No nie mogę! Zycia mi nie starczy na te wszystkie projekty!! Farbowanie materiałów metodą naturalną ?
Tak!
Metoda 'stara jak świat', używana przez starożytnych ludzi.
Nie kupuj sztucznych, chemicznych barwników. Wytarczy że zajrzysz do lodówki, lub kuchennej szafki, a znajdziesz tam produkty, którymi bez problemu możesz barwnić tkaniny.
Naturalne kolory to barwniki pochodzące z roślin, bezkręgowców, oraz minerałów. Większość z nich to barwniki roślinne, otrzymywane m.in z:
- owoców
- warzyw
- korzeni i ziół,
- liści i trawy,
- kwiatów,
- kory drzew, oraz drewna,
- grzybów i porostów,
- kawy i herbaty.
Barwniki występujące w naturze to m.in:
- karoteny (żółty, pomarańczowy),
- kurkumina (żółty, pomarańczowy),
- chlorofil (zielony),
- antocyjany (czerwony, niebieski, fioletowy).
Barwniki farbujące na kolor żółty/pomarańczowy
Brzoza - liście
Dąb - kora
Jabłoń - zewnętrzna kora
Jałowiec - młode pędy
Jodła - szyszki
Łopian - ziele
Modrzew - brązowe szpilki i kora
Olcha - liście i kora
Osika topola - świeże i suszone liście
Wierzba - liście
Seler - liście
Cebula - łuski
Marchewka
Papryka swieza inw proszku
Gruszka - liście
Granat
Jeżyny - pędy, liście i korzenie
Skórki po owocach cytrusowych
Porosty
Kurkuma
Gorczyca - żółte ziarna
Liść laurowy
Paproć - korzeń
Kaczeńce
Rosiczka - ziele
Rumianek - kwiaty
Nagietek
Skrzyp
Mniszek lekarski
Szafran
Trzcina
Zielona herbata
Wrotycz - świeże liście i zasuszone kwitnące główki
Wrzos - pędy
Barwniki farbujące na kolor czerwony
Czarny bez
Jawor - kora
Mniszek lekarski - korzenie
Buraki
Czerwone róze
Hibiskus - suszony
Dzikie dojrzałe jeżyny
Ziele dziurawca - nasączone alkoholem
Czerwiec - owad wysuszony (euch)
Czerwona cebula - luski
Koszenila - wysuszony owad
Barwniki farbujące na kolor na różowy
Pokrzywa - czerwone łodyżki jesienią
śliwki
Truskawki
Wiśnie
Maliny
Porosty
Barwniki farbujące na kolor na purpurowy
Kapusta czerwona (niebieski/purpurowy)
Róże
Lawenda
Marzanna
Jagody
Czerwona kapusta
Morwa
Czarny bez
Szafran
Borówki
Chaber
Hiacynt
Indygo
Barwniki farbujące na kolor błękitny, niebieski
Borówki, jeżyny, jagody, aronia
Kapusta czerwona (niebieski/purpurowy)
Tarnina - owoce
Czarna fasolka
Hiacynty
Liście indygowca
Barwniki farbujące na kolor brunatny, brązowy
Kawa i herbata
Narcyz
Mącznik lekarski
Szczaw - świeże ziele
Kory prawie wszystkich drzew
Dziurawiec zwyczajny - kwiaty
Bluszcz - gałązki
Żołędzie - gotowane
Koper włoski - kwiaty, liście
Orzechy
Barwniki farbujące na kolor zielony
Karczochy
Szpinak
Zielona herbata
Szczaw - korzenie
Naparstnica - kwiaty
Trawa
Skórki jabłek
Ps. spróbuj wymieszać rośliny o barwnikach niebieskim i żółtym.
Do dzieła zatem!!
Stworzyć można nie tylko ciekawe barwy ale fantastyczne, originalne wzory.
Naturalne barwienie materiałów jest bardzo proste.
Nie zawiera sztucznych barwników, chemikaliów i innych rakotwórczych substancji.
Jest eko-przyjazne i tanie - wystarczy że pójdziesz do lasu i nazbierasz liści, kwiatów lub dzikich owoców.
Pachnie! - gotując np zioła, wydobywa się aromatyczny zapach, lecz uważaj na indygo - śmierdzi!
- materiał - 100% organiczna bawełna
- wybrany barwnik
- 3/4 szklanki soli/ocet
- woda
- garnek, oraz miska
Przygotowanie:
***Jeżeli farbujesz owocami, zaleca się używanie tylko soli. Natomiast, jeżeli farbujesz używając ziół, liści, czy kwiatów itp, dodaj tylko octu.
Wymieszaj sól/ocet z wodą. Zanurz materiał i doprowadź wodę do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj tkninę przez około godzinę.
Następnie, wyciągnij materiał, odsącz z osolonej wody, przepłukaj w zimnej wodzie i odstaw na bok.
Teraz czas na kolory.
Barwniki na bazie warzyw i owoców zalewamy wrzątkiem i gotujemy od 10-15 minut. W przypadku ziół, herbaty, czy kawy wystarczy, że potrzymamy we wrzatku przez 5 minut.
Gdy nasz barwnik jest już gotowy, barwimy materiał poprzez włożenie go do mikstury i trzymanie go przez ok godzinę.
Należy pamiętać, że im dłużej pozwolisz materiałom moczyć się w wodzie, tym barwa będzie intensywniejsza. Nie martw się jeżeli otrzymany kolor nie jest satysfakcjonujący. Potrzymaj materiał w barwniku dłużej. Możesz nawet podgrzewać na małym ogniu, lub trzymać przez noc (bez pogrzewania).
Spłucz w letniej wodzie, wysusz.
Gotowe.