Dieta bogata w cukier - będziesz mieć wiele zmarszczek

Przetworzona trucizna:
Dwoma głównymi źródłami cukru jest syrop glukozowo-fruktozowy i cukier stołowy - sacharoza. 

Sacharoza to cukier rafinowany, otrzymywany przez człowieka z buraków i trzciny cukrowej. Biały popularny cukier to pół glukoza i pół fruktoza. Glukoza jest cukrem prostym i może być metabolizowana przez prawie każda komórkę w naszym organizmie. Fruktoza występuje w postaci sacharozy, albo syropu glukozowo-fruktozowego. Można ją znaleźć praktycznie wszędzie: cukierki, ciasta, napoje gazowane, soki owocowe, a nawet kechtup. Fruktoza nie jest niezbędna w naszym organizmie, a zbyt duże ilości, są przyczyną wielu schorzeń. Syrop glukozowo-fruktozowy/kukurydziany otrzymuje się z kukurydzy. Jak powyżej, można ją znaleźć w większości produktów spożywczych. 

Cukier to silnie uzależniająca substancja.

Czy cukier i alkohol mają coś wspólnego ? Tak, oba produkty uzależniają i trują nasz organizm.

Ludzie spożywają znacznie więcej cukru niż kiedykolwiek wcześniej. W 1700 roku przeciętna osoba zjadała ok. 2 kg cukru rocznie. Do 1800 roku ilość zwiększyła się do 8 kg, a do 1900 było to już około 40 kg rocznie.

Istnieje wiele produktów, które posiadają naturalny słodki smak. Większość owoców, a nawet niektóre warzywa (np. marchew, groszek, kukurydza, dynia i słodkie ziemniaki) są znane z posiadania naturalnych cukrów. Jednak większość ludzi (w tym dzieci) woli przetworzoną żywność, wzbogaconą o środki słodzące, takie jak sacharoza, syrop kukurydziany, lub sztuczne słodziki.

Syrop glukozowo-fruktozowy hamuje wydzielanie leptyny - hormonu 'sytości', a promuje grelinę - hormon głodu, dzięki czemu, pomimo iż jesteśmy najedzeni, to chcemy więcej...
The Idealist

Dlaczego warto ograniczyć spożycie cukru, oraz produktów bogatych w tą substancję:
  1. Przede wszystkim cukier obciąża metabolizm, a jego nadmiar sprawia że zostaje on zamieniony w kwasy tłuszczowe, które odkładają się tu i tak,
  2. Spożycie fruktozy w sposób oczywisty powoduje insulinoodporność - prowadzi w rezultacie do pełnego rozkwitu cukrzycy. Im więcej słodyczy dostarczamy organizmowi, tym więcej nasza trzustka musi wytwarzać insuliny. Po pewnym czasie ta wyczerpująca praca powoduje, że produkcja hormonu zaczyna spadać, a cukrzyca - et voila! na własne życzenie.
  3. Nukowcy twierdzą, że  dieta bogata w cukry, powoduje szybsze starzenie się skóry, a co się z tym wiąże, matowość skóry, zmarszczki, brak elastyczności.
  4. Osłabia układ odpornościowy.
  5. Może być przyczyną depresji, lęków,- m.in syrop glukozowo-fruktozowy powoduje wzrost greliny, a wysoki poziom tego hormonu, hamuje uwalnianie serotoniny.
  6. Podnosi poziom złego cholesterolu.
  7. Może spowodować uszkodzenie nerek.
  8. Prowadzi do próchnicy.
  9. Może spowodować zaćmę.
  10. Może wywołać zapalenie wyrostka robaczkowego.
  11. Powoduje niedobór minerałów i witamin (chrom, miedź, wapń, witaminy z grupy B) - cukier jest produktem wysoce przetworzonym, pozbawionym witamin i minerałów. Organizm, metabolizując cukier, zużywa własne zapasy tych cennych substancji. 
  12. Może powodować bóle głowy i migreny.
  13. Może wywołać egzemę u dzieci.
  14. Może hamować zdolność do jasnego myślenia.
  15. Może zwiększyć ryzyko wystąpienia zakrzepów i udarów mózgu.
  16. Może spowodować znaczny wzrost stężenia triglicerydów.
  17. Zakłóca wchłanianie wapnia i magnezu.
  18. Może zwiększyć ilość wolnych rodników we krwi.
  19. Może zmniejszać produkcję testosteronu.
  20. Zwiększa ryzyko raka piersi.
  21. Może prowadzić do raka prostaty.
  22. Może spowodować gwałtowny wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.
  23. Może powodować wrzody żołądka lub dwunastnicy.
  24. Może powodować zapalenie stawów.
  25. Obniża zdolność funkcjonowania enzymów.
  26. Powoduje alergie pokarmowe.
  27. Prowadzi do paradontozy.
  28. Zaburza absorpcję białka.
  29. Może zmniejszyć poziom hormonu wzrostu. 
  30. Przyczynia się do osteoporozy.
  31. Zaostrza objawy astmy.
  32. Cukier może powodować zaburzenia uczenia się u dzieci w wieku szkolnym.
  33. Może obniżać ilość witaminy E we krwi.
  34. Powoduje miażdżycę.
  35. Spożycie cukru jest pozwiązane z rozwojem choroby Parkinsona.
  36. Może zwiększyć w organizmie zatrzymanie płynów.
  37. Może prowadzić do tworzenia się kamieni nerkowych.
  38. Duże ilości fruktozy mogą prowadzić do biegunki.


Zrezygnuj i zamień:
  • ze słodzenia kawy, czy herbaty - zamień cukier rafinowany (nie mylić z brązowym), zdrowszymi substytutami - patrz poniżej,
  • z wszelkich słodkich napojów - soki owocowe są niemalże równie szkodliwe jak napoje gazowane, ponieważ jedna szklanka soku zawiera mnóstwo fruktozy, a większość antyoksydantów, podczas produkcji ulega zniszczeniu - zrób własny z sok, ze świeżo wyciśniętych owoców/warzyw z dodatkiem miodu, lub stewii,
  • batoników, ciastek - przepisów na wegańskie ciastka, lub inne przekąski znajdziesz w internecie - jest ich mnóstwo!,
  • owoców w puszkach - sok zawiera spore ilości cukru - przerzuć się na świeże owoce i warzywa.

Zastąp 'białą truciznę'!



Na rynku istenieje wiele naturalnych słodzików, które oprócz słodkiego posmaku zawierają szereg minerałów i witamin:
  • miód,
  • melasa - produkt uboczny, powstający podczas produkcji cukru. Jest dobrym źródłem żelaza,
  • cukier nierafinowany,
  • lucuma Powder,
  • słody zbożowe - zawierają głównie maltozę, oraz witaminy z grupy B, 
  • syrop karob - używany jest głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu. Posiada pektyny, garbniki. Nie zawiera kofeiny. Stosuj do kawy, herbaty, platków sniadaniowy
  • melasa z daktyli, z owoców morwy, z winogron, z granatów, - 100% naturalne produkty,
  • syrop klonowy, z agawy, lub syrop daktylowy, syrop z karczocha,
  • stewia jest praktycznie bezkaloryczna i zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, oraz  minerały: cynk, wapń, chrom, selen, potas, magnez, żelazo, tłuszcze i białka,
  • suszone owoce: figi, morele, rodzynki itp, używaj do wypieków.
PS. Brązowy cukier to nic innego jak cukier biały rafinowany, zabarwiony melasą.
vegetarian-nutrition.info
dobrametoda.com

Nature is the best designer - photography


Domowe kostki/porcje warzywne

Zanim przejdziemy do przepisu na domowej roboty porcje warzywne, przyjrzyjmy się składowi sklepowych kostek rosołowych (Maggi, czy Knorr). 

Kostki rosołowe nadają przepyszny smak wielu potrawom, ale jak się okazuje, ich skład to nie tylko warzywa i przyprawy. Zawierają one również m.in trzy składniki, których powinniśmy unikać jak ognia. 

Są to:
  • sól - malutka kosteczka zawiera sporo soli, bleh,
  • utwardzony olej palmowy (hydrogenated palm oil) - popyt na olej palmowy niszczy naturalne siedliska cudownych orangutanów (słoni, oraz nosorożców), to po pierwsze, a po drugie, częściowo utwardzony olej jest niebezpieczny dla zdrowia. Tłuszcze te powinny być ograniczone do minimum, jeśli nie całkowicie wyeliminowane,
  • trzeci składnik to glutaminian sodu, znany także jako MSG. Znajduje się w tysiącach produktów, m.in w kostkach rosołowych. Czy substancja ta może zabić ? Nie, ale stosując kostki rosołowe regularnie, w połączeniu z wieloma innymi produktami zawierającymi MSG, może być powodem wielu schorzeń: m.in mrowienie, ból w klatce piersiowej i trudności w oddychaniu, ból głowy, nudności, szybkie bicie serca, senność, osłabienie, nowotwory, MSG niszczy neurony, powoduje otylość. 

Odżywiajmy się świadomie, nie promujmy korporacyjnych 'śmieci' i kupujmy od lokalnych farmerów.


Składniki:
100g marchewki
100g selera(korzeń)
100g pora
100g pietruszki (korzeń)
100g cebuli
3zabki czosnku
50g pomidora
1 liść laurowy
po kilka listków bazylii, szałwii i rozmarynu
40g natki pietruszki
1 łyżka oliwy
100g soli morskiej gruboziarnistej - można pominąć

Przygotowanie:
Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj w blenderze.

Porcje warzywne mogą być przechowywane w lodówce na okres ok. 2 miesięcy, lub mogą być zamrożone na dłużej.

Bazylia

Bazylia to popularne zioło, które jest używane jako składnik sosów, zup, sałatek i dań z makaronu na całym świecie. Bazylia oprócz smaku i aromatycznego zapachu, oferuje wiele istotnych korzyści dla zdrowia. Zatem, nie wahaj się dodać trochę bazylii do następnego posiłku.

Skład:
  • witamina A,  B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K,
  • pierwiastki: mangan, magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód.


Spójrzmy na właściwości tej cudownej rośliny:

1. Ból głowy:
Bazylia świetnie poradzi sobie z bólami głowy - zaparz herbatkę z liści, lub zrób maść - liście wymieszaj z pastą z drzewa sandałowego i nałóż na czoło, oraz skronie.

2. Jama ustna:
Ususzona i sproszkowana bazylia może być stosowana do szczotkowania zębów. Jest to bardzo dobry i naturalny sposób na utrzymanie zębów i dziąseł w dobrej kondycji.  Ponadto przeciwdziała nieświeżemu oddechowi. Stosuj również w przypadku infekcji jamy ustnej.

3. Łagodzi gorączkę i przeziębienie. Zaleca się picie wywaru z bazyli podczas stanów podgorączkowych - zaparz liście z kilkoma ziarnami kardamonu, dodaj miód i mleko.

4. Bazylia wykazuje właściwości przeciwgrzybiczne, oraz antyseptyczne - może być stosowana zewnętrznie w zwalczaniu problemów skórnych, np grzybica. Stosuj rownież na rany, przecięcia, zadrapania.


5.Zdrowe serce
Bazylia chroni serce przed chorobami, oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.


7. Kaszel, astma
Żucie bazyli, lub picie herbatki, skutecznie pomoże z uporczywym kaszlem.

8. Olej z bazylii może być stosowany w leczeniu zaparć, skurczy żołądka i niestrawności - układ pokarmowy

9. Poprawia pamięć

10. Chroni przed wolnymi rodnikami

***Bazylia jezeli gotowana zbyt dlugo, zmienia zmak na lekko gorzkawy.



Bazylia w Kuchni:

*Bazylia w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku, dlatego gdy serwujemy cieple potrawy, ziolo dodajemy na koncu.

Pesto

Składniki:

1 1/2 szklanki świeżej bazylii 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1/2 szklanki orzechów piniowych - możesz użyc też migdałów, lub orzechów włoskich
4-5 ząbków czosnku 
1/3 szklanki platków drozdzowych
3/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Czytaj więcej...





Kanapersy: świeża bazylia, pomidor, weganski kozi serek 



Składniki:


pełnoziarnista bułka, przekrojona na pół
kilka plasterków weganskiego sera koziego
świeży pomidor
kilka listków bazyli
sól, płatki chilli, lub pieprz do smaku
można posmarować masłem roślinnym

Czytaj więcej...




Oliwa z ziołami



Składniki:

słoik, lub butelka
oliwa z oliwek/ olej sezamowy/ lub inny olej
zioła wg Twoich 
Możesz użyć jednego rodzaju ziół, lub pomieszać kilka by było ciekawiej, smaczniej i zdrowiej.






webmd.com
www.livestrong.com
wikipedia.org

Warzywa, które odrastają: szczypior z odzysku


Nie wyrzucaj korzonków dymki - szczypior odrasta!!!! 

Włóż do wody, poczekaj, zasadź i ciesz się ciągle odrastającym szczypiorkiem 
:) 
Na drugi dzień powinnaś zauważyć już pierwsze zielone efekty, a po tygodniu ... sama się przekonaj.


John Hardy - My green school dream

ted.com
Rozmowę można posłuchać, klikając w poniższy link - (polskie napisy).


blog.ted.com

Mydło - kokos i masło shea

www.mnn.com

Składniki:
1/2 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki masła shea, lub masła kakaowego
2/3 szklanki wosku pszczelego
1 łyżeczka witaminy E w płynie
olejek zapachowy

Przygotowanie:
Pierwsze trzy składniki dodaj do słoika.
oiczek umieść w garnku z goracą wodą. Podgrzewaj na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia. Mieszaj od czasu do czasu.

Dodaj witamine E, oraz olejek zapachowy.

W miarę szybko przelej mieszankę do foremek silikonowych i pozostaw na kilka godzin, lub na całą noc.


Kilka naturalnych faktów:  
Witamina E (znajdujacą się również w olejku kokosowym) przenika w głąb skóry, transportując przeciwutleniacze, przywracając jej elastyczność, redukując zmarszczki. Ponadto ujędrna i wygładza skórę
Olejek kokosowy ma działanie antybakteryjne i przeciwgrzybiczne.


Doskonały jest do skóry z problemami tj. egzema, zapalenie skóry, czy łuszczyca. Również do cery suchej.

***
Wszystkie składniki powinny być organiczne, oraz nieprzetworzone.

ŚNIADANIA i nie tylko....


Kanapersy, tosty: 

***

***


***

Smalczyki roslinne:

***

***

***

SMAROWIDLA:


***

***
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwum bloga