Przygotowanie:
Wstaw ryż i w między czasie przygotuj warzywa.
W głębokim naczyniu rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor. Dodaj czosnek, por i cukinie. Dopraw do smaku. Duś na małym ogniu przez ok. 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj wywar warzywny i gotuj jeszcze przez 3 minuty.
Ryż powinien być już gotowy. Odcedź go i dodaj do woka.
Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i wrzuć groszek. Gotuj przez 2 minuty i voila.
Smacznego.